Dat hangt af van jouw werkzaamheden. Als u zich als jongerenwerker richt op collectieve voorzieningen of preventie, dan hoef je je niet te registreren. Als je je richt op individuele jeugdigen (al dan niet in groepsverband), op hbo-niveau werkzaam bent én werkzaamheden doet die volgens het Kwaliteitskader Jeugd om de inzet van een geregistreerde professional vragen, dan moet je je wél registreren.
Dat hangt af van jouw werkzaamheden. De functie van schoolmaatschappelijk werker wordt op verschillend manieren ingevuld. Als je als schoolmaatschappelijk werker werkzaamheden doet die volgens het Kwaliteitskader Jeugd vragen om de inzet van een geregistreerde professional, dan is registratie noodzakelijk.
Het Kwaliteitsregister Jeugd bestaat uit 3 kamers, waarin in totaal 7 verschillende registraties mogelijk zijn. De titels van deze registraties zijn als merk geregistreerd. De titels zijn:
- Jeugd- en gezinsprofessional SKJ
- Jeugdzorgwerker SKJ
- Master-psycholoog SKJ
- Master-orthopedagoog SKJ
- Master-pedagoog SKJ
- Kinder- en jeugdpsycholoog SKJ
- Postmaster-orthopedagoog SKJ
Iedere hogeschool geeft zelf invulling aan de aanvullende scholing, als maar is onderbouwd dat de scholing voldoet aan 5 van de 7 bouwstenen van het Landelijk Opleidingsdocument Sociaal Werk, profiel Jeugd. De volgende hogescholen bieden aanvullende scholing aan:
- Hogeschool InHolland
- Hogeschool Utrecht
- Hogeschool Windesheim
- Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
- Christelijke Hogeschool Ede
- Hanzehogeschool Groningen
- NHL Stenden hogeschool
- Fontys Hogeschool Sociale Studies
- NCOI Opleidingen
- Saxion Hogeschool
- Hogeschool Zeeland University of Applied Sciences
- Avans Hogeschool
Ook HaKa biedt een maatwerktraject aanvullende scholing aan.
Informeer voor het volgen van de aanvullende scholing op het gebied van het profiel Jeugd naar de mogelijkheden bij de hogeschool in jouw regio of bij een commerciële aanbieder. Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het post-hbo volgen van aanvullende scholing.
Nee, dat hoeft niet. Registratie in het BIG-register artikel 3 (als arts, verpleegkundige, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut of NVO orthopedagoog generalist) is gelijkwaardig aan registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd. Specialisten met een artikel 14 BIG-registratie hebben ook een artikel 3 BIG-registratie en kunnen op grond daarvan ingezet worden voor het verlenen van jeugdhulp en jeugdbescherming.
Ook professionals die geregistreerd zijn in het BIG-register artikel 34 hoeven zich niet te registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd. Dit is expliciet opgenomen in het Kwaliteitskader Jeugd. De in artikel 34 geregistreerde professionals kunnen jeugdhulp verlenen op basis van de ’tenzij-regeling’. De tenzij-regeling houdt in dat de inzet van deze professionals niet afdoet aan de kwaliteit of zelfs noodzakelijk is voor de kwaliteit van de hulp. Registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd is voor een professional die al BIG-geregistreerd een vrijwillige keuze, waarmee hij laat zien dat hij ervaring heeft en over expertise beschikt omtrent het begeleiden van kinderen en jeugdigen.
Het is mogelijk om over te stappen van de ene kamer naar de andere. In Mijn SKJ vind je de button ‘wisselen van kamer’. Ben je bijvoorbeeld als jeugd- en gezinsprofessional of jeugdzorgwerker geregistreerd maar wil je een registratie master-orthopedagoog, omdat je inmiddels aan de registratie-eisen voor deze kamer voldoet, dan kan je via deze button verzoeken om een kamerwissel.
Voordat je op deze knop drukt, dien je wel eerst goed te kijken of je aan de registratie-eisen voor de gewenste kamer voldoet. Als jouw verzoek tot kamer wisselen is goedgekeurd, dan kun je een nieuwe aanvraag doen. Jouw diploma’s en de VOG blijven bewaard: die hoef je niet opnieuw in te voeren.
Heb je een nieuwe registratie-aanvraag gedaan en deze is goedgekeurd, dan wordt de vorige registratie niet meer getoond. Ook worden herregistratie-activiteiten automatisch overgezet naar je nieuwe herregistratiedossier. Voor jeugd- en gezinsprofessionals die overstappen naar de kamer Psychologen of Pedagogen geldt dat de nieuwe registratieperiode ingaat op de dag dat deze wordt goedgekeurd. Voor psychologen, (ortho)pedagogen en jeugdzorgwerkers die overstappen naar de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals blijft de oorspronkelijke registratiedatum gelden.
Let op:
- Heb je een registratieaanvraag lopen die nog niet is goedgekeurd? Als je dan een verzoek tot kamer wisselen doet, wordt jouw oorspronkelijke aanvraag verwijderd.
- Ben je geregistreerd in de kamer Pedagogen of Psychologen en wil je naar de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals, dan kun je pas van kamer wisselen na afronding van het geaccrediteerde praktijkprogramma bij jouw werkgever.
De functie van thuisbegeleider wordt op verschillende niveaus ingevuld. Als je als thuisbegeleider op hbo-niveau werkzaam bent en werkzaamheden doet die volgens het Kwaliteitskader Jeugd om de inzet van een geregistreerde professional vragen, dan is registratie noodzakelijk.
Een SKJ-registratie is in de meeste gevallen voor een leidinggevende/directeur etc. niet nodig. De norm van verantwoorde werktoedeling verlangt van jeugdhulpaanbieders dat zij het uitvoeren van de jeugdhulp en de jeugdbescherming door geregistreerde professionals moeten laten doen, tenzij zij aannemelijk kunnen maken dat het werk verantwoord door een niet-geregistreerde kan worden gedaan.
Een leidinggevende of directeur heeft vooral een procesverantwoordelijkheid en biedt meestal niet zelf hulp aan jeugdigen. Daarom is het in de meeste gevallen niet nodig dat deze is geregistreerd.
Met een evc op opleidingsstandaard wil je jouw kennis en ervaring vastleggen in een (hbo-)diploma. Er wordt gekeken of je op basis van kennis en ervaring de competenties hebt die nodig zijn om het diploma te halen van een specifieke opleiding, in dit geval de hbo-opleiding Social Work met profiel Jeugd. Een ervaringscertificaat dat aangeeft dat alle competenties van dit opleidingsprofiel aangetoond zijn, geeft mogelijk recht op een diploma, mits de examencommissie van de hogeschool het ervaringscertificaat erkent. Alleen met een erkend hbo-bachelor diploma kan je je (her)registreren als jeugd- en gezinsprofessional.
Ja, dat kan. De registratie als jeugd- en gezinsprofessional kan echter alleen in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Wanneer je medisch professional bent in de jeugdhulp of jeugdbescherming, ben je waarschijnlijk al geregistreerd in het BIG-register. Het Kwaliteitsregister Jeugd en het BIG-register zijn beiden door de Jeugdwet erkend. Ben je al BIG-geregistreerd dan hoef je je daarom niet ook nog bij SKJ te registreren.
Voor sommige beroepsgroepen bestaat er ook de mogelijkheid van registratie bij Registerplein. Als je werkzaamheden doet die volgens het Kwaliteitskader Jeugd vragen om de inzet van een geregistreerd professional, dan is een registratie bij Registerplein niet voldoende. Of je je (ook) bij Registerplein registreert is een persoonlijke keuze. Registerplein is door de Jeugdwet geen wettelijk erkend register, maar heeft voor jou wellicht om andere redenen toch toevoegde waarde.
Dat hangt ervan af. Een vaktherapeut die werkzaam is als (vrijgevestigde) vaktherapeut hoeft en kan zich niet registreren bij het Kwaliteitsregister Jeugd. Deze vaktherapeut kan wel worden ingezet op basis van de ‘tenzij-bepaling’ uit de Jeugdwet: als men aannemelijk kan maken dat de kwaliteit van hulp niet nadelig wordt beïnvloed of dat deze juist gediend is met de inzet van een andere professional. Een manier om dit aannemelijk te maken, en de specifieke vakbekwaamheid van een vaktherapeut te onderbouwen, is registratie in het Register Vaktherapie. Kan aannemelijk gemaakt worden, dat de kwaliteit van hulp niet nadelig wordt beïnvloed of juist gediend is bij het inzetten van een vaktherapeut, dan kan deze vaktherapeut ook ingezet worden bij complexe problematiek. Lees meer op de website van de FVB (Federatie Vaktherapeutische Beroepen).
Een als vaktherapeut opgeleide professional die werkzaam is als jeugd- en gezinsprofessional (dus níet als vaktherapeut) moet wél SKJ-geregistreerd zijn.
Ik heb een diploma Social Work profiel Zorg of een diploma Social Work Welzijn & Samenleving. Ik doe werkzaamheden (of ga die doen) waarvoor een registratie verplicht is. Welke registratie-eisen gelden voor mij?
Voor registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd vormt het diploma hss SW profiel Jeugd ‘de lat’. Afhankelijk van het curriculum dat je hebt doorlopen, waaronder jouw scriptie en stage(s), dien je maximaal 45 EC aanvullend onderwijs volgen om je te kunnen registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd. Dit heeft te maken met de aard van de werkzaamheden die alleen door een geregistreerde jeugd- en gezinsprofessional uitgevoerd mogen worden. Je kan bij jouw opleiding nagaan welke aanvullende scholing je precies moet volgen.
Heb je al een baan of zicht op een baan waarvoor een geregistreerd professional moet worden ingezet, dan kun je je direct registreren. Kijk voor meer informatie op Registratie-eisen tot en met 31 december 2023
De beroepsregistratie voor professionals die werken in de jeugdhulp of jeugdbescherming vloeit voort uit het Besluit Jeugdwet. In dit besluit staat onder meer dat sommige werkzaamheden alleen door geregistreerde professionals mogen worden gedaan. Met behulp van het Kwaliteitskader Jeugd kan je (samen met je werkgever) nagaan of het werk dat je doet om registratie vraagt. Met beroepsregistratie laat je aan jeugdigen, ouders en opdrachtgevers zien dat je ervaring, kennis en vaardigheden hebt om goede hulp te bieden in complexe situaties. Ook laat je hiermee zien dat je continu werkt aan je vakbekwaamheid en investeert in de kwaliteit van je vak.
Ga je een registratieaanvraag doen in de kamer ‘jeugd- en gezinsprofessionals’ en dien je een werkgeversverklaring aan te leveren? Dan zijn er twee verklaringen die hiervoor gebruikt kunnen worden om de registratie te kunnen voltooien. Wanneer je beschikt over een hbo-bachelordiploma (waarmee je niet voldoet aan de reguliere voorwaarden om direct te kunnen registreren) en je doet de aanvraag, dien je een verklaring praktijkprogramma aan te leveren.
Heb je een wo-masterdiploma en heb je het praktijkprogramma al doorlopen? Dan dien je een werkgeversverklaring voor de registratie voor de kamer ‘jeugd- en gezinsprofessionals’ aan te leveren. De werkgeversverklaring voor de registratie voor de kamer ‘jeugd- en gezinsprofessionals’ kun je downloaden via de Links & Downloads.
- Wil je je voor het eerst registreren? Dan mag je VOG op het moment dat je je registratieaanvraag indient niet ouder zijn dan 3 maanden.
- Ben je al geregistreerd? Dan mag je VOG niet ouder zijn dan 5 jaar en 3 maanden, gerekend vanaf de eerste indiendatum van je herregistratieverzoek.
In het registratiereglement vind je de te volgen procedure om geregistreerd of geherregistreerd te worden in een van de afdelingen van het Kwaliteitsregister Jeugd. In de bijlagen van het reglement zijn de specifieke eisen tot registratie en herregistratie per kamer beschreven.
Door inschrijving in het kwaliteitsregister val je onder het professioneel toezicht van SKJ. Het doel hiervan is dat je, als geregistreerde jeugdprofessional, kunt worden beoordeeld op je professionele handelen en hiervan kunt leren. Op die manier kan de hele beroepsgroep leren en zichzelf verbeteren, waardoor ook de kwaliteit van de dienstverlening verbetert.
Je kunt het algemene registratiereglement hier bekijken.
De specifieke eisen voor registratie per kamer staan in de volgende bijlagen bij het registratiereglement:
Om voor registratie in aanmerking te komen, moet het EP-Nuffic concluderen dat je gevolgde opleiding gelijkwaardig is aan een relevante Nederlandse opleiding op hbo-niveau.
Als het Nuffic concludeert dat jouw diploma gelijkwaardig is aan een hbo-bachelor diploma, kun je je registreren na het afronden van één van de volgende opties, afhankelijk van de in het buitenland gevolgde opleiding.
Optie 1:
Indien je buitenlandse diploma gelijk wordt gesteld aan een hsao-diploma, kun je je registreren met de aanvullende voorwaarde dat je in je eerste registratiejaar een geaccrediteerd praktijkprogramma dient af te ronden.
Wat heb je nodig voor je registratieaanvraag
- je diploma en eventueel supplement
- het document van Nuffic
- een verklaring praktijkprogramma
- een recent cv
- een VOG niet ouder dan 3 maanden
Optie 2:
Indien je niet over een hsao-diploma beschikt, kun je je eventueel alsnog registreren nadat je eerst bijscholing hebt gevold. Het scholingsadvies is ontwikkeld voor professionals die zich willen registreren als jeugd- en gezinsprofessional maar die dat op basis van de geldende registratievoorwaarden nog niet direct kunnen doen.
In het Kwaliteitskader Jeugd staat beschreven wanneer een geregistreerde professional ingezet moet worden, en wanneer dit niet hoeft. Het kwaliteitskader is een uitwerking van het eerste deel van de norm van de verantwoorde werktoedeling. Het biedt aanbieders en werkgevers in de jeugdhulp en jeugdbescherming een handreiking om werkzaamheden op een verantwoorde manier toe te delen.
Professionals die toeleiden naar jeugdhulp en jeugdbescherming of de toegang hiertoe vormen, moeten in beginsel geregistreerde professionals zijn. Wie werkt in een wijkteam, maar niet met kinderen of jongeren, hoeft zich niet te registreren. Als de professional werkt met alle doelgroepen, dan is beroepsregistratie wel nodig.
Lukt het niet om documenten te uploaden in jouw Mijn SKJ? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder worden een aantal mogelijke oplossingen aangedragen:
- Probeer het nogmaals met Google Chrome. Deze browser is gratis te downloaden.
- Je kan alleen pdf- en jpeg-bestanden uploaden.
Mocht het met de bovenstaande oplossingen nog steeds niet lukken documenten te uploaden, neem dan contact met ons op via het SKJ-contactformulier.
Let op: Is je aanvraag ingediend en in behandeling, dan is het tijdelijk niet mogelijk om aanvullingen of wijzingen te doen. Mocht je toch belangrijke informatie willen aanvullen of wijzigen, kun je via het SKJ-contactformulier contact met ons opnemen.
Bij de commissie heroverweging kun je bezwaar maken tegen afkeuring van je aanvraag tot registratie, herregistratie of accreditatie. Binnen 6 weken na ontvangst van de beslissing kun je een verzoek tot heroverweging indienen. De commissie heroverweging onderzoekt of je verzoek terecht is. Lees meer over de commissie heroverweging.
Wil je je registreren als jeugd- en gezinsprofessional en beschik je over een van onderstaande diploma’s die niet ouder is dan 5 jaar? Dan kun je je direct registreren zonder aanvullende registratievoorwaarden.
- Hbo-hsao-bachelor diploma met uitstroomprofiel jeugdzorgwerker
- Hbo-bachelor diploma Social Work profiel Jeugd.
- Hbo-bachelor diploma Pedagogiek profiel Jeugd.
- Getuigschrift master Jeugdzorg.
- Vakbekwaamheidsbewijs ‘vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional’.
- Certificaat maatwerktraject ‘aanvullende scholing’.
Wat moet ik uploaden?
- je diploma of getuigschrift plus diplomasupplement
- een VOG die niet ouder is dan 3 maanden. Meer informatie: VOG
- als je als zelfstandige werkt: een (digitaal) uittreksel als officieel inschrijvingsbewijs in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel dat niet ouder is dan 6 maanden
Ik voldoe niet aan de reguliere voorwaarden, kan ik mij alsnog direct registreren?
Voldoe je niet aan de reguliere voorwaarden om je direct te kunnen registreren als jeugd- en gezinsprofessional? Lees hier meer informatie over in welke situatie(s) het alsnog mogelijk is om je direct te kunnen registreren.
Indien een van onderstaande situaties wél bij jou van toepassing is, dan kun je je alsnog direct registreren. In je eerste registratiejaar dien je dan een geaccrediteerd praktijkprogramma af te ronden.
Situatie 1
- je hebt een hsao-diploma zonder uitstroomprofiel jeugdzorgwerker (niet ouder dan 5 jaar) of een diploma hss Social Work profiel Zorg of Welzijn & Samenleving (niet ouder dan 5 jaar) én
- je hebt een baan of zicht op een baan waarvoor een geregistreerd professional moet worden ingezet (aan te tonen door een verklaring praktijkprogramma)
Wat moet ik uploaden?
- je diploma of getuigschrift plus diplomasupplement
- een verklaring praktijkprogramma
- een VOG die niet ouder is dan 3 maanden. Meer informatie: VOG
- als je als zelfstandige werkt: een (digitaal) uittreksel als officieel inschrijvingsbewijs in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel dat niet ouder is dan 6 maanden
Situatie 2
- je hebt een hsao-diploma met of zonder uitstroomprofiel jeugdzorgwerker (ouder dan 5 jaar) én
- je hebt minimaal 1 jaar relevante en recente werkervaring in het jeugddomein (niet langer dan 3 jaar geleden) én
- je hebt een baan of zicht op een baan waarvoor een geregistreerd professional moet worden ingezet (aan te tonen door een verklaring praktijkprogramma)
Wat moet ik uploaden?
- je diploma of getuigschrift plus diplomasupplement
- een verklaring praktijkprogramma
- een recent cv
- een VOG die niet ouder is dan 3 maanden. Meer informatie: VOG
- als je als zelfstandige werkt: een (digitaal) uittreksel als officieel inschrijvingsbewijs in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel dat niet ouder is dan 6 maanden
Heb je een wo-masterdiploma psychologie of (ortho)pedagogiek?
Dan dien je vóór registratie een geaccrediteerd praktijkprogramma doorlopen te hebben.
Wat moet ik uploaden?
- je diploma of getuigschrift
- een leerverslag dat je hebt geschreven na afronding van het praktijkprogramma
- een werkgeversverklaring
- certificaten van de gevolgde trainingen/cursussen die je hebt behaald tijdens het praktijkprogramma
- een VOG die niet ouder is dan 3 maanden. Meer informatie: VOG
- als je als zelfstandige werkt: een (digitaal) uittreksel als officieel inschrijvingsbewijs in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel dat niet ouder is dan 6 maanden
Met een VOG (Verklaring omtrent het gedrag) laat je zien dat jouw gedrag uit het verleden geen belemmering vormt voor het uitvoeren van je functie in de jeugdhulp of jeugdbescherming. Iedereen die zich in het Kwaliteitsregister Jeugd wil registreren, moet daarom een VOG overleggen.