Belangrijk is om de certificaten te bewaren, zodat je de scholing kunt uploaden in Mijn SKJ. Het is voor de opleider mogelijk om digitaal punten aan jouw dossier toe te voegen. Wanneer de opleider hiervoor kiest, zullen zij je hiervan op de hoogte brengen. Wanneer je een certificaat hebt ontvangen, kun je deze zelf toevoegen aan jouw dossier. Bij het invoeren van scholingen in Mijn SKJ worden de accreditatiepunten uit de scholingsagenda overgenomen.
Let er op dat je naam, een afronddatum en eventueel accreditatienummer op het certificaat correct staat vermeldt zodat wij de scholing goed kunnen beoordelen.
Heb je minder dan 3648 uur werkervaring? Dan heb je het volgende nodig voor je herregistratie
- 2500 uur werkervaring als psycholoog met jeugdigen op wo-masterniveau waaruit blijkt dat de werkervaring binnen het brede spectrum van het hulpverleningsproces valt volgens de leidraad taakgebieden.
- Werkbegeleiding door een postmaster gedragswetenschapper of een ervaren professional werkzaam binnen het beroepsdomein waarvoor de herregistratie wordt aangevraagd.
- 120 uur/punten deskundigheidsbevordering:
- 40 punten (door NIP/NVO) geaccrediteerde scholing, waarin sprake is van een afspiegeling van het brede spectrum van het hulpverleningsproces volgens leidraad taakgebieden. In de scholingsagenda is deze scholing opgenomen onder ‘herregistratie’.
- 40 punten supervisie:
- individueel: 40 uur
- 2 personen: 45 uur
- 3 personen: 50 uur
- 40 punten overige deskundigheidsbevordering (vrije ruimte). Je mag deze ruimte ook vullen met extra uren scholing en reflectie.
- Als je geen basisaantekening psychodiagnostiek van het NIP hebt: verklaring van supervisor 3 casusverslagen volgens richtlijnen NIP/NVO.
Heb je meer dan 3648 uur werkervaring? Dan zijn dit je herregistratie-eisen
- 2500 uur werkervaring als psycholoog met jeugdigen op wo-masterniveau waaruit blijkt dat de werkervaring binnen het brede spectrum van het hulpverleningsproces valt volgens de leidraad taakgebieden.
- 120 uur/punten deskundigheidsbevordering:
- 40 punten (door NIP/NVO) geaccrediteerde scholing, waarin sprake is van een afspiegeling van het brede spectrum van het hulpverleningsproces volgens leidraad taakgebieden. In de scholingsagenda is deze scholing opgenomen onder ‘herregistratie K&J/OG’.
- 20 punten intervisie
- 20 punten supervisie:
- individueel: 20 uur
- 2 personen: 22,5 uur
- 3 personen: 25 uur
- 40 punten overige deskundigheidsbevordering (vrije ruimte). Je mag deze ruimte ook vullen met extra uren scholing en reflectie.
- Als je geen basisaantekening psychodiagnostiek van het NIP hebt: verklaring van supervisor 3 casusverslagen volgens richtlijnen NIP/NVO.
Meer informatie over herregistratie master-psychologen en downloads
Dat mag, maar alleen het mentoren van een collega. Mentoren van een jeugdige kan niet worden ingevoerd bij informeel leren.
De studiebelasting wordt sinds 2002 uitgedrukt in het internationale European Credits (EC), waardoor de waardetoekenning van internationaal verworven vakken vergelijkbaar wordt. Een studiejaar (1680 studie-uren) komt overeen met 60 European Credits.
Is je herregistratiedatum verlopen en heb je wel op tijd een herregistratieverzoek ingediend, dan blijf je gewoon geregistreerd tot je verzoek is beoordeeld.
Als je hebt gekozen voor eerder herregistreren dan jouw herregistratiedatum, dan kan scholing die is afgerond ná het indienen van jouw herregistratieverzoek maar vóórdat jouw verzoek is ingewilligd, meetellen voor de nieuwe herregistratieperiode.
- Wil je je voor het eerst registreren? Dan mag je VOG op het moment dat je je registratieaanvraag indient niet ouder zijn dan 3 maanden.
- Ben je al geregistreerd? Dan mag je VOG niet ouder zijn dan 5 jaar en 3 maanden, gerekend vanaf de eerste indiendatum van je herregistratieverzoek.
Met supervisie wordt het persoonlijke leerproces van een supervisant onder begeleiding van een supervisor bedoeld. Supervisie is gericht op het leren reflecteren op het eigen professioneel handelen. Daarbij komen de volgende aspecten aan de orde:
- de beleving van het eigen functioneren en handelen
- beroepsethische aspecten
- de eigen waarde-opvattingen en bedoelingen die richting geven aan het handelen
- het emotionele proces tussen professional en cliënt
- het vermogen om de relatie met de cliënt te hanteren in dienst van de behandeling
Je mag met je supervisor geen directe werkrelatie hebben, je supervisor mag niet je leidinggevende zijn en jij en je supervisor mogen geen familie zijn. Supervisie voor master-psychologen wordt gegeven door een supervisor op postmasterniveau. Dat is een erkend NIP/NVO-supervisor, of een postmaster geregistreerde professional bij SKJ, een professional met een registratie NVO-OG of K&J NIP, of een GZ-psycholoog, en met minimaal 5 jaar werkervaring als zodanig. Denk je erover het opleidingstraject tot (postmaster) kinder- en jeugdpsycholoog te gaan volgen, kies dan alvast voor een supervisor uit het supervisorenregister van NIP of NVO, zodat je supervisie kan meetellen voor het opleidingstraject.
Download: Algemene definities werkbegeleiding, supervisie en intervisie
Download: Registratiecriteria psychologen
Alle activiteiten moeten gevolgd of gedaan zijn binnen je herregistratietermijn. Voor scholing geldt dat alleen scholing die is afgerond na je registratiedatum kan meetellen.
Officieel hebben wij 3 maanden om je herregistratieaanvraag te beoordelen. Als je je herregistratieaanvraag op tijd hebt ingediend (dat wil zeggen: minimaal 1 dag voordat je registratie verloopt), blijf je geregistreerd tot wij jouw dossier hebben beoordeeld. Ook als we om een aanvulling vragen, blijf je geregistreerd.
Je registratie verloopt dus niet zolang wij jouw dossier nog in behandeling hebben, op voorwaarde dat je je herregistratieaanvraag op tijd hebt ingediend.
Je hoeft niet te wachten met indienen tot al je activiteiten beoordeeld zijn. Zodra je genoeg punten hebt ingevoerd, kun je je herregistratieaanvraag indienen. Je kunt dit zien aan de button Herregistratie indienen die dan in Mijn SKJ verschijnt. Na de beoordeling gaat een nieuwe periode in. De indiendatum van je herregistratieaanvraag wordt vervolgens de startdatum van jouw nieuwe registratieperiode.
Herregistratie-eisen
- 2500 uur werkervaring als psycholoog met jeugdigen op wo-masterniveau waaruit blijkt dat de werkervaring binnen het brede spectrum van het hulpverleningsproces valt volgens de leidraad taakgebieden.
- 120 uur/punten deskundigheidsbevordering:
- 40 uur/punten (door NIP/NVO) geaccrediteerde scholing. Geaccrediteerde scholingen staan vermeld in de digitale scholingsagenda op deze website en in Mijn SKJ, te herkennen aan de notitie ‘herregistratie’ onder het kopje Registerpunten.
- 40 uur/punten reflectie (intervisie of supervisie).
- 40 uur/punten overige deskundigheidsbevordering (vrije ruimte) op het gebied van deskundigheidsbevordering. Je mag deze ruimte ook vullen met extra uren scholing en reflectie.
Voor zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en/of ziekteverlof kun je verlenging van je herregistratieperiode aanvragen. Ook als je andere (zwaarwegende) redenen hebt waarom je je herregistratie niet tijdig af kunt ronden, kun je een verlengingsaanvraag doen. Dit kan in Mijn SKJ via de onderstaande stappen;
- Menu aan linkerzijde in Mijn SKJ.
- Overige
- Uitstel aanvragen (3 stappen).
- Nieuwe aanvraag indienen.
Voor werkbegeleiding staat geen vast aantal uren. Download voor alle informatie over werkbegeleiding de Handreiking werkbegeleiding.
In het registratiereglement vind je de te volgen procedure om geregistreerd of geherregistreerd te worden in een van de afdelingen van het Kwaliteitsregister Jeugd. In de bijlagen van het reglement zijn de specifieke eisen tot registratie en herregistratie per kamer beschreven.
Door inschrijving in het kwaliteitsregister val je onder het professioneel toezicht van SKJ. Het doel hiervan is dat je, als geregistreerde jeugdprofessional, kunt worden beoordeeld op je professionele handelen en hiervan kunt leren. Op die manier kan de hele beroepsgroep leren en zichzelf verbeteren, waardoor ook de kwaliteit van de dienstverlening verbetert.
Je kunt het algemene registratiereglement hier bekijken.
De specifieke eisen voor registratie per kamer staan in de volgende bijlagen bij het registratiereglement:
- Registratiereglement voor de kamer pedagogen
- Registratiereglement voor de kamer psychologen
- Registratiereglement voor de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals
- Registratiereglement jeugdzorgwerkers
Let op: SKJ houdt momenteel het registratieproces op basis van een EVC-certificaat grondig tegen het licht en beraadt zich op het doorvoeren van wijzigingen. Graag verwijzen wij je voor meer informatie naar het persbericht.
We begrijpen dat je na het indienen van de activiteit wilt weten of deze wordt goedgekeurd. We doen dan ook ons uiterste best om deze zo snel mogelijk te beoordelen. Vanwege drukte kan dit enkele maanden duren, maar wij beoordelen activiteiten in jouw dossier in ieder geval binnen drie maanden nadat je je herregistratieaanvraag hebt ingediend. Het kan voorkomen dat de activiteiten eerder beoordeeld worden.
In Mijn SKJ onder ‘Herregistratie’ kan je zien of een aanvullende eis van toepassing is op jouw herregistratie en hoe het staat met je ingediende punten.
Als je je herregistratie-aanvraag op tijd hebt ingediend (dat wil zeggen: minimaal één dag voordat je registratie verloopt), blijf je geregistreerd tot wij je dossier hebben beoordeeld.
Bij intervisie gaat het niet zozeer om de pasklare oplossingen, adviezen of tips. Het gaat juist om het bekijken van jouw professioneel functioneren. Daardoor kun je waar nodig je eigen visie herzien. Reflectie in het algemeen betekent niet het zoeken van antwoorden, maar het stellen van vragen. Met die vragen kunnen verbindingen gelegd worden tussen het feitelijke beroepsmatig handelen, het persoonlijk ervaren van dat handelen en het achterliggende systeem van opvattingen, kennis, inzichten en werkwijzen.
De intervisiegroep moet uit 3 tot 8 personen bestaan die allemaal werkzaam zijn in psychologie met een primaire oriëntatie op het terrein van kinderen en jeugdigen. Aandachtspunten zijn:
- er moet een duidelijke agenda zijn
- er is een vaste frequentie van de bijeenkomsten; minimaal 3 per jaar
- onderdeel van de agenda kan de uitwisseling van actuele informatie over kinder- en jeugdpsychologie zijn
- er wordt geanonimiseerde casuïstiek ingebracht
- er moeten notulen worden gemaakt
- per bijeenkomst wordt de aanwezigheid bijgehouden
- van elke bijeenkomst wordt in samenvatting verslag gedaan van wat is besproken. Bij het verslag zit een ondertekende presentielijst.
Download: Algemene definities werkbegeleiding, supervisie en intervisie
Download: Richtlijn intervisie masters
Bij de commissie heroverweging kun je bezwaar maken tegen afkeuring van je aanvraag tot registratie, herregistratie of accreditatie. Binnen 6 weken na ontvangst van de beslissing kun je een verzoek tot heroverweging indienen. De commissie heroverweging onderzoekt of je verzoek terecht is. Lees meer over de commissie heroverweging.
De benodigde formulieren vind je in jouw dossier in Mijn SKJ. Wanneer je werkervaring of een supervisietraject gaat toevoegen, kan je hier de benodigde verklaring downloaden. Nadat je deze hebt ingevuld, kan je de verklaring bij de betreffende activiteit uploaden in jouw dossier.
Supervisie van master-orthopedagogen en -psychologen wordt gegeven door een supervisor op postmasterniveau. Dat is:
- een erkend NIP/NVO-supervisor, of
- een als postmaster geregistreerde professional bij SKJ met minimaal 5 jaar werkervaring als zodanig, of
- een NVO-OG, K&J-NIP of GZ-psycholoog, met minimaal 5 jaar werkervaring als zodanig.
Je mag met je supervisor geen directe werkrelatie hebben, je supervisor mag niet je leidinggevende zijn en jij en je supervisor mogen geen familie zijn.
- Minimaal 2500 uur werkervaring op postacademisch niveau in het jeugddomein met een maximale onderbreking van 2 jaar aaneengesloten. De werkzaamheden liggen binnen het brede spectrum van hulpverlening (zie leidraad taakgebieden) en bestaan uit cliëntgebonden en niet-cliëntgebonden werkzaamheden.
- Minimaal 12 uur per week werkzaam (gemiddeld).
- Deskundigheidsbevordering minimaal 120 punten:
- minimaal 40 punten bij- en nascholingsactiviteiten, waarvan tenminste 20 punten geaccrediteerd voor de herregistratie als kinder- en jeugdpsycholoog SKJ;
- niet-geaccrediteerde scholing kan meetellen als deze op postmaster-niveau is en inhoudelijk aansluit bij de werkzaamheden van kinder- en jeugdpsychologen;
- minimaal 40 uur intervisie;
- de overige punten invullen naar eigen keuze met overige activiteiten (vrije ruimte). Je mag deze ruimte ook vullen met extra uren scholing of reflectie.
Meer informatie over herregistratie kinder- en jeugdpsychologen en downloads
SKJ-geaccrediteerde na- en bijscholing kan alleen door jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals als geaccrediteerde deskundigheidsbevordering worden opgevoerd.
Pedagogen en psychologen moeten door NIP/NVO geaccrediteerde na- en bijscholing volgen. Postmaster-orthopedagogen en kinder- en jeugdpsychologen mogen voor een deel niet-geaccrediteerde na- en bijscholing volgen, of na- en bijscholing die niet door NIP/NVO is geaccrediteerd. Dit geldt ook voor de tweede (en volgende) herregistratietermijn voor master-orthopedagogen en -psychologen. Deze na- en bijscholing moet echter altijd op WO-masterniveau zijn en inhoudelijk relevant voor het vakgebied. Na- en bijscholing die door SKJ is geaccrediteerd voor jeugd- en gezinsprofessionals voldoet hier in de meeste gevallen niet aan, en mag dan ook niet worden opgevoerd door pedagogen en psychologen.
Voor zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en/of ziekteverlof of andere (zwaarwegende) redenen kun je verlenging van je herregistratieperiode aanvragen. Kun je niet (meer) inloggen, gebruik dan het formulier Aanvraagformulier verlenging herregistratieperiode en stuur dit naar uitstel@skjeugd.nl.
Het voldoen aan de eis van casus- en/of reflectieverslagen is een algemene eis die geldt voor iedereen, ook als dit niet staat vermeld in het studieadvies.
Psychologen
Aan het einde van het twr-opleidingstraject moet je 1 diagnostiekcasusverslag en 1 behandel/begeleidingsverslag (of een gecombineerde casus) indienen, vergezeld van een ingevuld beoordelingsformulier. Het staat de registratiecommissies vrij meer verslagen op te vragen wanneer daar aanleiding toe is. Voor nu van belang: de commissie toetst de casus aan het niveau waaraan een psycholoog op postmasterniveau moet kunnen voldoen. Wanneer je weinig ervaring hebt met het schrijven van dit soort verslagen kan het dus raadzaam zijn om gedurende het traject al enkele casusverslagen op te stellen en te bespreken met je supervisor alvorens 1 casus in te dienen bij de commissie.
Documenten:
- Richtlijnen casusverslagen psychologen twr
- Diagnostiekcasus voor opleidingstraject K&J-psycholoog SKJ
- Begeleidings-behandelcasus voor opleidingstraject K&J-psycholoog SKJ
Orthopedagogen
Aan het einde van het twr-traject moet je 1 geïntegreerde gevalsbeschrijving (GGB) en 1 integraal reflectieverslag (IRV) indienen samen met een ingevulde supervisieverklaring waarop de supervisor akkoord gaat met beide verslagen. Beide verslagen worden door de registratiecommissie beoordeeld. Het staat de commissie vrij om vragen te stellen naar aanleiding van jouw verslagen en/of om een aanvulling te vragen. Tevens heeft de registratiecommissie de mogelijkheid om een of beide verslagen af te keuren als deze niet voldoen aan de eisen en niet van voldoende niveau zijn. Pas als beide verslagen zijn goedgekeurd kan je geregistreerd worden op postmasterniveau bij SKJ.
Documenten:
De werkbegeleider van een beginnende master die door wil gaan voor de master-herregistratie is bij voorkeur een postmaster-opgeleide professional die werkt in het beroepsdomein waarvoor de herregistratie wordt aangevraagd:
- NVO Orthopedagoog-Generalist
- Postmaster-orthopedagoog SKJ
- Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP
- Kinder- en jeugdpsycholoog SKJ
- Gezondheidszorgpsycholoog BIG
Eventueel kan de werkbegeleider ook een ervaren professional zijn met minimaal 5 jaar werkervaring in een functie op academisch niveau die beschikt over de goede competenties en vaardigheden om de werkbegeleiding te doen. In dit geval moet degene die de werkbegeleiding krijgt met een gemotiveerd verzoek aantonen dat de werkbegeleider geschikt is.
Meer informatie? Download de Handreiking werkbegeleiding.