Wanneer je geregistreerd bent in de kamer Jeugdzorgwerkers, dien je voor de herregistratie een werkgeversverklaring toe te voegen aan je dossier. Deze werkgeversverklaring kun je terugvinden op de pagina Links & Downloads. Het document dat je dient te gebruiken heet “Werkgeversverklaring jeugdzorgwerkers”.
Ga je een registratie aanvraag doen in de kamer Jeugd- en Gezinsprofessionals en dien je een werkgeversverklaring aan te leveren? Dan zijn er twee verklaringen die hiervoor gebruikt kunnen worden om de registratie te kunnen voltooien. Wanneer je beschikt over een hbo-bachelordiploma en je doet de aanvraag, dien je een verklaring praktijkprogramma aan te leveren. Heb je een wo-masterdiploma en heb je het praktijkprogramma al doorlopen? Dan dien je een werkgeversverklaring voor de Registratie Jeugd- en Gezinsprofessionals aan te leveren. De werkgeversverklaring voor de Registratie Jeugd- en Gezinsprofessionals kun je downloaden via de Links & Downloads.
Ben je al geregistreerd als Jeugd- en Gezinsprofessional en wil je je werkervaring indienen voor de herregistratie? Dan kan het zijn dat je een werkgeversverklaring moet indienen in de activiteit. Deze werkgeversverklaring is alleen terug te vinden in je Mijn SKJ account in de activiteit die je aanmaakt. Hiervoor adviseren wij je om de handleiding te gebruiken voor het invoeren van de werkervaring, zodat je uiteindelijk de juiste werkgeversverklaring kunt downloaden.
Wanneer je geregistreerd bent als jeugd- en gezinsprofessional en je hebt het praktijkprogramma afgerond, dien je hiervan bewijs aan te leveren. Dit bewijs bestaat uit het leerverslag én de bijbehorende certificaten.
Het leerverslag voeg je toe in Mijn SKJ onder de categorie “Deskundigheidsbevordering”, bij de subcategorie “Leerverslag Praktijkprogramma”. De bijbehorende certificaten kun je ook indienen in de categorie “Deskundigheidsbevordering”.
Als de scholing geaccrediteerd is door het SKJ, NIP of NVO, kun je het indienen onder de subcategorie “Formeel Leren”. Als de scholing niet geaccrediteerd is, voeg je hem toe in de subcategorie “Informeel leren” en de activiteit “Eigen Inbreng”. Hiervoor vragen wij je een ondertekende verklaring (format te downloaden in Mijn SKJ, zie de handleiding) en het betreffende certificaat in te dienen.
Bij het toevoegen van geaccrediteerde trainingen, raden wij aan om te zoeken via het SKJ-nummer. Dit nummer kun je vinden op het certificaat van de gevolgde training. Wanneer je zoekt via “opleider” naar de juiste training, kan het namelijk zijn dat je bijvoorbeeld in een lange lijst van scholingen moet zoeken naar de juiste training. Ook kun je op die manier een gelijknamige training kiezen waarbij de accreditatieperiode of het aantal punten niet overeenkomt. Bij het invoeren van het SKJ-nummer, heb je altijd direct de goede training te pakken.
Je reflectietraject – nog los van de vormen die je gebruikt – start met het formuleren van leervragen. Je leervragen kunnen voortkomen uit:
- concrete ervaringen uit de praktijk
- zelfonderzoek en kritische zelfreflectie
- het vragen van feedback aan cliënten, collega’s en leidinggevenden.
Let op: feedback vragen is geen klanttevredenheidsonderzoek. Het uitgangspunt blijft de eigen beroepshouding.
Om je eigen leerproces te structureren, is het van belang een plan te maken – een routekaart – waarin je leervragen staan en hoe je aan die leervragen gaat werken.
Een reflectieformat bestaat uit drie onderdelen
- De leervraag/leervragen die ik voor mezelf heb geformuleerd is/zijn:
- In hoeverre hebben de ingediende activiteiten geleid tot het behalen van deze leervraag/leervragen?
- Eventueel: Het leerdoel/de leerdoelen waarop ik mij in de komende periode wil richten, is/zijn:
Als je op deze gestructureerde wijze werkt, kun je voor je (gehele) herregistratie dit format met de drie onderdelen invoeren. De periode, het aantal reflectievormen en het aantal reflectieseries die behoren bij dit reflectieformat mag je zelf bepalen aan de hand van jouw leervragen.
Het reflectieformat vind je in Mijn SKJ, of download hier.
We adviseren je om regelmatig (bijvoorbeeld 1x per jaar) de gevolgde reflectie in je dossier te uploaden. Ook als je van baan verandert of een andere functie krijgt is het handig om op dat moment de gevolgde reflectie in te voeren.
Tijdens reflectie moeten de drie verschillende dimensies van professionaliteit in samenhang met elkaar aan bod komen (tenzij je gebruik maakt van het reflectieformat).
De dimensies zijn:
Technisch instrumenteel
Hoe kies ik in een situatie de specifieke kennis, methoden, technieken en richtlijnen? Op welke manier pas ik deze toe in concrete situaties? Op welke manier gebruik ik kennis, methodieken, richtlijnen en instrumenten om mijn handelen te onderbouwen? Ben ik hiaten tegengekomen in mijn kennis of de toepassing daarvan? Hoe ben ik vervolgens omgegaan met die hiaten?
Normatief
Ben ik mij over het algemeen bewust van de normatieve dimensie van mijn handelen? Heb ik voldoende oog voor de morele aspecten van een situatie? Als ik nadenk over de morele aspecten in een casus, in hoeverre spelen mijn eigen normen en waarden dan een rol? En op welke manier kom ik de normen en waarden van andere betrokkenen op het spoor? Hoe onderbouw ik mijn handelen in termen van normen en waarden? En op welke manier integreer ik de beroepsethische normen (beroepscode) in mijn handelen?
Persoonlijk
Wie ben ik als persoon in de professionele relatie? Doe ik mijn werk op een manier die bij mij past? Op welke manier spelen mijn eigen ervaringen en overtuigingen een rol bij mijn handelen? Hoe bewaak ik de grenzen tussen mijn professionele handelen en persoonlijke betrokkenheid, ervaringen, waarden? Hoe ga ik om met de spanningsvelden die hierbij optreden?
Wij adviseren om na het afronden van een reflectieserie met een van de reflectievormen de reflectie in te voeren met behulp van de handleiding.
- Als de reflectie wordt begeleid door een supervisor die geregistreerd is in het supervisorenregister van LVSC, NIP, NVO of NVRG dan kun je een ondertekende verklaring van je supervisor uploaden.
- Als je geen reflectieverklaring hebt, dan kun je kiezen of je per reflectieserie of periode een reflectieformat upload of de drie dimensies invult. Je bent er dus vrij in om te kiezen.
- Het invoeren van de drie dimensies kan nadat een reflectieserie is afgerond. Vind je het invullen van de drie dimensies Technisch instrumenteel, Normatief en Persoonlijk lastig? Gebruik dan het reflectieformat.
Als jeugd- en gezinsprofessional dien je in je portfolio (in Mijn SKJ) te kunnen aantonen dat je daadwerkelijk hebt gereflecteerd. Je verklaart dat je hebt deelgenomen aan reflectieactiviteiten. Dit kan op de volgende manieren:
- Reflectieverklaring
- Reflectieformat (nieuw)
- Drie dimensies
Als je bent ingelogd in Mijn SKJ, klik je in het linker menu op Herregistratie, en daarna op de button + Reflectie. Je kunt vervolgens je reflectie activiteit uploaden volgens een van de drie bovengenoemde manieren.
In je herregistratieperiode van 5 jaar moet je minimaal 60 uur reflectie volgen. Dat is gemiddeld 12 uur per jaar. Het is de bedoeling dat je regelmatig reflecteert om zo je vakbekwaamheid op peil te houden. We adviseren dan ook om deze 60 uur zoveel mogelijk over 5 jaar te verdelen. Als richtlijn kun je aanhouden dat je per jaar 6 reflectiebijeenkomsten hebt van 2 uur per keer. De minimale duur van een reflectiebijeenkomst is 1 uur. Voor ieder uur gevolgde reflectie wordt 1 punt geteld voor je herregistratie.
Bij reflectie staat jouw professionele handelen centraal. Reflectie is gericht op jouw individuele vakinhoudelijke ontwikkeling. Het gaat dus bij reflectie niet om het proces van de cliënt maar om het proces van de hulpverlener. En daarnaast om kennis en kunde – de theoretische bagage en inzichten die het handelen van de hulpverlener expliciet maken.
Meer over reflectieHieronder vind je beknopte handleidingen om een bepaalde activiteit in Mijn SKJ in te voeren.
- Handleiding invoeren intervisie
- Handleiding invoeren supervisie
- Handleiding invoeren activiteiten in opleidingstraject en vrije ruimte
- Handleiding invoeren werkbegeleiding
- Handleiding voor invoeren evc-of hbo eis
- Handleiding herregistratie indienen
- Overzicht reflectievoorwaarden jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals
- Handleiding uitstel aanvragen
De benodigde formulieren vind je in jouw SKJ dossier. Wanneer je een werkplek, werkervaring of een supervisietraject gaat toevoegen, kan je hier de benodigde verklaring downloaden. Nadat je deze hebt ingevuld, kan je de verklaring bij de betreffende activiteit uploaden in jouw dossier.
Dit staat uitgelegd in de ‘Handleiding voor invoeren reflectie na kamerwissel’. Deze vind je bij de handleidingen.
Voor je herregistratie is het belangrijk dat je kritisch kijkt naar je eigen handelen als professional. Door daar regelmatig op te reflecteren blijf je je bewust van hoe je handelt, welke afwegingen je maakt en hoe je die afwegingen maakt. Meer over reflectie.
Dit mag ook in 2 trajecten. Let er hierbij wel op dat je voldoende uren overhoudt om een traject te volgen waarbij je heldere leerdoelen kunt stellen en een reflectieverslag/supervisieverslag kunt schrijven. In overleg met jouw supervisor kan je bepalen wat een geschikt aantal uren is om een gedegen en kwalitatief goed supervisietraject in te gaan.
Het is belangrijk om met je supervisor (reflectieve) supervisiedoelen op te stellen, die je straks kunt verwerken in het aantonen van de gevolgde supervisie. Het is echter niet verplicht om deze vooraf ter beoordeling voor te leggen. Wanneer je een supervisietraject afrondt, kan je een ondertekende supervisieverklaring uploaden in Mijn SKJ. Alleen de face-to-face contacturen tellen mee; de uren voor voorbereiding en verslaglegging niet.
Nee, je kan aan verschillende groepen deelnemen. Wel moet je dan van iedere groepssamenstelling een aparte intervisieverklaring invoeren. Dit hoeft niet als er een keer iemand niet aanwezig kan zijn; het gaat echt om verschillende intervisiegroepen.
De supervisie moet worden gevolgd bij een door NIP of NVO erkende supervisor.
Bij het NIP gaat het om supervisoren die zijn opgenomen in het bestand van supervisoren Kinder- en Jeugdpsycholoog. Raadpleeg hiervoor het supervisorenbestand op de website van het NIP. Het kan zijn dat je jouw supervisor niet vindt in de lijst, maar dat hij of zij toch opgenomen is in het bestand. Je kan dit verifiëren door een mail te sturen aan info@psynip.nl met de naam en het registratienummer van je supervisor.
Bij de NVO gaat het om supervisoren die zijn opgenomen in het bestand supervisor orthopedagoog generalist. Dit bestand kan je vinden op de website van de NVO.
Is je supervisor niet opgenomen in het bestand van supervisoren K&J NIP of NVO OG? Hij of zij kan het supervisorschap aanvragen bij NIP of NVO.
Afwegingskader norm verantwoorde werktoedeling
Handreiking beroepsregistratie en herregistratie Wat vraagt het van jou?
Competentieprofiel hbo-professionals in jeugdhulp en jeugdbescherming
Beroepscode voor professionals in sociaal werk
Registratiecriteria jeugd- en gezinsprofessionals
Algemene voorwaarden
Registratiereglement (algemeen)
Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW)
Voorwaarden training professionele standaarden en beroepsethiek
Training professionele standaarden jeugd- en gezinsprofessionals (BPSW)
Basistraining beroepscode, beroepsethiek en tuchtrecht (HAKA)
Verdiepingstraining beroepsethiek (HAKA)
Training Beroepscode werken met richtlijnen en tuchtrecht. (Combinatie Jeugdzorg)
Beroepscode, Richtlijnen en Tuchtrecht (Samen Veilig Midden-Nederland)
Beroepscode en Tuchtrecht (VanMontfoort)
Beroepscode, tuchtrecht en richtlijnen voor de jeugdzorg (Sterk Huis)
Basis- en verdiepingstraining beroepscode en tuchtrecht (Timm consultancy)
Training beroepsstandaarden voor jeugd- en gezinsprofessionals (MEEK2)
Basistraining professionele standaarden en beroepsethiek (Jeugdprofessionals Nederland)
Verdiepingstraining professionele standaarden en beroepsethiek (Jeugdprofessionals Nederland)
Basis- en verdiepingstraining beroepscode, beroepsethiek en tuchtrecht (Training & Coaching 0-100)
Handleiding voor invoeren reflectie
Handleiding voor invoeren reflectie na kamerwissel
Handleiding voor invoeren werkervaring
Handleiding voor invoeren werkervaring met eigen verklaring (zelfstandige)
Handleiding voor invoeren deskundigheidsbevordering formeel en informeel leren
Handleiding voor invoeren evc-of hbo eis
Handleiding herregistratie indienen
Handleiding uitstel aanvragen