Dat hangt ervan af. Een vaktherapeut die werkzaam is als (vrijgevestigde) vaktherapeut hoeft en kan zich niet registreren bij het Kwaliteitsregister Jeugd. Deze vaktherapeut kan wel worden ingezet op basis van de ‘tenzij-bepaling’ uit de Jeugdwet: als men aannemelijk kan maken dat de kwaliteit van hulp niet nadelig wordt beïnvloed of dat deze juist gediend is met de inzet van een andere professional. Een manier om dit aannemelijk te maken, en de specifieke vakbekwaamheid van een vaktherapeut te onderbouwen, is registratie in het Register Vaktherapie. Kan aannemelijk gemaakt worden, dat de kwaliteit van hulp niet nadelig wordt beïnvloed of juist gediend is bij het inzetten van een vaktherapeut, dan kan deze vaktherapeut ook ingezet worden bij complexe problematiek. Lees meer op de website van de FVB (Federatie Vaktherapeutische Beroepen).
Een als vaktherapeut opgeleide professional die werkzaam is als jeugd- en gezinsprofessional (dus níet als vaktherapeut) moet wél SKJ-geregistreerd zijn.
Registreren is vaak wel mogelijk nadat je eerst bijscholing hebt gevolgd.
Heb je (zicht op) een functie waarvoor een registratie noodzakelijk is? En wil je weten welke (bij)scholing er nodig is om je te kunnen registreren? Vraag dan een scholingsadvies aan. Door het aanvragen van een scholingsadvies krijg je meer zicht op en zekerheid over wat er nog nodig is om je als jeugd- en gezinsprofessional te registreren.
Weet je niet zeker of je voldoet aan de registratievoorwaarden? Doe dan eerst de test!
Let op: SKJ houdt momenteel het registratieproces op basis van een EVC-certificaat grondig tegen het licht en beraadt zich op het doorvoeren van wijzigingen. Hierom zijn alle registratieaanvragen rondom het EVC-traject tot nader order opgeschort.
Professionals die toeleiden naar jeugdhulp en jeugdbescherming of de toegang hiertoe vormen, moeten in beginsel geregistreerde professionals zijn. Wie werkt in een wijkteam, maar niet met kinderen of jongeren, hoeft zich niet te registreren. Als de professional werkt met alle doelgroepen, dan is beroepsregistratie wel nodig.
In het Kwaliteitskader Jeugd staat beschreven wanneer een geregistreerde professional ingezet moet worden, en wanneer dit niet hoeft. Het kwaliteitskader is een uitwerking van het eerste deel van de norm van de verantwoorde werktoedeling. Het biedt aanbieders en werkgevers in de jeugdhulp en jeugdbescherming een handreiking om werkzaamheden op een verantwoorde manier toe te delen.
Bij de commissie heroverweging kun je bezwaar maken tegen afkeuring van je aanvraag tot registratie, herregistratie of accreditatie. Binnen 6 weken na ontvangst van de beslissing kun je een verzoek tot heroverweging indienen. De commissie heroverweging onderzoekt of je verzoek terecht is. Lees meer over de commissie heroverweging.
Wil je je registreren als jeugd- en gezinsprofessional en beschik je over een van onderstaande diploma’s die niet ouder is dan 5 jaar? Dan kun je je direct registreren zonder aanvullende registratievoorwaarden.
- Hbo-hsao-bachelor diploma met uitstroomprofiel jeugdzorgwerker
- Hbo-bachelor diploma Social Work profiel Jeugd.
- Hbo-bachelor diploma Pedagogiek profiel Jeugd.
- Getuigschrift master Jeugdzorg.
- Vakbekwaamheidsbewijs ‘vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional’.
- Certificaat maatwerktraject ‘aanvullende scholing’.
Wat moet ik uploaden?
- je diploma of getuigschrift plus diplomasupplement
- een VOG die niet ouder is dan 3 maanden. Meer informatie: VOG
- als je als zelfstandige werkt: een (digitaal) uittreksel als officieel inschrijvingsbewijs in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel dat niet ouder is dan 6 maanden
Ik voldoe niet aan de reguliere voorwaarden, kan ik mij alsnog direct registreren?
Voldoe je niet aan de reguliere voorwaarden om je direct te kunnen registreren als jeugd- en gezinsprofessional? Lees hier meer informatie over in welke situatie(s) het alsnog mogelijk is om je direct te kunnen registreren.
- Hogeschool Leiden
- Hogeschool van Amsterdam
- Hanzehogeschool Groningen
- CHE
- Saxion
- Haka
- Haagse Hogeschool (link webpagina zij-stroomtraject Haagse Hogeschool volgt)
Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het volgen van een zij-instroomtraject. De kosten zijn na te vragen bij de aanbieders zelf.
Lukt het niet om documenten te uploaden in jouw Mijn SKJ? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder worden een aantal mogelijke oplossingen aangedragen:
- Probeer het nogmaals met Google Chrome. Deze browser is gratis te downloaden.
- Je kan alleen pdf- en jpeg-bestanden uploaden.
Mocht het met de bovenstaande oplossingen nog steeds niet lukken documenten te uploaden, neem dan contact met ons op via het SKJ-contactformulier.
Let op: Is je aanvraag ingediend en in behandeling, dan is het tijdelijk niet mogelijk om aanvullingen of wijzingen te doen. Mocht je toch belangrijke informatie willen aanvullen of wijzigen, kun je via het SKJ-contactformulier contact met ons opnemen.
De volgende cliëntgerelateerde indicatoren geven aan dat er een geregistreerde professional ingezet moet worden:
- Risicovolle taken
- Crisis
- Onveilige omgeving
- Levensbedreigende situatie
- Meerdere problemen tegelijkertijd (bijvoorbeeld somatische, ontwikkelings-, psychische, sociale, gedrags- en/of opvoedingsproblematiek) en daarbij is het niet duidelijk welke hulp op gang gebracht moet worden
- Complexe problematiek waarvan achterliggende oorzaak onbekend is
- Sterk wisselend verloop
De geregistreerde professional heeft een cruciale rol bij:
- Beoordeling:
-analyseren complexe hulpvraag
-diagnose stellen of diagnostisch beeld vaststellen
-probleem analyse maken) - Besluitvorming over:
-in gang zetten van niet vrij toegankelijke jeugdhulp
-jeugdbescherming en jeugdreclassering
-af- en opschalen van ingezette hulp
-beëindigen van de formele hulpverlening - Vaststelling van:
-hulpverleningsplan
-behandelplan
-plan van aanpak voor jeugdbescherming en jeugdreclassering
-adviseren over behandeling
-hulpverlening
Meer informatie over wanneer een geregistreerde professional ingezet moet worden en wanneer niet, kun je vinden in het Kwaliteitskader Jeugd.
Als werkgever toets je met het geaccrediteerd praktijkprogramma of er aanvullende scholing of coaching noodzakelijk is om verantwoorde jeugdhulp te kunnen bieden (specifieke deskundigheid). Je maakt het geaccrediteerd praktijkprogramma op maat voor jouw (nieuwe) medewerkers. Afhankelijk van ervaring en vooropleiding kan het geaccrediteerd praktijkprogramma per medewerker anders zijn.
Praktijkprogramma opstellen
Een geaccrediteerd praktijkprogramma moet aan een aantal voorwaarden voldoen en bestaat uit een aantal verplichte onderdelen. Je geeft per onderdeel aan hoe dit binnen jouw organisatie ingevuld wordt. Jouw document met het praktijkprogramma upload je in het online accreditatieformulier.
Heb je een geaccrediteerd praktijkprogramma? Dan kun je dit voor zowel wo-master als hbo-geschoolde professionals in een hbo-functie gebruiken.
Heb je geen geaccrediteerd praktijkprogramma? Dan kan jouw jeugdprofessional deze ook bij een externe aanbieder volgen.
Let op: binnenkort worden de voorwaarden om het praktijkprogramma te accrediteren aangepast. Bekijk onze nieuwsberichten of volg ons op LinkedIn voor de laatste wijzigingen.
Ja, dat kan als één van de onderstaande situaties op jou van toepassing is. In je eerste registratiejaar moet je dan een geaccrediteerd praktijkprogramma afronden.
Hsao-diploma of hss Social Work
Je kunt je registreren met een hsao-diploma of hss Social Work als:
- je een hsao-diploma zonder uitstroomprofiel jeugdzorgwerker hebt, die niet ouder is dan 5 jaar of
- een diploma hss Social Work profiel Zorg of Welzijn & Samenleving hebt, die niet ouder is dan 5 jaar
- én je een baan of zicht op een baan hebt waarvoor een geregistreerd professional moet worden ingezet (aan te tonen door een verklaring geaccrediteerd praktijkprogramma)
Hsao-diploma ouder dan vijf jaar
Je kunt je óók direct registreren met een hsao-diploma als:
- je hebt een hsao-diploma met of zonder uitstroomprofiel jeugdzorgwerker en is ouder dan 5 jaar
- én je hebt minimaal 1 jaar relevante en recente werkervaring in het jeugddomein (korter dan 3 jaar geleden) én
- én je hebt een baan of zicht op een baan waarvoor een geregistreerd professional moet worden ingezet (aan te tonen door een verklaring geaccrediteerd praktijkprogramma)
Wo-masterdiploma psychologie of (ortho)pedagogiek
Heb je een wo-masterdiploma psychologie of (ortho)pedagogiek? Dan doorloop je een geaccrediteerd praktijkprogramma vóór je een registratieaanvraag doet.
Documenten bij een registratieaanvraag
Bij je registratieaanvraag upload je:
- je diploma of getuigschrift
- Bij een hsao-diploma of hss Social Work: ook het diplomasupplement
- een verklaring praktijkprogramma
- een VOG die niet ouder is dan 3 maanden.
- een (digitaal) uittreksel van de KVK, niet ouder dan 6 maanden (als je zelfstandige bent)
- Bij het hsao-diploma, ouder dan 5 jaar: ook een recent cv
- Bij een wo-master psychologie of orthopedagogiek: een leerverslag en de certificaten van de gevolgde trainingen na afronding van het geaccrediteerde praktijkprogramma
Zodra je alle benodigde informatie hebt aangeleverd in Mijn SKJ duurt het maximaal 4 weken voordat je aanvraag beoordeeld wordt.
Let op: SKJ houdt momenteel het registratieproces op basis van een EVC-certificaat grondig tegen het licht en beraadt zich op het doorvoeren van wijzigingen. Daarom zijn de registratieaanvragen op basis van een EVC-traject en vakbekwaamheidsbewijzen tot nader order opgeschort. Deze registratieaanvragen worden daarom momenteel niet beoordeeld. Houdt ons nieuws en LinkedIn in de gaten.
Let op: SKJ houdt momenteel het registratieproces op basis van een EVC-certificaat grondig tegen het licht en beraadt zich op het doorvoeren van wijzigingen. Graag verwijzen wij je voor meer informatie naar het nieuwsbericht over de nieuwe werkwijze vanaf 1 maart 2025.
Het EVC-traject voor jeugd- en gezinsprofessionals
In het EVC-traject wordt beoordeeld of je de competenties hebt die nodig zijn voor werk dat een geregistreerd professional vereist. Deze standaard is gebaseerd op het beroepscompetentieprofiel voor jeugd- en gezinsprofessionals.
Tijdens het EVC-traject bouw je een EVC-portfolio op waarin je aantoont dat je jouw eerder verworven competenties inzet voor jouw werk als jeugdprofessional.
Na afronding van het EVC-traject ontvang je een ervaringscertificaat met een overzicht van jouw competenties ten opzichte van de EVC-standaard. Voldoe je aan alle eisen? Dan wordt dit EVC-certificaat omgezet naar het vakbekwaamheidsbewijs ‘vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional’. Hiermee kun je je (her)registreren in de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals.
Wil je met een vakbekwaamheidsbewijs registreren? Vraag dan eerst een scholingsadvies aan. Volg ook een geaccrediteerd praktijkprogramma bij je werkgever als het EVC-traject voor jou de juiste route tot registratie is. Deze werkwijze geldt vanaf 1 maart 2025.
Moet je een EVC-procedure doorlopen voor je herregistratie? Dan heb je tot je eerste herregistratiedatum om het traject succesvol af te ronden.
Kijk voor meer informatie bij het evc-loketEen geaccrediteerd praktijkprogramma volg je bij je werk- of opdrachtgever. Heeft jouw werk- of opdrachtgever geen geaccrediteerd praktijkprogramma? Dan kun je deze ook bij een externe aanbieder.
Na afronding van het geaccrediteerde praktijkprogramma
Wanneer je een geaccrediteerd praktijkprogramma succesvol hebt doorlopen, schrijf je een leerverslag. Gebruik hiervoor ons format onder ‘Links & Downloads > Praktijkprogramma (inwerkprogramma)’.
- Vul het leerverslag volledig in.
- Laat het leerverslag ondertekenen door jouw werk- of opdrachtgever.
- Dien het leerverslag, samen met alle behaalde certificaten in via Mijn SKJ.
Vallen de afrondingsdata van de certificaten binnen je herregistratieperiode? Dan kun je hiermee ook herregistratiepunten krijgen. Let op! je dient naast deze praktijkprogramma-eis ook te voldoen aan alle andere herregistratie voorwaarden. Hiervoor heb je 5 jaar.
De factuur van je SKJ-registratie kun je vinden in je Mijn SKJ-omgeving.
Eenmaal ingelogd kun je de onderstaande stappen volgen.
- Aan de linkerkant van je scherm onder het rode kopje ‘Overig’ kun je klikken op ‘factuur’.
- Je ziet nu de factuur-samenvatting.
- Om de factuur te downloaden, klik je aan de rechterkant op het pijltje dat naar beneden wijst om dit uit te voeren.
Let op: SKJ houdt momenteel het registratieproces op basis van een vakbekwaamheidsbewijs grondig tegen het licht. Voor meer informatie verwijzen we je naar het nieuwsbericht van 8 november 2024. Houdt onze nieuwsberichten in de gaten en volg ons op LinkedIn.
Heb je een mbo-diploma of een hbo-diploma (anders dan hsao) dat geen directe toegang geeft tot SKJ-registratie? Dan kan een EVC-traject een passende route zijn om te registreren in het Kwaliteitsregister. Wil je weten of je met een vakbekwaamheidsbewijs kunt registreren? Vraag dan eerst een scholingsadvies aan. Zodra je een EVC-traject kan gaan volgen, moet je ook een praktijkprogramma volgen bij je werkgever. Deze werkwijze geldt vanaf 1 maart 2025.
EVC staat voor ‘eerder verworven competenties’. Binnen een EVC-traject wordt beoordeeld of jouw vaardigheden voldoen aan het beroepscompetentieprofiel van de jeugd- en gezinsprofessional. Je bouwt tijdens het EVC-traject een EVC-portfolio op. Nadat je het traject hebt afgerond, ontvang je een ervaringscertificaat. Voldoe je aan alle eisen? Dan kun je je EVC-certificaat laten omzetten in een vakbekwaamheidsbewijs.
Met het vakbekwaamheidsbewijs kun je een registratieaanvraag doen voor (her)registratie.
Geen EVC-traject volgen? Dan kun je voor een (deeltijd)opleiding Social Work (profiel Jeugd) of Pedagogiek (profiel Jeugd) kiezen. Met dit hbo-bachelor diploma kun je je direct registreren.
Kijk op evc-loket.nl voor meer informatie
Of lees deze veel gestelde vragen met betrekking tot EVC
Iedereen die zich wil (her)registreren in het Kwaliteitskader Jeugd, heeft een geldige VOG nodig. Hiermee laat je zien dat jouw gedrag uit het verleden geen probleem is om in de jeugdhulp of jeugdbescherming te werken.
Je kunt je VOG:
- via jouw werkgever aanvragen
- online aanvragen
- óf via Dienst Justis als je in het buitenland woont.
Met een VOG uit het buitenland kun je niet registreren.
Wil je voor het eerst registreren? Dan mag je VOG niet ouder zijn dan drie maanden. Doe je een herregistratie-aanvraag? Dan mag je VOG niet ouder zijn dan vijf jaar en drie maanden. Deze termijnen starten vanaf de eerste aanvraagdatum van je (her)registratie-aanvraag. Je kunt de geldigheid van je VOG controleren via Mijn SKJ. Is je VOG bijna verlopen? Vraag dan meteen een nieuwe aan.
Screeningsprofielen
Het screeningsprofiel voor de VOG aanvraag is afhankelijk van het werk dat je gaat doen. Voor de VOG bij (her)registratie controleren wij op deze screeningsprofielen: screeningsprofielen met de nummers 12, 41, 43, 84, 85. Of met de screeningsprofielen:
- Gezondheidszorg en welzijn van mens en dier (45)
- (Gezins)voogd bij voogdijinstellingen, reclasseringswerker, raadsonderzoeker of maatschappelijk werker (75)
- (Buitengewoon) opsporingsambtenaar (25)
- Vakantiegezinnen en adoptie (40)
- Onderwijs (60)
Je kunt je direct registreren zonder aanvullende registratievoorwaarden als je beschikt over een van onderstaande diploma’s die niet ouder is dan 5 jaar:
- Hbo-hsao-bachelor diploma met uitstroomprofiel jeugdzorgwerker
- Hbo-bachelor diploma Social Work profiel Jeugd
- Hbo-bachelor diploma Pedagogiek profiel Jeugd
- Getuigschrift master Jeugdzorg
- Vakbekwaamheidsbewijs ‘vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional’
- Branchecertificaat jeugdzorgwerker
- Certificaat maatwerktraject ‘aanvullende scholing’.
Wat moet ik uploaden?
- je diploma of getuigschrift plus diplomasupplement
- een VOG die niet ouder is dan 3 maanden. Meer informatie: VOG
- als je als zelfstandige werkt: een (digitaal) uittreksel als officieel inschrijvingsbewijs in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel dat niet ouder is dan 6 maanden
Wil je een EVC-traject volgen? Dan is vanaf 1 maart a.s. de aanvraag van een scholingsadvies verplicht. Bij deze aanvraag geef je aan dat je de voorkeur voor een EVC-traject hebt.
Krijg je een ander scholingsadvies? Dan kun je uiteindelijk geen SKJ-registratie aanvragen met een vakbekwaamheidsbewijs. Wij adviseren om het scholingsadvies op te volgen als je wilt overgaan tot een registratieaanvraag.
Let op! Een scholingsadvies geeft geen garantie op een registratie. Wij adviseren enkel of het ECV-traject voor jou de meest passende route tot registratie is. Wij geven geen advies over welke (commerciële) EVC-aanbieder het meest passend is. Hou ons nieuws in de gaten of volg ons op LinkedIn.
Ik heb een diploma Social Work profiel Zorg of een diploma Social Work Welzijn & Samenleving. Ik doe werkzaamheden (of ga die doen) waarvoor een registratie verplicht is. Welke registratie-eisen gelden voor mij?
Voor registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd vormt het diploma hss SW profiel Jeugd ‘de lat’. Afhankelijk van het curriculum dat je hebt doorlopen, waaronder jouw scriptie en stage(s), dien je maximaal 45 EC aanvullend onderwijs volgen om je te kunnen registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd. Dit heeft te maken met de aard van de werkzaamheden die alleen door een geregistreerde jeugd- en gezinsprofessional uitgevoerd mogen worden. Je kan bij jouw opleiding nagaan welke aanvullende scholing je precies moet volgen.
Heb je al een baan of zicht op een baan waarvoor een geregistreerd professional moet worden ingezet, dan kun je je direct registreren. Kijk voor meer informatie op ‘Ik voldoe niet aan de reguliere voorwaarden, kan ik mij alsnog direct registreren?‘.
Over de kosten die samenhangen met (her)registratie maken werkgevers afspraken met (de vertegenwoordigers van) hun werknemers. In de jeugdzorgsector en waar sprake is van BIG-registratie bestaan dergelijke afspraken al. Deze afspraken verschillen per sector en kunnen ook per werkgever verschillen.
Indien je geen afspraken hebt gemaakt met je werkgever over de betaling van de registratiekosten, dan dien je deze kosten zelf te betalen. De jaarlijkse registratiekosten, lees je hier.
Als je diploma ouder is dan 5 jaar op de datum waarop je een registratie aanvraagt, dan moet je eerst aanvullende scholing volgen. Heb je al een baan of zicht op een baan waarvoor een geregistreerd professional moet worden ingezet? Dan kun je mogelijk registreren als je aan de aanvullende voorwaarden voldoet.
Lees meer over aanvullende scholingEen hsao-diploma is een diploma van een van de volgende hbo-bachelor opleidingen in het sociaal-agogisch onderwijs:
- mwd
- sph
- cmv
- pedagogiek
- social work ‘oude stijl’
- toegepaste psychologie
- creatieve therapie
- godsdienst pastoraal werk
Hoewel veel hogescholen nog hsao-opleidingen aanbieden, zijn de meeste ook al begonnen met het nieuwe opleidingsprofiel hogere sociale studies (hss).
Registreren met een hsao-diploma
Je kunt je direct registreren met:
- een hss-opleiding Social Work met uitstroomprofiel Jeugd
- een Pedagogiek met uitstroomprofiel Jeugd
- een master Jeugdzorg of
- een vakbekwaamheidsbewijs ‘vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional’ op basis van een afgerond EVC-traject.
Je diploma is op de dag dat je een registratieaanvraag doet niet ouder dan 5 jaar.
Let op: SKJ houdt momenteel het registratieproces op basis van een EVC-certificaat grondig tegen het licht. Hierom is vanaf 1 maart 2025 de werkwijze rondom het vakbekwaamheidsbewijs veranderd. Lees ons nieuwsbericht waarin we de nieuwe werkwijze uitleggen.
Als je een mbo-diploma hebt of geen diploma, kun je je niet direct registreren. Soms is registratie mogelijk nadat je eerst bijscholing hebt gevolgd.
Scholingsadvies
Heb je al (zicht op) een baan waarvoor een registratie nodig is? En wil je registreren? Vraag dan eerst een scholingsadvies aan.
Ja. Binnen het EVC-traject zijn jouw eerder verworven competenties gecontroleerd door een EVC-aanbieder.
Jouw werkgever is verantwoordelijk voor een geaccrediteerd praktijkprogramma. Deze bevat een aantal scholingselementen die van belang zijn om je werk goed te kunnen doen.
- Heb je een door ons geaccrediteerd praktijkprogramma doorlopen? Dien dan ook een leerverslag in, ondertekend door jouw werk- of opdrachtgever.
- Ben je nog geen door ons geaccrediteerd praktijkprogramma gestart? Dan dien je ook een verklaring van jouw werk- of opdrachtgever in dat je een praktijkprogramma gaat volgen. Als je wordt geregistreerd, geldt de voorwaarde dat je dit praktijkprogramma binnen 12 maanden afrondt. Voldoe je binnen 12 maanden niet aan de registratie-eisen? Dan wordt je registratie beëindigd.
Let op: SKJ houdt momenteel het registratieproces op basis van een EVC-certificaat grondig tegen het licht en beraadt zich op het doorvoeren van wijzigingen. Graag verwijzen wij je voor meer informatie naar de aanpassing in werkwijze van registratieaanvragen op basis van een EVC-traject vanaf 1 maart 2025. Houdt ook onze nieuwsberichten in de gaten en volg ons op LinkedIn.