Supervisie is een persoonlijk leerproces van de supervisant onder begeleiding van een supervisor. De supervisant wordt tijdens supervisiebijeenkomsten gestimuleerd tot reflectie op eigen leerproces en op eigen professioneel handelen, waarbij persoonlijke ontwikkeling en werkervaring elkaar direct en wederzijds beïnvloeden. Zie hier meer info over welke supervisorenregisters meetellen voor reflectie.
Als de reflectie wordt begeleid door een supervisor die geregistreerd is in het supervisorenregister van LVSC, VGCT, NIP, NVO of NVRG dan kun je een reflectieverklaring invullen, die je kan downloaden in Mijn SKJ. Deze verklaring dient door je supervisor te worden ondertekend.
We adviseren je om regelmatig (bijvoorbeeld 1x per jaar) de gevolgde reflectie in je dossier te uploaden. Ook als je van baan verandert of een andere functie krijgt is het handig om op dat moment de gevolgde reflectie in te voeren.
Tijdens het aanmaken van jouw account kan je aangeven of jouw adres en telefoonnummer getoond mogen worden in het openbare register. Heb je dit aangevinkt en wil je het ongedaan maken? Je kan dit wijzigen in Mijn SKJ.
Als jeugd- en gezinsprofessional dien je in je portfolio (in Mijn SKJ) te kunnen aantonen dat je daadwerkelijk hebt gereflecteerd. Je verklaart dat je hebt deelgenomen aan reflectieactiviteiten. Dit kan op de volgende manieren:
- Reflectieverklaring (supervisie)
- Reflectieverklaring (zonder supervisor)
- Reflectieformat
Let op!
- Als de reflectie wordt begeleid door een supervisor die geregistreerd is in het supervisorenregister van LVSC, VGCT, NIP, NVO of NVRG dan kun je een ondertekende verklaring van je supervisor uploaden.
- Als je geen reflectieverklaring hebt, dan kun je per reflectieserie of periode een reflectieformat uploaden.
Vanaf 1 maart 2025 is het aanvragen van een scholingsadvies nodig om uiteindelijk met een vakbekwaamheidsbewijs te kunnen registreren. In het scholingsadvies staat of een EVC-traject het meest geschikt is in jouw situatie. Vraag dus altijd een scholingsadvies aan. Dit voorkomt onnodige kosten en teleurstellingen als achteraf blijkt dat je niet voldoet aan de registratievoorwaarden.
Let op: Een scholingsadvies geeft geen garantie op een registratie. Wij adviseren enkel of het ECV-traject voor jou de meest passende route tot registratie is. Wij geven geen advies over welke (commerciële) EVC-aanbieder het meest passend is.
Ja. Binnen het EVC-traject zijn jouw eerder verworven competenties gecontroleerd door een EVC-aanbieder.
Jouw werkgever is verantwoordelijk voor een geaccrediteerd praktijkprogramma. Deze bevat een aantal scholingselementen die van belang zijn om je werk goed te kunnen doen.
- Heb je een door ons geaccrediteerd praktijkprogramma doorlopen? Dien dan ook een leerverslag in, ondertekend door jouw werk- of opdrachtgever.
- Ben je nog geen door ons geaccrediteerd praktijkprogramma gestart? Dan dien je ook een verklaring van jouw werk- of opdrachtgever in dat je een praktijkprogramma gaat volgen. Als je wordt geregistreerd, geldt de voorwaarde dat je dit praktijkprogramma binnen 12 maanden afrondt. Voldoe je binnen 12 maanden niet aan de registratie-eisen? Dan wordt je registratie beëindigd.
Let op: SKJ houdt momenteel het registratieproces op basis van een EVC-certificaat grondig tegen het licht en beraadt zich op het doorvoeren van wijzigingen. Graag verwijzen wij je voor meer informatie naar de aanpassing in werkwijze van registratieaanvragen op basis van een EVC-traject vanaf 1 maart 2025. Houdt ook onze nieuwsberichten in de gaten en volg ons op LinkedIn.
Begeleide intervisie is een vorm van intercollegiale toetsing die wordt geleid door een (erkende) begeleider. De begeleide intervisiegroep bestaat uit collega’s zonder onderlinge gezagsrelatie die gezamenlijk reflecteren op hun professionele handelen. De begeleider of supervisor fungeert als gespreksleider tijdens deze bijeenkomsten. Het wordt bij voorkeur geleid door iemand die geen bekende is van de intervisiegroep; iemand van buiten de organisatie of in ieder geval buiten het team. Als de begeleider of supervisor lid is van een door SKJ erkend supervisorregister, kan hij of zij een reflectieverklaring voor de jeugdprofessional ondertekenen.
Als je 5 jaar geregistreerd staat als jeugd- en gezinsprofessional moet je aantonen dat je actief bezig bent geweest met je professionele ontwikkeling. Hier vind je de eisen die gelden voor de herregistratie. Je hoeft niet te wachten met indienen van je herregistratie tot al je activiteiten beoordeeld zijn. Zodra je genoeg punten hebt ingevoerd, kun je je herregistratieaanvraag indienen. Let op! Alleen binnen je herregistratieperiode afgeronde activiteiten kunnen meetellen.
In Mijn SKJ zie je bij ‘herregistratie’ of er bij jou een aanvullende/bijkomende eis van toepassing is. Zorg er daarnaast voor dat je altijd een geldige VOG hebt, van niet ouder dan 5 jaar en 3 maanden.
Je reflectietraject – nog los van de vormen die je gebruikt – start met het formuleren van leervragen. Je leervragen kunnen voortkomen uit:
- concrete ervaringen uit de praktijk
- zelfonderzoek en kritische zelfreflectie
- het vragen van feedback aan cliënten, collega’s en leidinggevenden.
Let op: feedback vragen is geen klanttevredenheidsonderzoek. Het uitgangspunt blijft de eigen beroepshouding.
Om je eigen leerproces te structureren, is het van belang een plan te maken – een routekaart – waarin je leervragen staan en hoe je aan die leervragen gaat werken.
Een reflectieformat bestaat uit drie onderdelen
- De leervraag/leervragen die ik voor mezelf heb geformuleerd is/zijn:
- In hoeverre hebben de ingediende activiteiten geleid tot het behalen van deze leervraag/leervragen?
- Eventueel: Het leerdoel/de leerdoelen waarop ik mij in de komende periode wil richten, is/zijn:
Als je op deze gestructureerde wijze werkt, kun je voor je (gehele) herregistratie dit format met de drie onderdelen invoeren. De periode, het aantal reflectievormen en het aantal reflectieseries die behoren bij dit reflectieformat mag je zelf bepalen aan de hand van jouw leervragen.
Het reflectieformat vind je in Mijn SKJ, of in de Links & Downloads.
Er hoeft bij een intercollegiale intervisie bijeenkomst geen supervisor of begeleider aanwezig te zijn.
Bekijk ook:
In het Kwaliteitskader Jeugd staat beschreven wanneer een geregistreerde professional ingezet moet worden, en wanneer dit niet hoeft. Het kwaliteitskader is een uitwerking van het eerste deel van de norm van de verantwoorde werktoedeling. Het biedt aanbieders en werkgevers in de jeugdhulp en jeugdbescherming een handreiking om werkzaamheden op een verantwoorde manier toe te delen.
Zelfreflectie oftewel een reflectie met jezelf is geen geldige reflectievorm die kan meetellen voor de herregistratie.
Bekijk ook:
Een hsao-diploma is een diploma van een van de volgende hbo-bachelor opleidingen in het sociaal-agogisch onderwijs:
- mwd
- sph
- cmv
- pedagogiek
- social work ‘oude stijl’
- toegepaste psychologie
- creatieve therapie
- godsdienst pastoraal werk
Hoewel veel hogescholen nog hsao-opleidingen aanbieden, zijn de meeste ook al begonnen met het nieuwe opleidingsprofiel hogere sociale studies (hss).
Registreren met een hsao-diploma
Je kunt je direct registreren met:
- een hss-opleiding Social Work met uitstroomprofiel Jeugd
- een Pedagogiek met uitstroomprofiel Jeugd
- een master Jeugdzorg of
- een vakbekwaamheidsbewijs ‘vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional’ op basis van een afgerond EVC-traject.
Je diploma is op de dag dat je een registratieaanvraag doet niet ouder dan 5 jaar.
Let op: SKJ houdt momenteel het registratieproces op basis van een EVC-certificaat grondig tegen het licht. Hierom is vanaf 1 maart 2025 de werkwijze rondom het vakbekwaamheidsbewijs veranderd. Lees ons nieuwsbericht waarin we de nieuwe werkwijze uitleggen.
Als geregistreerd professional verbind je je met de normen en standaarden die de beroepsgroep zelf stelt aan goede professionals. Je laat zien welk vakbekwaamheidsniveau je beheerst, je moet je inzetten voor leren en blijven leren (blijvend bij- en nascholen), je moet kunnen aantonen dat je reflecteert op jouw eigen professionele handelen en verplicht je je om te werken volgens professionele standaarden (beroepscode en vakinhoudelijke richtlijnen) en je kan tuchtrechtelijk aangesproken worden. Dat is vergelijkbaar met professionals die zijn geregistreerd in het BIG-register artikel 3. Ook BIG-geregistreerden moeten zich herregistreren, werken volgens professionele standaarden en zijn onderworpen aan het (wettelijk) tuchtrecht.
Een EVC-portfolio is een verzameling bewijsstukken die jouw kennis, werkervaring en competenties aantonen. Je werk- of opdrachtgever heeft deze stukken ondertekend, wat bevestigt dat je het EVC-traject succesvol hebt doorlopen.
Registratie is alleen mogelijk met een compleet EVC-portfolio. Dit is een strikte eis. We beoordelen of jij de bewijsstukken zelf hebt opgesteld en of je werkgever ze daadwerkelijk heeft ondertekend.
Blijkt uit onderzoek dat je het EVC-traject niet te goeder trouw hebt gevolgd óf dat jouw EVC-aanbieder niet te goeder trouw is? Dan verwijderen we je uit het register.
Intercollegiale begeleiding, leren van elkaar, waarin sprake is van geregelde samenkomsten en een systematische aanpak van de reflectie op het professioneel handelen van de betrokkenen op basis van gelijkwaardigheid.
Teambegeleiding is een begeleidingsvorm die gericht is op samenwerking. Ieder teamlid kijkt naar zichzelf in de samenwerking met zijn/haar teamleden t.b.v. de teamdoelen en de inhoud van het werk. De begeleiding stimuleert tot reflectie op eigen handelen in de samenwerking. Ieder teamlid wordt zich bewust van zijn/haar invloed op de teamsamenwerking, waarbij persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling centraal staat.
Afwegingskader norm verantwoorde werktoedeling
Competentieprofiel hbo-professionals in jeugdhulp en jeugdbescherming
Beroepscode voor professionals in sociaal werk
Registratiecriteria jeugd- en gezinsprofessionals
Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Algemene voorwaarden
Registratiereglement (algemeen)
Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW)
Iedereen die zich wil (her)registreren in het Kwaliteitskader Jeugd, heeft een geldige VOG nodig. Hiermee laat je zien dat jouw gedrag uit het verleden geen probleem is om in de jeugdhulp of jeugdbescherming te werken.
Je kunt je VOG:
- via jouw werkgever aanvragen
- online aanvragen
- óf via Dienst Justis als je in het buitenland woont.
Met een VOG uit het buitenland kun je niet registreren.
Wil je voor het eerst registreren? Dan mag je VOG niet ouder zijn dan drie maanden. Doe je een herregistratie-aanvraag? Dan mag je VOG niet ouder zijn dan vijf jaar en drie maanden. Deze termijnen starten vanaf de eerste aanvraagdatum van je (her)registratie-aanvraag. Je kunt de geldigheid van je VOG controleren via Mijn SKJ. Is je VOG bijna verlopen? Vraag dan meteen een nieuwe aan.
Screeningsprofielen
Het screeningsprofiel voor de VOG aanvraag is afhankelijk van het werk dat je gaat doen. Voor de VOG bij (her)registratie controleren wij op deze screeningsprofielen: screeningsprofielen met de nummers 12, 41, 43, 84, 85. Of met de screeningsprofielen:
- Gezondheidszorg en welzijn van mens en dier (45)
- (Gezins)voogd bij voogdijinstellingen, reclasseringswerker, raadsonderzoeker of maatschappelijk werker (75)
- (Buitengewoon) opsporingsambtenaar (25)
- Vakantiegezinnen en adoptie (40)
- Onderwijs (60)
Dit is een intercollegiaal overleg, waarbij sprake is van geregelde samenkomsten en een gestructureerde aanpak van de reflectie op het professioneel handelen van de betrokkenen op basis van gelijkwaardigheid.
Let op: SKJ houdt momenteel het registratieproces op basis van een vakbekwaamheidsbewijs grondig tegen het licht. Voor meer informatie verwijzen we je naar het nieuwsbericht van 8 november 2024. Houdt onze nieuwsberichten in de gaten en volg ons op LinkedIn.
Heb je een mbo-diploma of een hbo-diploma (anders dan hsao) dat geen directe toegang geeft tot SKJ-registratie? Dan kan een EVC-traject een passende route zijn om te registreren in het Kwaliteitsregister. Wil je weten of je met een vakbekwaamheidsbewijs kunt registreren? Vraag dan eerst een scholingsadvies aan. Zodra je een EVC-traject kan gaan volgen, moet je ook een praktijkprogramma volgen bij je werkgever. Deze werkwijze geldt vanaf 1 maart 2025.
EVC staat voor ‘eerder verworven competenties’. Binnen een EVC-traject wordt beoordeeld of jouw vaardigheden voldoen aan het beroepscompetentieprofiel van de jeugd- en gezinsprofessional. Je bouwt tijdens het EVC-traject een EVC-portfolio op. Nadat je het traject hebt afgerond, ontvang je een ervaringscertificaat. Voldoe je aan alle eisen? Dan kun je je EVC-certificaat laten omzetten in een vakbekwaamheidsbewijs.
Met het vakbekwaamheidsbewijs kun je een registratieaanvraag doen voor (her)registratie.
Geen EVC-traject volgen? Dan kun je voor een (deeltijd)opleiding Social Work (profiel Jeugd) of Pedagogiek (profiel Jeugd) kiezen. Met dit hbo-bachelor diploma kun je je direct registreren.
Kijk op evc-loket.nl voor meer informatie
Of lees deze veel gestelde vragen met betrekking tot EVC
In het besluit Jeugdwet wordt uitgegaan van registratie in artikel 3 Wet BIG of registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd. Er bestaan, naast het Kwaliteitsregister Jeugd en het BIG-register, diverse andere beroepsregisters. Zij vervullen allemaal een rol in de (continue) professionalisering van de beroepsgroepen die zij bedienen en hebben daarmee een waardevolle rol en functie.
Wat betreft een aantal specifieke beroepsgroepen gelden de volgende noties:
- Specialisten die een registratie hebben op grond van artikel 14 wet BIG (waaronder psychiaters of klinisch psychologen), zijn ook geregistreerd op grond van artikel 3 wet BIG. Daarmee zijn zij dus geregistreerde professionals in het kader van het Besluit Jeugdwet.
- Professionals met een registratie artikel 34 in het BIG register (paramedici) en ook de vaktherapeuten kunnen worden ingezet voor het verlenen van jeugdhulp op basis van de ’tenzij-regeling’. Dit betekent dat zij kunnen worden ingezet op grond van hun expertise, die noodzakelijk is voor de kwaliteit van de te geven jeugdhulp. Zij hoeven zich dus niet te registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd.
- Fysiotherapeuten zijn artikel 3 BIG geregistreerd. Zij zijn door de wetgever echter buiten de definitie van ‘geregistreerde professional’ in de Jeugdwet geplaatst (zie: wat verstaat de Jeugdwet onder registratie). Zij kunnen op basis van hun specifieke expertise net zoals de paramedici met een artikel 34 registratie ingezet worden op basis van de tenzij-regeling. Het toedelen van werk aan fysiotherapeuten is noodzakelijk voor de kwaliteit van hulp gezien hun specifieke expertise.
- Kinder- en jeugdpsychologen NIP en NVO orthopedagogen-generalist zijn in de regeling Jeugdwet erkend als gekwalificeerd gedragswetenschapper en zijn o.a. bevoegd om instemmingsverklaringen af te geven in het kader van de gesloten jeugdhulp.
Ja, je kunt altijd een scholingsadvies aanvragen. Wij beoordelen of het EVC-traject de juiste route is tot registratie in jouw situatie.
Wil je een EVC-traject volgen om je te registreren? Dan moet je werk- of opdrachtgever verklaren dat je het traject binnen de organisatie doorloopt. Zonder deze verklaring praktijkprogramma is het EVC-traject voor jou waarschijnlijk niet de juiste route tot registratie en zal je een ander scholingsadvies krijgen.
Let op! Vanaf 1 maart 2025 is een scholingsadvies verplicht als je je met een vakbekwaamheidsbewijs wilt registreren in het SKJ-register. Daarnaast moet je ook een praktijkprogramma volgen. Hier vind je meer informatie over het scholingsadvies.
De minimale duur van een reflectiebijeenkomst is 1 uur. Voor ieder uur gevolgde reflectie wordt 1 punt geteld voor je herregistratie.
In je herregistratieperiode van 5 jaar moet je minimaal 60 uur reflectie volgen. Dat is gemiddeld 12 uur per jaar. Het is de bedoeling dat je regelmatig reflecteert om zo je vakbekwaamheid op peil te houden.