Niet-geaccrediteerde scholing kan je in Mijn SKJ indienen onder ‘Informeel leren’ – ‘Overige activiteiten’: ‘Eigen inbreng’. Via Mijn SKJ dien je een certificaat of een ander document van deelname in te voeren om aan te kunnen tonen dat je hebt deelgenomen aan de desbetreffende niet-geaccrediteerde scholing. Meer uitleg vind je in de handleiding ‘Invoeren deskundigheidsvordering formeel en informeel leren’. Houd er rekening mee dat je bij ‘informeel leren’ in totaal maximaal 20 punten kunt behalen.
Verlenging herregistratieperiode
Voor zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en/of ziekteverlof kan je verlenging van je herregistratieperiode aanvragen. Ook als je andere (zwaarwegende) redenen hebt waarom je je herregistratie niet tijdig af kunt ronden, kan je een verlengingsaanvraag doen. Dit kan in Mijn SKJ via de onderstaande stappen;
- Menu aan linkerzijde in Mijn SKJ.
- Overige
- Uitstel aanvragen (3 stappenplan).
- Nieuwe aanvraag indienen.
Je moet minimaal 60 punten halen door opleidingen en scholing te volgen van geaccrediteerde opleidingsaanbieders. Bekijk in de scholingsagenda de geaccrediteerde opleidingen, met het aantal punten. Je mag door NIP/NVO geaccrediteerde scholing ook opvoeren.
Dat is afhankelijk van je situatie. Meer informatie lees je bij ‘verlopen registratie‘.
Er is geen verplichting om zowel een reflectieverklaring als een reflectieformat in te dienen. Het is voldoende als je één van de twee opties in Mijn SKJ hebt ingediend.
Ben je geregistreerd als jeugd- en gezinsprofessional én heb je jouw praktijkprogramma afgerond? Lever dan je leerverslag én de bijbehorende certificaten in via ‘Mijn SKJ’. We leggen graag uit hoe je dit kan doen:
Stap 1: Upload jouw leerverslag
- Ga naar de herregistratiepagina in Mijn SKJ.
- Klik onder ‘Herregistratievoorwaarden’ op ‘Leerverslag praktijkprogramma’.
- Klik op ‘toevoegen+’ en upload je leerverslag.
Stap 2: dien de certificaten in
Voor certificaten van een geaccrediteerde scholing:
- Ga naar de subcategorie “Formeel Leren”.
- Upload hier je certificaat.
Voor certificaten van een niet-geaccrediteerde scholing:
- Ga naar de subcategorie “Informeel Leren”.
- Kies de activiteit “Eigen Inbreng”.
- Upload je certificaat.
- Upload ook een ondertekende verklaring, zodat het certificaat meetelt voor je praktijkprogramma.
Scholingen worden geaccrediteerd door het SKJ, NIP of NVO.
Dat is afhankelijk van in welke kamer je geregistreerd bent.
Jeugdzorgwerkers:
Voor het lidmaatschap van één van de volgende relevante beroepsverenigingen kun je per jaar 5 punten toegekend krijgen (en maximaal 10 punten) in de categorie Vrije ruimte: NIP, NVO, BPSW,BOKA, IBvA, LVPW of NVRG.
Jeugd- en gezinsprofessionals:
Voor het lidmaatschap van een relevante beroepsvereniging kan je per jaar 1 punt toegekend krijgen (en totaal maximaal 5 punten) in de categorie Informeel leren. Hier vind je een overzicht van relevante beroepsverenigingen voor jeugdprofessionals.
Pedagogen/psychologen:
Voor het lidmaatschap van een beroepsvereniging ontvang je als pedagoog of psycholoog géén punten voor je herregistratie.
Werkgeversverklaring herregistratie
Ben je al geregistreerd als jeugd- en gezinsprofessional en wil je je werkervaring indienen voor de herregistratie? Dan kan het zijn dat je een werkgeversverklaring moet indienen in de activiteit. Deze werkgeversverklaring is alleen terug te vinden in je Mijn SKJ account in de activiteit die je aanmaakt.
Er hoeft bij een intercollegiale intervisie bijeenkomst geen supervisor of begeleider aanwezig te zijn.
Bekijk ook:
- Wil je je voor het eerst registreren? Dan mag je VOG op het moment dat je je registratieaanvraag indient niet ouder zijn dan 3 maanden.
- Ben je al geregistreerd? Dan mag je VOG niet ouder zijn dan 5 jaar en 3 maanden, gerekend vanaf de eerste indiendatum van je herregistratieverzoek.
Bij reflectie staat jouw professionele handelen centraal. Reflectie is gericht op jouw individuele vakinhoudelijke ontwikkeling. Het gaat dus bij reflectie niet om het proces van de cliënt maar om het proces van de hulpverlener. En daarnaast om kennis en kunde – de theoretische bagage en inzichten die het handelen van de hulpverlener expliciet maken.
Het gaat dus niet om het bedenken hoe je het beste in de casus kunt handelen, maar om zelfonderzoek en het verkrijgen van inzicht. Het gaat om jóuw vraag, dilemma en worsteling. Je stelt jezelf vragen, je bevraagt je collega’s over hoe je aan het werk bent, hoe je denkt, hoe je handelt en waarom.
Tenslotte is het doel van reflectie dat er een proces op gang komt, dat het leren van de werkervaringen bevordert. Er zijn verschillende reflectiemodellen die helpen om stapsgewijs te reflecteren op een bepaalde handeling of ervaring. Deze stappen maken jouw gedachten, gevoelens en handelen expliciet en brengen een blijvend leerproces op gang.
Bekijk ook: Hoeveel reflectie moet je volgen voor je herregistratie?
Dit is een intercollegiaal overleg, waarbij sprake is van geregelde samenkomsten en een gestructureerde aanpak van de reflectie op het professioneel handelen van de betrokkenen op basis van gelijkwaardigheid.
In Mijn SKJ (herregistratiepagina) zie je onderaan de pagina een overzicht van de categorieën: deskundigheidsbevordering, reflectie en werkervaring. Klik bij een categorie op de pijl naar beneden naast de percentagebalk, dan zie je de ingediende activiteiten.
Vervolgens zie je aan de rechterkant de status per activiteit staan. Wanneer er bij een activiteit ‘concept’ wordt weergegeven, kun je erop klikken om de activiteit aan te passen.
Je kan met een EVC-traject starten als uit jouw scholingsadvies blijkt dat het EVC-traject voor jou de juiste route tot registratie is. Wij geven geen advies over welk (commerciële) EVC-aanbieder het best bij jouw situatie past of wanneer je met het EVC-traject kunt starten.
Let op: SKJ houdt momenteel het registratieproces op basis van een EVC-certificaat grondig tegen het licht en voert vanaf 1 maart a.s. een aantal wijzigingen door. Graag verwijzen wij je voor meer informatie naar het nieuwsbericht over de wijzigingen per 1 maart 2025. Houdt daarnaast ons nieuws en LinkedIn in de gaten voor eventuele wijzigingen.
Meer over het EVC-traject bij: Hoe ziet de EVC-traject eruit?
Nee, alleen activiteiten die zijn afgerond ná jouw registratiedatum kunnen meetellen voor jouw herregistratie. De beroepsethiek is hierbij een uitzondering. Deze mag je vóór je registratiedatum gevolgd hebben, als de beroepsstandaarden voor jou een registratie-eis is.
Niet alle deelnemers aan een intervisie hoeven over een SKJ-registratie te beschikken. De enige voorwaarde is dat de deelnemers ook werkzaam zijn in het jeugddomein.
Bekijk ook: Hoeveel reflectie moet ik voor mijn herregistratie volgen?
Als de reflectie wordt begeleid door een supervisor die geregistreerd is in het supervisorenregister van LVSC, VGCT, NIP, NVO of NVRG dan kun je een reflectieverklaring invullen, die je kan downloaden in Mijn SKJ. Deze verklaring dient door je supervisor te worden ondertekend.
Voor de herregistratie gelden de volgende voorwaarden op het gebied van werkervaring:
- je hebt minimaal gemiddeld 16 uur per week op hbo-niveau gewerkt in het sociaal werk, in het primaire proces. Dit komt overeen met minimaal 3368 uur over 5 jaar
- daarvan werkte je minimaal gemiddeld 8 uur per week als jeugd- en gezinsprofessional
- in je werk als jeugd- en gezinsprofessional was/is sprake van persoonlijk contact met jeugdigen en gezinnen (dit hoeft niet per se 8 uur per week te zijn)
- je bent/was belast met taken en verantwoordelijkheden die volgens het Kwaliteitskader Jeugd vragen om een geregistreerde professional.
Het is in je herregistratiedossier van belang dat uit de verklaring of ondersteunende documenten naar voren komt welke taken je uitvoert. Je dient namelijk op hbo-niveau of hoger te werken én werkzaamheden uit te voeren in het jeugddomein die volgens de norm verantwoorde werktoedeling om de inzet van een geregistreerde professional vragen.
Check hier of je op een functie werkt waarvoor je geregistreerd moet zijn. Is dat niet het geval, dan voldoe je mogelijk niet aan de werkervaringseis. Bespreek dit dan ook met je werkgever (indien mogelijk/aanwezig).
We begrijpen dat je na het indienen van de activiteit wilt weten of deze wordt goedgekeurd. We doen dan ook ons uiterste best om deze zo snel mogelijk te beoordelen. Vanwege drukte kan dit enkele maanden duren, maar wij beoordelen activiteiten in jouw dossier in ieder geval binnen drie maanden nadat je je herregistratieaanvraag hebt ingediend. Het kan voorkomen dat de activiteiten eerder beoordeeld worden.
In Mijn SKJ onder ‘Herregistratie’ kan je zien of een aanvullende eis van toepassing is op jouw herregistratie en hoe het staat met je ingediende punten.
Als je je herregistratie-aanvraag op tijd hebt ingediend (dat wil zeggen: minimaal één dag voordat je registratie verloopt), blijf je geregistreerd tot wij je dossier hebben beoordeeld.
MWB is een combinatie van:
- Reflectie: binnen de MWB wordt ruimte geboden om op een gestructureerde manier de reflectie te begeleiden.
- Methodiek: De pijler methodiek is het versterken en vergroten van vaardigheden welke medewerkers nodig hebben om hun werk professioneel uit te voeren. Dit kan vormgegeven worden door het trainen van nieuwe vaardigheden of verfijnen van bestaande vaardigheden.
- Casuïstiekbespreking: Wanneer een hulpverlener een cliëntgerichte vraag inbrengt, leert het team de cliënt kennen door de ogen van de hulpverlener. De wijze waarop de hulpverlener zijn cliënt beschrijft, is bepalend in de uiteindelijke uitwerking van de vraag.
LET OP! BELANGRIJKE AANVULLENDE INFORMATIE:
Om van Methodische Werkbegeleiding te kunnen spreken, moeten alle drie de onderdelen (reflectie, methodiek en casuïstiekbespreking) aanwezig zijn. Alleen dan geldt het als een volledige en effectieve vorm van reflectie.
Intercollegiale begeleiding, leren van elkaar, waarin sprake is van geregelde samenkomsten en een systematische aanpak van de reflectie op het professioneel handelen van de betrokkenen op basis van gelijkwaardigheid.
Voor jouw herregistratie als jeugd- en gezinsprofessional is het van belang dat je aan deskundigheidsbevordering doet die bijdraagt aan het actueel houden van jouw vakkennis. De kwaliteit van scholingen, trainingen en andere vormen van deskundigheidsbevordering wordt daarom vooraf getoetst. Alle geaccrediteerde deskundigheidsbevordering is te vinden op de scholingsagenda.
Als de deskundigheidsbevorderingsactiviteit voldoet aan de kwaliteitseisen die worden gesteld, wordt deze geaccrediteerd. De aanbieder van de deskundigheidsbevordering vraagt vooraf accreditatie aan. Dat kan ook de werkgever zijn als het een interne scholing betreft.
Om voor accreditatie in aanmerking te komen, wordt gekeken of de deskundigheidsbevordering voldoet aan de definitie:
Deskundigheidsbevordering is gericht op de professionele ontwikkeling van de jeugd- en gezinsprofessional. Deskundigheidsbevordering is gericht op het minimaal op het niveau van de beroepsopleiding actueel houden van de vakkennis, en draagt daarmee bij aan het kunnen hanteren van de professionele opgaven die de jeugd- en gezinsprofessional in de beroepspraktijk tegenkomt.
Daarnaast dient de deskundigheidsbevorderende activiteit te voldoen aan in ieder geval de volgende inhoudelijke criteria:
- de activiteit is op (post) hbo-niveau;
- De inhoud van de activiteit sluit aan op de kennis en werkzaamheden van de jeugdhulpverlener;
- De inhoud van de activiteit is gebaseerd op actuele, valide en betrouwbare vakkennis.
Let goed op de voorwaarden voordat je een training beroepsethiek gaat volgen. Deze training bestaat uit twee delen waar minimaal één week tussen moet zitten. Ook dien je hierbij fysiek aanwezig zijn. Een E-learning kan dus als voorbereiding dienen, maar is niet genoeg om aan de herregistratie-eis te voldoen.
In het scholingsoverzicht kun je vinden waar je geaccrediteerde trainingen over beroepsethiek kunt volgen.
Dat mag, maar alleen het mentoren van een collega. Mentoren van een jeugdige kan niet worden ingevoerd bij informeel leren.