Verlenging herregistratieperiode
Voor zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en/of ziekteverlof kan je verlenging van je herregistratieperiode aanvragen. Ook als je andere (zwaarwegende) redenen hebt waarom je je herregistratie niet tijdig af kunt ronden, kan je een verlengingsaanvraag doen. Klik hiervoor op de button Registratie verlengen in het linker menu in Mijn SKJ. De periode van herregistratie kan met maximaal 2 jaar worden verlengd.
Voor zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en/of ziekteverlof kun je verlenging van je herregistratieperiode aanvragen. Ook als je andere (zwaarwegende) redenen hebt waarom je je herregistratie niet tijdig af kunt ronden, kun je een verlengingsaanvraag doen. Hiervoor kun je inloggen in Mijn SKJ > Overige > Registratie verlengen > Nieuwe aanvraag plaatsen.
Ja, de scholing die je volgt dient geaccrediteerde scholing te zijn. SKJ verwijst hierbij naar de door NIP en NVO geaccrediteerde scholing, zoals vermeld in de scholingsagenda. In totaal moet het aantal scholingspunten uitkomen op 480, waarvan tenminste 160 punten diagnostiek en 160 behandeling/begeleiding. In jouw studieadvies staat hoeveel punten je daarvan nog moet behalen. Gevolgde scholingen kan je uploaden in jouw Mijn SKJ. Bewaar certificaten van gevolgde scholingen dus altijd goed!
Dat is afhankelijk van je situatie. Meer informatie lees je bij ‘verlopen registratie‘.
Hier staat geen specifieke termijn voor. Op het moment dat je werkloos raakt, dien je dit aan te geven in ‘Mijn SKJ’. Op het moment dat je weer een baan hebt, kan je je opleidingstraject vervolgen. Je wordt niet bij voorbaat uitgesloten van verdere afronding van jouw opleidingstraject. Jouw nieuwe werkplek dien je ter beoordeling wel voor te leggen aan de commissie. Ook dit kan in Mijn SKJ. Werkonderbrekingen moeten dus worden doorgegeven, maar zolang je binnen de termijn aan de werkervaringseis kan voldoen, maakt het niet uit dat je een periode niet als orthopedagoog of psycholoog aan het werk bent geweest.
Je kan alleen door NVO en NIP geaccrediteerde scholing, zoals vermeld in de (na)scholingsagenda, opvoeren in jouw dossier. Wanneer de scholing wel geaccrediteerd is door NVO en NIP, maar niet in het dropdown menu staat, neem je contact op met NVO of NIP.
De door de NVO geaccrediteerde universitaire masteropleidingen orthopedagogiek zijn:
- Universiteit van Amsterdam (UvA) orthopedagogiek
- Universiteit van Amsterdam (UvA) forensische orthopedagogiek
- Vrije universiteit van Amsterdam (VU) orthopedagogiek
- Universiteit Utrecht (UU) orthopedagogiek
- Universiteit Utrecht (UU) EDSCI
- Universiteit Utrecht (UU) DASCA
- Universiteit Leiden (UL) leerproblemen
- Universiteit Leiden (UL) orthopedagogiek
- Universiteit Leiden (UL) forensische gezinspedagogiek
- Universiteit Leiden (UL): Kinderen met leer- en gedragsproblemen in het onderwijs
- Rijksuniversiteit Groningen (RUG) orthopedagogiek
- Radboud Universiteit Nijmegen (RU) orthopedagogiek
- Erasmus Universiteit Rotterdam: orthopedagogiek regulier
- Erasmus Universiteit Rotterdam: orthopedagogiek master o.b.v. een premaster
Als je een van deze opleidingen afrondt, krijg je van de universiteit een verklaring dat je hebt voldaan aan de registratie-eisen voor NVO basis-orthopedagoog. Op grond van deze verklaring kun je je bij SKJ registreren als master-orthopedagoog. Heb je geen geaccrediteerde opleiding gevolgd? Dan zal de registratiecommissie eerst je vakkenoverzicht beoordelen.
Dat mag, maar alleen het mentoren van een collega. Mentoren van een jeugdige kan niet worden ingevoerd bij vrije ruimte.
De studiebelasting wordt sinds 2002 uitgedrukt in het internationale European Credits (EC), waardoor de waardetoekenning van internationaal verworven vakken vergelijkbaar wordt. Een studiejaar (1680 studie-uren) komt overeen met 60 European Credits.
Je moet minimaal 60 punten halen door opleidingen en scholing van geaccrediteerde opleidingsaanbieders te volgen. Bekijk in de scholingsagenda de geaccrediteerde opleidingen, met het aantal punten. Je mag ook door NIP/NVO geaccrediteerde scholing opvoeren.
Als je hebt gekozen voor eerder herregistreren dan jouw herregistratiedatum, dan kan scholing die is afgerond ná het indienen van jouw herregistratieverzoek maar vóórdat jouw verzoek is ingewilligd, meetellen voor de nieuwe herregistratieperiode.
Is je herregistratiedatum verlopen en heb je wel op tijd een herregistratieverzoek ingediend, dan blijf je gewoon geregistreerd tot je verzoek is beoordeeld.
Als je een activiteit hebt ondernomen waar je accreditatiepunten voor kunt krijgen, voer die dan direct in je online dossier in. Het Kwaliteitsregister Jeugd kent hieraan het juiste aantal punten toe. Log in op Mijn SKJ voor het invoeren van nieuwe activiteiten. Je kunt daar ook zien hoeveel punten je al hebt ingediend en welke activiteiten zijn goedgekeurd of afgekeurd.
Belangrijk is om de certificaten te bewaren, zodat je de scholing kunt uploaden in Mijn SKJ. Het is voor de opleider mogelijk om digitaal punten aan jouw dossier toe te voegen. Wanneer de opleider hiervoor kiest, zullen zij je hiervan op de hoogte brengen. Wanneer je een certificaat hebt ontvangen, kun je deze zelf toevoegen aan jouw dossier. Bij het invoeren van scholingen in Mijn SKJ worden de accreditatiepunten uit de scholingsagenda overgenomen.
Let er op dat je naam, een afronddatum en eventueel accreditatienummer op het certificaat correct staat vermeldt zodat wij de scholing goed kunnen beoordelen.
Je eerste herregistratiedatum ligt 5 jaar na je registratiedatum. Deze datum staat in Mijn SKJ en op de registerpas. Je dient uiterlijk één dag voor de herregistratiedatum te herregistreren, maar je kunt ook eerder je herregistratie aanvragen. Let op: je herregistreert dan vóór de eigenlijke herregistratiedatum, de nieuwe herregistratieperiode van 5 jaar gaat dan ook eerder in.
Heb je minder dan 3648 uur werkervaring? Dan heb je het volgende nodig voor je herregistratie
- 2500 uur werkervaring als orthopedagoog met jeugdigen op wo-masterniveau waaruit blijkt dat de werkervaring binnen het brede spectrum van het hulpverleningsproces valt volgens de leidraad taakgebieden.
- Werkbegeleiding door een postmaster gedragswetenschapper of een ervaren professional werkzaam binnen het beroepsdomein waarvoor de herregistratie wordt aangevraagd.
- 120 punten deskundigheidsbevordering:
- 40 punten (door NIP/NVO) geaccrediteerde scholing, waarin sprake is van een afspiegeling van het brede spectrum van het hulpverleningsproces volgens de leidraad taakgebieden. In de scholingsagenda staat dit als ‘herregistratie K&J/OG’.
- 40 punten supervisie:
- individueel: 40 uur
- 2 personen: 45 uur
- 3 personen: 50 uur
- 40 uur/punten overige activiteiten op het gebied van deskundigheidsbevordering (vrije ruimte). Je mag deze punten ook vullen met extra uren scholing, supervisie en/of intervisie.
- Als je geen NVO-basisaantekening diagnostiek hebt: verklaring van supervisor 3 casusverslagen, volgens de richtlijnen van NIP/NVO.
Heb je meer dan 3648 uur werkervaring? Dan zijn dit je herregistratie-eisen
- 2500 uur werkervaring als orthopedagoog met jeugdigen op wo-masterniveau waaruit blijkt dat de werkervaring binnen het brede spectrum van het hulpverleningsproces valt volgens de leidraad taakgebieden.
- 120 uur/punten deskundigheidsbevordering:
- 40 punten (door NIP/NVO) geaccrediteerde scholing, waarin sprake is van een afspiegeling van het brede spectrum van het hulpverleningsproces volgens leidraad taakgebieden. In de scholingsagenda staat dit als ‘herregistratie’.
- 20 punten intervisie
- 20 punten supervisie:
- individueel: 20 uur
- 2 personen: 22,5 uur
- 3 personen: 25 uur
- 40 uur/punten overige activiteiten op het gebied van deskundigheidsbevordering (vrije ruimte). Je mag deze vrije ruimte ook vullen met extra uren scholing, supervisie en/of intervisie.
- Als je geen NVO-basisaantekening diagnostiek hebt: verklaring van supervisor 3 casusverslagen volgens de richtlijnen van NIP/NVO.
In het registratiereglement vind je de te volgen procedure om geregistreerd of geherregistreerd te worden in een van de afdelingen van het Kwaliteitsregister Jeugd. In de bijlagen van het reglement zijn de specifieke eisen tot registratie en herregistratie per kamer beschreven.
Door inschrijving in het kwaliteitsregister val je onder het professioneel toezicht van SKJ. Het doel hiervan is dat je, als geregistreerde jeugdprofessional, kunt worden beoordeeld op je professionele handelen en hiervan kunt leren. Op die manier kan de hele beroepsgroep leren en zichzelf verbeteren, waardoor ook de kwaliteit van de dienstverlening verbetert.
Je kunt het algemene registratiereglement hier bekijken.
De specifieke eisen voor registratie per kamer staan in de volgende bijlagen bij het registratiereglement:
- Wil je je voor het eerst registreren? Dan mag je VOG op het moment dat je je registratieaanvraag indient niet ouder zijn dan 3 maanden.
- Ben je al geregistreerd? Dan mag je VOG niet ouder zijn dan 5 jaar en 3 maanden, gerekend vanaf de eerste indiendatum van je herregistratieverzoek.
Dit is mogelijk en ook aan te raden. Je kan gevolgde activiteiten uploaden in jouw dossier bij SKJ. In bepaalde gevallen zal een activiteit tussentijds beoordeeld worden. Bijvoorbeeld een casusverslag of een nieuwe werkplek.
We begrijpen dat je na het indienen van de activiteit wilt weten of deze wordt goedgekeurd. We doen dan ook ons uiterste best om deze zo snel mogelijk te beoordelen. Vanwege drukte kan dit enkele maanden duren, maar wij beoordelen activiteiten in jouw dossier in ieder geval binnen drie maanden nadat je je herregistratieaanvraag hebt ingediend. Het kan voorkomen dat de activiteiten eerder beoordeeld worden.
In Mijn SKJ onder ‘Herregistratie’ kan je zien of een aanvullende eis van toepassing is op jouw herregistratie en hoe het staat met je ingediende punten.
Let op: In 2023 gaat in 1 jaar de helft van alle jeugd- en gezinsprofessionals herregistreren. De herregistratiepiek in 2023 betekent dat er meer activiteiten beoordeeld moeten worden in korte tijd. Hierdoor kan het langer duren voordat losse activiteiten worden beoordeeld, zeker wanneer je herregistratie periode na 2023 verloopt.
Als je je herregistratie-aanvraag op tijd hebt ingediend (dat wil zeggen: minimaal één dag voordat je registratie verloopt), blijf je geregistreerd tot wij je dossier hebben beoordeeld.
De volgende opleidingen zijn geaccrediteerd voor registratie als master-pedagoog.
- Universiteit Utrecht: Master Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken Programma MOV
- Erasmus Universiteit Rotterdam: Onderwijswetenschappen en Gezinspedagogiek
- Universiteit van Amsterdam: Preventieve jeugdhulp en Opvoeding Programma UvA
- Radboud Universiteit Nijmegen: Pedagogische Wetenschappen Regulier programma
- Radboud Universiteit Nijmegen: Pedagogische Wetenschappen Programma Alpo
- Erasmus Universiteit Rotterdam: Onderwijswetenschappen regulier
- Erasmus Universiteit Rotterdam: Onderwijswetenschappen master o.b.v. een premaster
- Erasmus Universiteit Rotterdam: Gezinspedagogiek regulier
- Erasmus Universiteit Rotterdam: Gezinspedagogiek master o.b.v. een premaster
- Universiteit Leiden: Bacheloropleiding Pedagogische wetenschappen en Masteropleiding Education and Child Studies
De universiteit geeft je bij je afstuderen een verklaring dat je hebt voldaan aan de eisen voor de registratie NVO basis-pedagoog. Deze verklaring heb je nodig om je registratie als master-pedagoog SKJ te kunnen aanvragen.
Alle activiteiten moeten gevolgd of gedaan zijn binnen je herregistratietermijn. Voor scholing geldt dat alleen scholing die is afgerond na je registratiedatum kan meetellen.
Met supervisie wordt het persoonlijke leerproces van een supervisant onder begeleiding van een supervisor bedoeld. Supervisie is gericht op het leren reflecteren op het eigen professioneel handelen. Daarbij komen de volgende aspecten aan de orde:
- de beleving van het eigen functioneren en handelen
- beroepsethische aspecten
- de eigen waarde-opvattingen en bedoelingen die richting geven aan het handelen
- het emotionele proces tussen professional en cliënt
- het vermogen om de relatie met de cliënt te hanteren in dienst van de behandeling
Je mag met je supervisor geen directe werkrelatie hebben, je supervisor mag niet je leidinggevende zijn en jij en je supervisor mogen geen familie zijn. Supervisie voor master-orthopedagogen wordt gegeven door een supervisor op postmasterniveau. Dat is een erkend NIP/NVO-supervisor, een postmaster geregistreerde professional bij SKJ, een professional met een registratie NVO-OG of K&J NIP, of een GZ-psycholoog, met minimaal 5 jaar werkervaring als zodanig. Denk je erover het opleidingstraject tot postmaster-orthopedagoog te gaan volgen, kies dan alvast voor een supervisor uit het supervisorenregister van NIP of NVO, zodat je supervisie kan meetellen voor het opleidingstraject.
Download: Algemene definities werkbegeleiding, supervisie en intervisie
Download: Registratiecriteria orthopedagogen
Herregistratie-eisen
- Minimaal 2500 uur pedagogische werkervaring op academisch niveau in het jeugddomein met een maximale onderbreking van 2 jaar aaneengesloten. Het gaat om niet-cliëntgebonden werkzaamheden zoals preventie, voorlichting, advisering en consultancy, onderwijs, beleid, organisatie en management en onderzoek.
- Minimaal 12 uur per week werkzaam (gemiddeld).
- Deskundigheidsbevordering minimaal 120 punten waarvan:
- minimaal 40 punten bij- en nascholingsactiviteiten, waarvan tenminste de helft geaccrediteerd voor de herregistratie als master-pedagoog SKJ. Niet-geaccrediteerde scholing kan meetellen als deze op (post)master-niveau is en inhoudelijk aansluit bij de werkzaamheden van pedagogen.
- overige activiteiten op het gebied van deskundigheidsbevordering (vrije ruimte). Je mag deze ruimte ook vullen met scholing of reflectie.