Werkgeversverklaring herregistratie
Ben je al geregistreerd als jeugd- en gezinsprofessional en wil je je werkervaring indienen voor de herregistratie? Dan kan het zijn dat je een werkgeversverklaring moet indienen in de activiteit. Deze werkgeversverklaring is alleen terug te vinden in je Mijn SKJ account in de activiteit die je aanmaakt.
Ben je geregistreerd als jeugd- en gezinsprofessional én heb je jouw praktijkprogramma afgerond? Lever dan je leerverslag én de bijbehorende certificaten in via ‘Mijn SKJ’. We leggen graag uit hoe je dit kan doen:
Stap 1: Upload jouw leerverslag
- Ga naar de herregistratiepagina in Mijn SKJ.
- Klik onder ‘Herregistratievoorwaarden’ op ‘Leerverslag praktijkprogramma’.
- Klik op ‘toevoegen+’ en upload je leerverslag.
Stap 2: dien de certificaten in
Voor certificaten van een geaccrediteerde scholing:
- Ga naar de subcategorie “Formeel Leren”.
- Upload hier je certificaat.
Voor certificaten van een niet-geaccrediteerde scholing:
- Ga naar de subcategorie “Informeel Leren”.
- Kies de activiteit “Eigen Inbreng”.
- Upload je certificaat.
- Upload ook een ondertekende verklaring, zodat het certificaat meetelt voor je praktijkprogramma.
Scholingen worden geaccrediteerd door het SKJ, NIP of NVO.
Er hoeft bij een intercollegiale intervisie bijeenkomst geen supervisor of begeleider aanwezig te zijn.
Bekijk ook:
Kun je registreren onder de voorwaarde dat je een geaccrediteerd praktijkprogramma volgt? Dan moet je in je eerste registratiejaar het geaccrediteerd praktijkprogramma volledig afronden.
Registratie op basis van het geaccrediteerde praktijkprogramma is voor jou de juiste route als je niet direct kan registreren omdat je niet aan de reguliere voorwaarden voldoet. Je kunt zien dat je in je eerste registratiejaar een praktijkprogramma moet doorlopen als in ‘MijnSKJ’ de volgende melding staat:
Herregistratie voor jeugd- en gezinsprofessionals (+ praktijkprogramma)”
Let op: naast het praktijkprogramma moet je ook aan de herregistratievoorwaarden voldoen.
Meer over het praktijkprogramma vindt je onder de vraag: ‘Waar kan je een praktijkprogramma volgen?’
Dat is afhankelijk van in welke kamer je geregistreerd bent.
Jeugd- en gezinsprofessionals:
Voor het lidmaatschap van een relevante beroepsvereniging kan je per jaar 1 punt toegekend krijgen (en totaal maximaal 5 punten) in de categorie Informeel leren. Hier vind je een overzicht van relevante beroepsverenigingen voor jeugdprofessionals.
Pedagogen/psychologen:
Voor het lidmaatschap van een beroepsvereniging ontvang je als pedagoog of psycholoog géén punten voor je herregistratie.
Niet alle deelnemers aan een intervisie hoeven over een SKJ-registratie te beschikken. De enige voorwaarde is dat de deelnemers ook werkzaam zijn in het jeugddomein.
Bekijk ook: Hoeveel reflectie moet ik voor mijn herregistratie volgen?
Dit is een intercollegiaal overleg, waarbij sprake is van geregelde samenkomsten en een gestructureerde aanpak van de reflectie op het professioneel handelen van de betrokkenen op basis van gelijkwaardigheid.
Voor de herregistratie gelden de volgende voorwaarden op het gebied van werkervaring:
- je hebt minimaal gemiddeld 16 uur per week op hbo-niveau gewerkt in het sociaal werk, in het primaire proces. Dit komt overeen met minimaal 3368 uur over 5 jaar
- daarvan werkte je minimaal gemiddeld 8 uur per week als jeugd- en gezinsprofessional
- in je werk als jeugd- en gezinsprofessional was/is sprake van persoonlijk contact met jeugdigen en gezinnen (dit hoeft niet per se 8 uur per week te zijn)
- je bent/was belast met taken en verantwoordelijkheden die volgens het Kwaliteitskader Jeugd vragen om een geregistreerde professional.
Het is in je herregistratiedossier van belang dat uit de verklaring of ondersteunende documenten naar voren komt welke taken je uitvoert. Je dient namelijk op hbo-niveau of hoger te werken én werkzaamheden uit te voeren in het jeugddomein die volgens de norm verantwoorde werktoedeling om de inzet van een geregistreerde professional vragen.
Check hier of je op een functie werkt waarvoor je geregistreerd moet zijn. Is dat niet het geval, dan voldoe je mogelijk niet aan de werkervaringseis. Bespreek dit dan ook met je werkgever (indien mogelijk/aanwezig).
In jouw dossier in Mijn SKJ kun je op de herregistratiepagina terugvinden of er een aanvullende voorwaarde voor herregistratie geldt. Dit staat onder ‘herregistratieperiode’. Hier kan bijvoorbeeld staan:
- ‘Jeugd- en gezinsprofessionals + praktijkprogramma’
- ‘Jeugd- en gezinsprofessionals + EVC-traject’
Staat hier alleen ‘Jeugd- en gezinsprofessional’? Dan gelden voor jou alleen de herregistratie-eisen en geen aanvullende eis.
Let op: De aanvullende eis is een harde eis! Je kunt dus geen herregistratieaanvraag indienen als je niet aan de aanvullende eis(en) hebt voldaan. Kun je door omstandigheden niet binnen jouw herregistratieperiode aan de aanvullende registratie-eis voldoen? Dan kun je uitstel aanvragen via Mijn SKJ.
Nee, alleen activiteiten die zijn afgerond ná jouw registratiedatum kunnen meetellen voor jouw herregistratie. De beroepsethiek is hierbij een uitzondering. Deze mag je vóór je registratiedatum gevolgd hebben, als de beroepsstandaarden voor jou een registratie-eis is.
Als de reflectie wordt begeleid door een supervisor die geregistreerd is in het supervisorenregister van LVSC, VGCT, NIP, NVO of NVRG dan kun je een reflectieverklaring invullen, die je kan downloaden in Mijn SKJ. Deze verklaring dient door je supervisor te worden ondertekend.
De minimale duur van een reflectiebijeenkomst is 1 uur. Voor ieder uur gevolgde reflectie wordt 1 punt geteld voor je herregistratie.
In je herregistratieperiode van 5 jaar moet je minimaal 60 uur reflectie volgen. Dat is gemiddeld 12 uur per jaar. Het is de bedoeling dat je regelmatig reflecteert om zo je vakbekwaamheid op peil te houden.
We begrijpen dat je na het indienen van de activiteit wilt weten of deze wordt goedgekeurd. We doen dan ook ons uiterste best om deze zo snel mogelijk te beoordelen. Vanwege drukte kan dit enkele maanden duren, maar wij beoordelen activiteiten in jouw dossier in ieder geval binnen drie maanden nadat je je herregistratieaanvraag hebt ingediend. Het kan voorkomen dat de activiteiten eerder beoordeeld worden.
In Mijn SKJ onder ‘Herregistratie’ kan je zien of een aanvullende eis van toepassing is op jouw herregistratie en hoe het staat met je ingediende punten.
Als je je herregistratie-aanvraag op tijd hebt ingediend (dat wil zeggen: minimaal één dag voordat je registratie verloopt), blijf je geregistreerd tot wij je dossier hebben beoordeeld.
Intercollegiale begeleiding, leren van elkaar, waarin sprake is van geregelde samenkomsten en een systematische aanpak van de reflectie op het professioneel handelen van de betrokkenen op basis van gelijkwaardigheid.
Voor jouw herregistratie als jeugd- en gezinsprofessional is het van belang dat je aan deskundigheidsbevordering doet die bijdraagt aan het actueel houden van jouw vakkennis. De kwaliteit van scholingen, trainingen en andere vormen van deskundigheidsbevordering wordt daarom vooraf getoetst. Alle geaccrediteerde deskundigheidsbevordering is te vinden op de scholingsagenda.
Als de deskundigheidsbevorderingsactiviteit voldoet aan de kwaliteitseisen die worden gesteld, wordt deze geaccrediteerd. De aanbieder van de deskundigheidsbevordering vraagt vooraf accreditatie aan. Dat kan ook de werkgever zijn als het een interne scholing betreft.
Om voor accreditatie in aanmerking te komen, wordt gekeken of de deskundigheidsbevordering voldoet aan de definitie:
Deskundigheidsbevordering is gericht op de professionele ontwikkeling van de jeugd- en gezinsprofessional. Deskundigheidsbevordering is gericht op het minimaal op het niveau van de beroepsopleiding actueel houden van de vakkennis, en draagt daarmee bij aan het kunnen hanteren van de professionele opgaven die de jeugd- en gezinsprofessional in de beroepspraktijk tegenkomt.
Daarnaast dient de deskundigheidsbevorderende activiteit te voldoen aan in ieder geval de volgende inhoudelijke criteria:
- de activiteit is op (post) hbo-niveau;
- De inhoud van de activiteit sluit aan op de kennis en werkzaamheden van de jeugdhulpverlener;
- De inhoud van de activiteit is gebaseerd op actuele, valide en betrouwbare vakkennis.
Dat mag, maar alleen het mentoren van een collega. Mentoren van een jeugdige kan niet worden ingevoerd bij informeel leren.
Teambegeleiding is een begeleidingsvorm die gericht is op samenwerking. Ieder teamlid kijkt naar zichzelf in de samenwerking met zijn/haar teamleden t.b.v. de teamdoelen en de inhoud van het werk. De begeleiding stimuleert tot reflectie op eigen handelen in de samenwerking. Ieder teamlid wordt zich bewust van zijn/haar invloed op de teamsamenwerking, waarbij persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling centraal staat.
Een hsao-diploma is een diploma van een van de volgende hbo-bachelor opleidingen in het sociaal-agogisch onderwijs:
- mwd
- sph
- cmv
- pedagogiek
- social work ‘oude stijl’
- toegepaste psychologie
- creatieve therapie
- godsdienst pastoraal werk
Hoewel veel hogescholen nog hsao-opleidingen aanbieden, zijn de meeste ook al begonnen met het nieuwe opleidingsprofiel hogere sociale studies (hss).
Registreren met een hsao-diploma
Je kunt je direct registreren met:
- een hss-opleiding Social Work met uitstroomprofiel Jeugd
- een Pedagogiek met uitstroomprofiel Jeugd
- een master Jeugdzorg of
- een vakbekwaamheidsbewijs ‘vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional’ op basis van een afgerond EVC-traject.
Je diploma is op de dag dat je een registratieaanvraag doet niet ouder dan 5 jaar.
Let op: SKJ houdt momenteel het registratieproces op basis van een EVC-certificaat grondig tegen het licht. Hierom is vanaf 1 maart 2025 de werkwijze rondom het vakbekwaamheidsbewijs veranderd. Lees ons nieuwsbericht waarin we de nieuwe werkwijze uitleggen.
Let goed op de voorwaarden voordat je een training beroepsethiek gaat volgen. Deze training bestaat uit twee delen waar minimaal één week tussen moet zitten. Ook dien je hierbij fysiek aanwezig zijn. Een E-learning kan dus als voorbereiding dienen, maar is niet genoeg om aan de herregistratie-eis te voldoen.
In het scholingsoverzicht kun je vinden waar je geaccrediteerde trainingen over beroepsethiek kunt volgen.
Als je hebt gekozen voor eerder herregistreren dan jouw herregistratiedatum, dan kan scholing die is afgerond ná het indienen van jouw herregistratieverzoek maar vóórdat jouw verzoek is ingewilligd, meetellen voor de nieuwe herregistratieperiode.
Je eerste herregistratiedatum ligt 5 jaar na je registratiedatum. Deze datum staat in Mijn SKJ en op de registerpas. Je dient uiterlijk één dag voor de herregistratiedatum te herregistreren, maar je kunt ook eerder je herregistratie aanvragen. Let op: je herregistreert dan vóór de eigenlijke herregistratiedatum, de nieuwe herregistratieperiode van 5 jaar gaat dan ook eerder in.
Je moet minimaal 60 punten halen door opleidingen en scholing van geaccrediteerde opleidingsaanbieders te volgen. Bekijk in de scholingsagenda de geaccrediteerde opleidingen, met het aantal punten. Je mag ook door NIP/NVO geaccrediteerde scholing opvoeren.
Officieel hebben wij 3 maanden om je herregistratieaanvraag te beoordelen. Als je je herregistratieaanvraag op tijd hebt ingediend (dat wil zeggen: minimaal 1 dag voordat je registratie verloopt), blijf je geregistreerd tot wij jouw dossier hebben beoordeeld. Ook als we om een aanvulling vragen, blijf je geregistreerd.
Je registratie verloopt dus niet zolang wij jouw dossier nog in behandeling hebben, op voorwaarde dat je je herregistratieaanvraag op tijd hebt ingediend.
Je hoeft niet te wachten met indienen tot al je activiteiten beoordeeld zijn. Zodra je genoeg punten hebt ingevoerd, kun je je herregistratieaanvraag indienen. Je kunt dit zien aan de button Herregistratie indienen die dan in Mijn SKJ verschijnt. Na de beoordeling gaat een nieuwe periode in. De indiendatum van je herregistratieaanvraag wordt vervolgens de startdatum van jouw nieuwe registratieperiode.
In de vernieuwde Mijn SKJ-omgeving is het voor werkgevers niet meer mogelijk om digitaal punten voor werkervaring toe te kennen. Bekijk hier het nieuwsbericht over dit onderwerp voor meer informatie.
Het moreel beraad is een gestructureerde vorm van met elkaar verkennen van ethische kwesties of vraagstellingen uit het dagelijks werk waarvoor geen eenduidige oplossing is en sprake is van botsende waarden of belangen. Centraal staat de aandacht voor achterliggende (beroeps)waarden en normen en de vraag hoe het beroepsmatig handelen daarmee kan worden verantwoord.