Dat mag, maar alleen het mentoren van een collega. Mentoren van een jeugdige kan niet worden ingevoerd bij vrije ruimte.
Met het praktijkprogramma toetst de werkgever of er aanvullende scholing of coaching noodzakelijk is om verantwoorde jeugdhulp te kunnen bieden (specifieke deskundigheid). Je kunt het zien als een programma dat op maat gemaakt wordt voor nieuwe medewerkers. Afhankelijk van ervaring en vooropleiding kan het praktijkprogramma per medewerker anders zijn.
Hbo-opgeleide jeugd- en gezinsprofessionals
In het document Voorwaarden praktijkprogramma hbo-opgeleide jeugd- en gezinsprofessionals staan de verplichte onderdelen benoemd, die aan bod moeten komen. Per onderdeel kan de werkgever aangeven hoe dit vanuit jouw organisatie ingevuld kan worden. Dit document uploadt de werkgever in het accreditatieformulier. Heb je als werkgever al een geaccrediteerd praktijkprogramma voor wo-opgeleide professionals, dan kun je die ook gebruiken voor deze hbo-opgeleide professionals. Er zit een klein verschil in, dus lees in ieder geval wel de voorwaarden.
Professionals met een wo-master psychologie of orthopedagogiek
In het document Voorwaarden praktijkprogramma wo-ers op een hbo-functie staan de verplichte onderdelen benoemd, die aan bod moeten komen. Per onderdeel kan de werkgever aangeven hoe dit vanuit jouw organisatie ingevuld kan worden. Dit document uploadt de werkgever in het accreditatieformulier. Heb je als werkgever al een geaccrediteerd praktijkprogramma voor hbo-opgeleide professionals, dan kun je die ook gebruiken voor deze wo-opgeleide professionals. Er zit een klein verschil in, dus lees in ieder geval wel de voorwaarden.
Waar kan je een praktijkprogramma volgen?
Een geaccrediteerd praktijkprogramma volg je bij je werkgever of eventueel bij je opdrachtgever. Professionals die bijvoorbeeld zzp’er of zelfstandige zijn, kunnen een praktijkprogramma volgen bij een hogeschool of een commerciële aanbieder.
Na afronding
Wanneer je een geaccrediteerd praktijkprogramma succesvol hebt doorlopen, dien je een leerverslag te schrijven. Bij de Links & Downloads (onder Praktijkprogramma (inwerkprogramma)) vind je het format dat je hiervoor kunt gebruiken. Dit dien je (volledig ingevuld en ondertekend) in, samen met de behaalde certificaten in je herregistratiedossier in Mijn SKJ. Indien de afrondingsdata van de certificaten binnen je herregistratieperiode vallen, kan je hiermee ook herregistratiepunten behalen.
Let op: je dient naast deze praktijkprogramma-eis ook te voldoen aan deze uren/punten. Hier heb je 5 jaar de tijd voor.
Alle activiteiten moeten gevolgd of gedaan zijn binnen je herregistratietermijn. Voor scholing geldt dat alleen scholing die is afgerond na je registratiedatum kan meetellen.
Het is mogelijk om over te stappen van de ene kamer naar de andere. In Mijn SKJ vind je rechts onderaan de button ‘wisselen van kamer’. Ben je bijvoorbeeld als jeugdzorgwerker geregistreerd maar wil je een registratie master-orthopedagoog, omdat je inmiddels aan de registratie-eisen voor deze kamer voldoet, dan kan je via deze button verzoeken om een kamerwissel.
Voordat je op deze knop drukt, dien je wel eerst goed te kijken of je aan de registratie-eisen voor de gewenste kamer voldoet. Als jouw verzoek tot kamer wisselen is goedgekeurd, dan kun je een nieuwe aanvraag doen. Jouw diploma’s en de VOG blijven bewaard: die hoef je niet opnieuw in te voeren.
Heb je een nieuwe registratie-aanvraag gedaan en deze is goedgekeurd, dan wordt de vorige registratie niet meer getoond. Ook de daarbij behorende reeds ingevoerde herregistratie-activiteiten worden niet meer getoond, tenzij ze zijn meegegaan naar de nieuwe registratie.
Voor jeugd- en gezinsprofessionals die overstappen naar de kamer pedagogen of psychologen gaat de registratieperiode behorende bij de nieuwe registratie in op de dag dat deze wordt goedgekeurd. Voor alle andere overstappers geldt dat de oorspronkelijke registratiedatum blijft gelden.
Let op:
- Heb je een registratieaanvraag lopen die nog niet is goedgekeurd? Als je dan een verzoek tot kamer wisselen doet, wordt jouw oorspronkelijke aanvraag verwijderd.
Het doel voor deze registraties is een brede oriëntatie, dat geldt ook voor het volgen van scholingen. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je alle 480 uur besteedt aan scholingen op het gebied van EMDR of ADHD. De registratiecommissie raadt je aan om scholingen te volgens over diverse onderwerpen/domeinen. Je mag maximaal 150 punten besteden aan scholing over hetzelfde onderwerp. Hiervoor is voldoende keuze.
Als je in Mijn SKJ bij ‘Herregistratie’ het volgende ziet staan, dien je een evc-traject of een hbo-opleiding te volgen in je huidige herregistratieperiode: “Herregistratie voor jeugd- en gezinsprofessionals (+ EVC of SW Jeugd)”.
Bij je registratieaanvraag had je een mbo-diploma of geen diploma en had je minder dan 1 jaar (relevante) werkervaring. Ook heb je je geregistreerd via de overgangsregeling. In dat geval is het nodig om een evc-traject te volgen of een hbo-bachelordiploma Social Work met profiel Jeugd of Pedagogiek met profiel Jeugd behalen. Bij je registratiebevestiging ben je hiervan op de hoogte gebracht.
Met het behaalde certificaat (vakbekwaamheidsbewijs of hbo-bachelordiploma) kun je voldoen aan de benodigde 60 punten voor Deskundigheidsbevordering. Dit certificaat dien je dan nog wel in Mijn SKJ in het herregistratiedossier te uploaden.
Evc op beroepscompetentieprofiel jeugd- en gezinsprofessionals
‘Evc’ staat voor ‘erkenning eerder verworven competenties’. In een evc-traject wordt eerst getoetst in hoeverre je over de competenties beschikt die nodig zijn om werkzaamheden uit te voeren, die om de inzet van een geregistreerde jeugd- en gezinsprofessional vragen. Tijdens je evc-traject ga je aan de slag met het vullen van een portfolio om je competenties aan te tonen en volg je eventueel aanvullende scholing. Dit evc-traject is gebaseerd op het beroepscompetentieprofiel jeugd- en gezinsprofessionals.
Als je het evc-traject met succes doorloopt, ontvang je een evc-rapportage of ervaringscertificaat. Deze kun je laten omzetten naar een officieel document: het vakbekwaamheidsbewijs vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional. Als je het evc-traject niet met succes afrondt, krijg je van de evc-uitvoerder een advies over verdere deskundigheidsbevordering, of activiteiten die je kunt ondernemen in je werk. Meer informatie vind je bij het evc-loket.
Evc op opleidingsstandaard
Met een evc op opleidingsstandaard wil je jouw kennis en ervaring vastleggen in een (hbo-bachelor)diploma. Er wordt gekeken of je op basis van kennis en ervaring de competenties hebt die nodig zijn om het diploma te halen van een specifieke opleiding, in dit geval de hss-opleiding Social Work met profiel Jeugd. Een ervaringscertificaat dat aangeeft dat alle competenties van dit opleidingsprofiel aangetoond zijn, geeft mogelijk recht op een diploma, mits de examencommissie van de hogeschool het ervaringscertificaat erkent. Alleen met een erkend hbo-bachelor diploma kun je je herregistreren als jeugd- en gezinsprofessional.
Hbo-opleiding
Ook kun je natuurlijk een erkende hbo-bacheloropleiding Social Work met profiel Jeugd of Pedagogiek met profiel Jeugd volgen. Vraag bij een hogeschool bij jou in de buurt naar de mogelijkheden.
Bij de commissie heroverweging kun je bezwaar maken tegen afkeuring van je aanvraag tot registratie, herregistratie of accreditatie. Binnen 6 weken na ontvangst van de beslissing kun je een verzoek tot heroverweging indienen. De commissie heroverweging onderzoekt of je verzoek terecht is. Lees meer over de commissie heroverweging.
Consultatie is een begeleidingsvorm waarbij er een gerichte vraag of werkprobleem aan de orde wordt gesteld door een medewerker. Meedenken met en vragen stellen over een probleem/dilemma waarbij de medewerker naar zichzelf kijkt en daarbij het eigen handelen overdenkt.
Lukt het niet om documenten te uploaden in jouw Mijn SKJ? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder worden een aantal mogelijke oplossingen aangedragen:
- Probeer het nogmaals met Google Chrome. Deze browser is gratis te downloaden.
- Je kan alleen pdf- en jpeg-bestanden uploaden.
Mocht het met de bovenstaande oplossingen nog steeds niet lukken documenten te uploaden, neem dan contact met ons op via het SKJ-contactformulier.
Let op: Is je aanvraag ingediend en in behandeling, dan is het tijdelijk niet mogelijk om aanvullingen of wijzingen te doen. Mocht je toch belangrijke informatie willen aanvullen of wijzigen, kun je via het SKJ-contactformulier contact met ons opnemen.
Belangrijk is om de certificaten te bewaren, zodat je de scholing kunt uploaden in Mijn SKJ. Het is voor de opleider mogelijk om digitaal punten aan jouw dossier toe te voegen. Wanneer de opleider hiervoor kiest, zullen zij je hiervan op de hoogte brengen. Wanneer je een certificaat hebt ontvangen, kun je deze zelf toevoegen aan jouw dossier. Bij het invoeren van scholingen in Mijn SKJ worden de accreditatiepunten uit de scholingsagenda overgenomen.
Let er op dat je naam, een afronddatum en eventueel accreditatienummer op het certificaat correct staat vermeldt zodat wij de scholing goed kunnen beoordelen.
Een hsao-diploma is een diploma van een van de volgende hbo-bachelor opleidingen in het sociaal-agogisch onderwijs:
- mwd
- sph
- cmv
- pedagogiek
- social work ‘oude stijl’
- toegepaste psychologie
- creatieve therapie
- godsdienst pastoraal werk
Hoewel veel hogescholen nog hsao-opleidingen aanbieden, zijn de meeste ook al begonnen met het nieuwe opleidingsprofiel hogere sociale studies (hss). Met een hss-opleiding Social work profiel Jeugd of Pedagogiek profiel Jeugd kan je je ook registreren bij SKJ. Evenals met:
- een master Jeugdzorg of
- een afgerond evc-traject op beroepscompetentieprofiel jeugd- en gezinsprofessional dat verzilverd is met het vakbekwaamheidsbewijs vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional of
- een afgerond evc-traject op beroepscompetentieprofiel jeugdzorgwerker, dat is verzilverd met een branchecertificaat jeugdzorgwerker
Dit zijn begeleide bijeenkomsten door inhoudelijke experts over een (recent) gevolgde methodiektraining. In de bijeenkomst legt de inbrenger de eigen casus naast de meetlat van de methodiek. De deelnemers bevragen elkaar en de inbrenger over de methodiek. Wat heb je gedaan? Wat zou je kunnen doen en waarom?
Nee, als je een branchecertificaat hebt behaald, dan dien je daarnaast voor jouw herregistratie 50 punten voor reflectie in te voeren én een werkgeversverklaring. Dat is voldoende om te herregistreren. Andere scholing is nog niet nodig: die kan pas meetellen na de herregistratiedatum. Dit geldt ook voor de activiteiten in de vrije ruimte. Advies is dan ook: eerst herregistreren, dan pas starten met een nieuwe opleiding.
Bij het toevoegen van geaccrediteerde trainingen, raden wij aan om te zoeken via het SKJ-nummer. Dit nummer kun je vinden op het certificaat van de gevolgde training. Wanneer je zoekt via “opleider” naar de juiste training, kan het namelijk zijn dat je bijvoorbeeld in een lange lijst van scholingen moet zoeken naar de juiste training. Ook kun je op die manier een gelijknamige training kiezen waarbij de accreditatieperiode of het aantal punten niet overeenkomt. Bij het invoeren van het SKJ-nummer, heb je altijd direct de goede training te pakken.
VIB is een vorm van begeleide intervisie waarbij aan de hand van praktijkcasussen die door professionals zijn gefilmd, op een systematische wijze gereflecteerd wordt op het professioneel handelen van de betrokkenen op basis van gelijkwaardigheid.
In het registratiereglement vind je de te volgen procedure om geregistreerd of geherregistreerd te worden in een van de afdelingen van het Kwaliteitsregister Jeugd. In de bijlagen van het reglement zijn de specifieke eisen tot registratie en herregistratie per kamer beschreven.
Door inschrijving in het kwaliteitsregister val je onder het professioneel toezicht van SKJ. Het doel hiervan is dat je, als geregistreerde jeugdprofessional, kunt worden beoordeeld op je professionele handelen en hiervan kunt leren. Op die manier kan de hele beroepsgroep leren en zichzelf verbeteren, waardoor ook de kwaliteit van de dienstverlening verbetert.
Je kunt het algemene registratiereglement hier bekijken.
De specifieke eisen voor registratie per kamer staan in de volgende bijlagen bij het registratiereglement:
Dit is een multidisciplinaire bijeenkomst waarin de verschillende perspectieven worden belicht, om tot afwegingen te komen die de grondslag vormen voor de verdere beleidsvoering in de casuïstiek.
In een dialoog waar bij het niet gaat om expliciet stellingnames (discussie) maar vooral het zoeken naar verbinding in de meningen en opties en waarbij de lijnverantwoordelijke(n) een duidelijke coachende en ontvangende/ondersteunende rol heeft. Een kenmerk van dit overleg is juist de betrokkenheid van de lijnverantwoordelijke(n), maar wel met een andere rol!
De studiebelasting wordt sinds 2002 uitgedrukt in het internationale European Credits (EC), waardoor de waardetoekenning van internationaal verworven vakken vergelijkbaar wordt. Een studiejaar (1680 studie-uren) komt overeen met 60 European Credits.
Ga je een registratie aanvraag doen in de kamer Jeugd- en Gezinsprofessionals en dien je een werkgeversverklaring aan te leveren? Dan zijn er twee verklaringen die hiervoor gebruikt kunnen worden om de registratie te kunnen voltooien. Wanneer je beschikt over een hbo-bachelordiploma (waarmee je niet voldoet aan de reguliere voorwaarden om direct te kunnen registreren) en je doet de aanvraag, dien je een verklaring praktijkprogramma aan te leveren. Heb je een wo-masterdiploma en heb je het praktijkprogramma al doorlopen? Dan dien je een werkgeversverklaring voor de registratie kamer Jeugd- en Gezinsprofessionals aan te leveren. De werkgeversverklaring voor de registratie kamer Jeugd- en Gezinsprofessionals kun je downloaden via de Links & Downloads.
Werkgeversverklaring herregistratie
Ben je al geregistreerd als jeugd- en gezinsprofessional en wil je je werkervaring indienen voor de herregistratie? Dan kan het zijn dat je een werkgeversverklaring moet indienen in de activiteit. Deze werkgeversverklaring is alleen terug te vinden in je Mijn SKJ account in de activiteit die je aanmaakt. Hiervoor adviseren wij je om de handleiding te gebruiken voor het invoeren van de werkervaring, zodat je uiteindelijk de juiste werkgeversverklaring kunt downloaden.
- Als de reflectie wordt begeleid door een supervisor die geregistreerd is in het supervisorenregister van LVSC, VGCT, NIP, NVO of NVRG dan kun je een ondertekende verklaring van je supervisor uploaden.
- Als je geen reflectieverklaring hebt, dan kun je kiezen of je per reflectieserie of periode een reflectieformat upload of de drie dimensies invult. Je bent er dus vrij in om te kiezen.
- Het invoeren van de drie dimensies kan nadat een reflectieserie is afgerond. Vind je het invullen van de drie dimensies Technisch instrumenteel, Normatief en Persoonlijk lastig? Gebruik dan het reflectieformat. Deze vind je in de Links & Downloads.
Als je 5 jaar geregistreerd staat als jeugd- en gezinsprofessional moet je aantonen dat je actief bezig bent geweest met je professionele ontwikkeling. Hier vind je de eisen die gelden voor de herregistratie. Je hoeft niet te wachten met indienen van je herregistratie tot al je activiteiten beoordeeld zijn. Zodra je genoeg punten hebt ingevoerd, kun je je herregistratieaanvraag indienen. Let op! Alleen binnen je herregistratieperiode afgeronde activiteiten kunnen meetellen.
In Mijn SKJ zie je bij ‘herregistratie’ of er bij jou een aanvullende/bijkomende eis van toepassing is. Zorg er daarnaast voor dat je altijd een geldige VOG hebt, van niet ouder dan 5 jaar en 3 maanden.
Als de reflectie wordt begeleid door een supervisor die als geregistreerde supervisor in het register van LVSC, VGCT, NIP, NVO of NVRG staat, dan kan je een ondertekende reflectieverklaring uploaden en hoef je niet zelf de 3 dimensies, of een reflectieformat in te voeren bij het indienen van een reflectie-activiteit omdat de supervisor garant staat dat tijdens de reflectie de drie dimensies aan bod zijn gekomen.
De reflectieverklaring kan je bij het indienen van een reflectie-activiteit downloaden in Mijn SKJ.
Jouw registratiedatum kan je vinden in de mail die je ontvangen hebt op de dag dat jouw registratie werd goedgekeurd. De begin- en einddatum van jouw registratieperiode vind je in Mijn SKJ en op jouw registerpasje.
Tijdens reflectie moeten de drie verschillende dimensies van professionaliteit in samenhang met elkaar aan bod komen (tenzij je gebruik maakt van het reflectieformat).
De dimensies zijn:
Technisch instrumenteel
Hoe kies ik in een situatie de specifieke kennis, methoden, technieken en richtlijnen? Op welke manier pas ik deze toe in concrete situaties? Op welke manier gebruik ik kennis, methodieken, richtlijnen en instrumenten om mijn handelen te onderbouwen? Ben ik hiaten tegengekomen in mijn kennis of de toepassing daarvan? Hoe ben ik vervolgens omgegaan met die hiaten?
Normatief
Ben ik mij over het algemeen bewust van de normatieve dimensie van mijn handelen? Heb ik voldoende oog voor de morele aspecten van een situatie? Als ik nadenk over de morele aspecten in een casus, in hoeverre spelen mijn eigen normen en waarden dan een rol? En op welke manier kom ik de normen en waarden van andere betrokkenen op het spoor? Hoe onderbouw ik mijn handelen in termen van normen en waarden? En op welke manier integreer ik de beroepsethische normen (beroepscode) in mijn handelen?
Persoonlijk
Wie ben ik als persoon in de professionele relatie? Doe ik mijn werk op een manier die bij mij past? Op welke manier spelen mijn eigen ervaringen en overtuigingen een rol bij mijn handelen? Hoe bewaak ik de grenzen tussen mijn professionele handelen en persoonlijke betrokkenheid, ervaringen, waarden? Hoe ga ik om met de spanningsvelden die hierbij optreden?
Wij adviseren om na het afronden van een reflectieserie met een van de reflectievormen de reflectie in te voeren met behulp van de handleiding.