Registratie
Ik heb geen basisaantekening (psycho)diagnostiek. Kan ik mij alsnog registreren?

Heb je de basisaantekening (psycho)diagnostiek niet behaald tijdens je studie, dan kan je je toch registreren bij SKJ op masterniveau. Je dient dan voor het ontbreken van de basisaantekening te compenseren tijdens de herregistratieperiode. Dat doe je door je supervisor te laten verklaren dat je 3 casusverslagen hebt geschreven, en dat deze als voldoende zijn beoordeeld. De supervisor houdt daarbij als leidraad aan de Richtlijn Casuïstiek Basisaantekening Diagnostiek van de NVO of de richtlijnen casusverslagen BAPD van het NIP (hoofdstuk 3). Je kunt eventueel ook casusverslagen gebruiken die je al eerder hebt geschreven; dit is ter beoordeling aan de supervisor. De casusverslagen kunnen (bij steekproef) door de registratiecommissie worden opgevraagd bij de supervisant.

Nota bene: deze verklaring van de supervisor dient ter compensatie voor het ontbreken van de basisaantekening; het is niet zo dat je met deze verklaring alsnog de aantekening krijgt. Heb je de basisaantekening (psycho)diagnostiek nodig voor een ander doel, overweeg dan de reguliere NIP- of NVO-route te volgen om deze alsnog te behalen.

Kan ik me registeren als ik niet aan de registratie-eisen voldoe?

Wil je je registreren als master-psycholoog of -(ortho)pedagoog en voldoe je niet precies aan de registratie-eisen? Vul dan onderstaand formulier in.

Aanvraagformulier voor registratie master-psycholoog of -orthopedagoog via de hardheidsclausule
Kan ik me als kinder- en jeugdpsycholoog registreren?

Je kunt je op verschillende manieren registreren als kinder- en jeugdpsycholoog:

  • op basis van je registratie als K&J psycholoog NIP
  • als GZ-psycholoog (Wet BIG)
  • op basis van een afgeronde postmasteropleiding
  • op basis van een afgerond individueel registratietraject.

5 jaar na je registratie volgt de eerste herregistratie.

Hieronder zie je welke registratie-eisen voor jou van toepassing zijn.

K&J psycholoog NIP

  • Bewijs van registratie als K&J psycholoog NIP
  • Minimaal 12 uur per week werkzaam als kinder- en jeugdpsycholoog, aan te tonen met een werkgeversverklaring of eigen verklaring
  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), niet ouder dan 3 maanden
  • Als je als zelfstandige werkt: bewijs van inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, niet ouder dan 6 maanden

GZ-psycholoog BIG

  • Bewijs van registratie als GZ-psycholoog in het BIG-register
  • In de afgelopen 5 jaar minimaal 2 jaar werkervaring in het jeugddomein (minimaal 12 uur per week), aan te tonen met een werkgeversverklaring of eigen verklaring
  • VOG niet ouder dan 3 maanden
  • Indien zelfstandig: bewijs van inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel niet ouder dan 6 maanden

Afgeronde geaccrediteerde postmasteropleiding (schoolpsycholoog)

  • Diploma van de geaccrediteerde postmasteropleiding
  • Sinds het voltooien van de opleiding minimaal 12 uur per week werkzaam in het jeugddomein, aan te tonen met een werkgeversverklaring of eigen verklaring
  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), niet ouder dan 3 maanden
  • Als je als zelfstandige werkt: bewijs van inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, niet ouder dan 6 maanden

Geaccrediteerde postmasteropleidingen
Er zijn twee geaccrediteerde postmasteropleidingen tot schoolpsycholoog:

Afgerond individueel opleidingstraject

  • Verklaring van afronding opleidingstraject van het NIP
  • Werkgeversverklaring of eigen verklaring die je aan het eind van het traject hebt ingediend bij het NIP
  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), niet ouder dan 3 maanden
  • Als je als zelfstandige werkt: bewijs van inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, niet ouder dan 6 maanden
Meer informatie en downloads

Gedragswetenschapper Nina Draaisma over professionalisering in de jeugdzorg

Moet ik mij registreren als ik jeugdhulp verleen als psycholoog of (ortho)pedagoog?

Ja, aanbieders van jeugdhulp en jeugdbescherming moeten in beginsel werk toedelen aan geregistreerde professionals. Uiteraard moet het werk toebedeeld worden aan een professional met het vakbekwaamheidsniveau dat bij de taken past. Gemeenten die jeugdhulp inkopen zullen aan instellingen en vrijgevestigde aanbieders vragen om een registratie op het vakbekwaamheidsniveau dat past bij de taken die toebedeeld worden.
Voor psychologen en (ortho)pedagogen die jeugdhulp of jeugdbescherming bieden is het met ingang van 1 januari 2015 ongeacht het werkveld binnen het jeugddomein mogelijk om zich op master- of postmasterniveau te registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd als voldaan wordt aan de geldende registratie-eisen.
Omdat in de toelichting op het besluit Jeugdwet de eis staat dat de werkgever/aanbieder moet werken met geregistreerden in het BIG-register of in het Kwaliteitsregister Jeugd moeten ook de Kinder- & Jeugdpsycholoog NIP en de NVO Orthopedagoog-Generalist zich registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd.

Heb je geen Basisaantekening Psychodiagnostiek?

De Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD) is een keurmerk van het NIP voor een minimaal kennis- en vaardigheidsniveau op het gebied van de algemene psychodiagnostiek op universitair masterniveau. De BAPD is bij vrijwel alle universiteiten en studierichtingen te halen via de universitaire opleiding.
Heb je tijdens je studie geen BAPD gehaald? Dan kun je je wel bij SKJ registreren op masterniveau. Voor je herregistratie heb je dan 3 casusverslagen nodig, die je door je supervisor laat beoordelen. Je supervisor doet dat volgens de richtlijnen casusverslagen BAPD van het NIP. Een verklaring van je supervisor dat je deze drie verslagen hebt geschreven dient dan als compensatie voor het ontbreken van je Basisaantekening Psychodiagnostiek.

De registratiecommissie kan de casusverslagen steekproefsgewijs opvragen bij de supervisor. De casusverslagen moeten gebaseerd zijn op eigen diagnostisch onderzoek, dat wil zeggen dat het casussen zijn waarbij jij direct cliëntcontact had.
Het is niet zo dat je met deze verklaring alsnog een basisaantekening krijgt. Heb je de BAPD ergens anders voor nodig? Overweeg dan de reguliere NIP-route te volgen om de basisaantekening alsnog te halen. Zie daarvoor de website van het NIP.

Kijk voor het formulier verklaring compensatie BAPD bij Links en downloads

Ik heb een wo-opleiding afgerond en ik wil gaan werken op hbo-niveau. Kan ik mij registreren als jeugd- en gezinsprofessional?
Master psychologie of orthopedagogiek

Met een WO-master ben je wetenschappelijk opgeleid en mis je de beroepsgerichte oriëntatie op het vak van jeugd- en gezinsprofessional. Heb je een master psychologie of orthopedagogiek en wil je je registreren als jeugd- en gezinsprofessional, dan dien je eerst een geaccrediteerd praktijkprogramma te doorlopen. Jouw werkgever stelt dit programma samen en laat deze accrediteren door SKJ. Het inwerkprogramma moet bepaalde onderdelen bevatten; wanneer je kunt aantonen dat dit inwerkprogramma volgens jou en je werkgever met een positief resultaat is afgerond, dan kan je je registreren als jeugd- en gezinsprofessional.

WO-bachelordiploma

Een diploma van een WO-bacheloropleiding is geen diploma waarmee je direct (met/zonder aanvullende voorwaarden) kunt registreren. Het scholingsadvies is ontwikkeld voor professionals die zich willen registreren als jeugd- en gezinsprofessional maar die dat op basis van de geldende registratievoorwaarden nog niet direct kunnen doen. Vaak is registreren wel mogelijk nadat je eerst bijscholing hebt gevolgd.

Ik ben gedragswetenschapper en werkzaam op een wo-functie in de jeugdhulp of jeugdbescherming. Kan ik mij registreren?

Ja, dat kan. Als gedragswetenschapper (wo-psycholoog of -orthopedagoog) kan je je registreren in de kamer psychologen of pedagogen in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) op het voor jou toepasselijke vakbekwaamheidsniveau. Voor meer informatie kijk op deze website bij Registratie psychologen of Registratie pedagogen, of de brochure Beroepsregistratie voor gedragswetenschappers.

Ik beschik over het juiste diploma, maar doe geen werk dat door een geregistreerde professional gedaan moet worden. Heeft het zin om mij te registreren?

Je hoeft je nog niet te registreren. Dat kan je ook doen op het moment dat je werkzaamheden gaat doen waarvoor een geregistreerde professional moet worden ingezet.

Ik werk met volwassenen, maar die hebben soms ook kinderen. Moet ik mij registreren?

Dat hangt af van jouw werkzaamheden. Voor de hulp en ondersteuning die je biedt aan volwassenen is geen beroepsregistratie nodig. Als je in jouw werk te maken krijgt met jeugdigen, dien je je dus af te vragen of je werkzaamheden doet die om de inzet van een geregistreerde professional vragen. Zie ‘Kwaliteitskader Jeugd‘ voor meer info.

Is het antwoord ja, dan moet je je óf registreren óf ervoor zorgen dat je deze werkzaamheden onder de verantwoordelijkheid van een geregistreerde professional uitvoert óf deze werkzaamheden overdragen aan een geregistreerde collega.

Heb ik voor mijn registratie een werkgeversverklaring nodig?

In sommige gevallen heb je voor je registratie ook een werkgeversverklaring nodig:

  • Heb je geen jeugdvakkenpakket? Dan vragen we een werkgeversverklaring of (als je zelfstandige bent) een eigen verklaring dat je minimaal 2 jaar fulltime (of het equivalent in uren) werkervaring hebt met kinderen en jeugd.
  • Heb je meer dan 5 jaar of 3648 uur werkervaring? Dan vragen we dat je deze werkervaring aantoont met een werkgeversverklaring of (als je zelfstandige bent) een eigen verklaring.
Hoe weet ik of ik me moet registreren?

Bepaalde werkzaamheden in bepaalde situaties moeten worden gedaan door geregistreerde professionals (SKJ of BIG). Dit heet ‘verantwoorde werktoedeling‘.

De werkgever moet ‘verantwoorde hulp’ bieden. Die doet dit door ‘de juiste professional’ (vakbekwaam en toegerust voor de hulp die hij moet verlenen) in te zetten op ‘de juiste plek’. Het doel is dat cliënten hulp krijgen die veilig, doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht is. De werktoedeling is de verantwoordelijkheid van jouw werkgever. Die kijkt, met de norm van de verantwoorde werktoedeling als leidraad, of registratie nodig is voor het werk dat jij doet.

Wil je dus weten of je je moet registreren? Overleg dit dan met je werkgever.

Meer informatie over wanneer een geregistreerde professional ingezet moet worden en wanneer niet, kun je vinden in het Kwaliteitskader Jeugd.

Ik ben psycholoog-NIP en verleen jeugdhulp. Moet ik mij registreren?

PSYCHOLOOG-NIP is een keurmerk voor leden van het NIP. Het is geen registratie. Je moet je dus registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd om jeugdhulp te kunnen verlenen waarvan in het Kwaliteitskader Jeugd bepaald is dat daarvoor een geregistreerd professional moet worden ingezet.

Wat is de titel van mijn registratie?

Het Kwaliteitsregister Jeugd bestaat uit 3 kamers, waarin in totaal 7 verschillende registraties mogelijk zijn. De titels van deze registraties zijn als merk geregistreerd. De titels zijn:

  • Jeugd- en gezinsprofessional SKJ
  • Jeugdzorgwerker SKJ
  • Master-psycholoog SKJ
  • Master-orthopedagoog SKJ
  • Master-pedagoog SKJ
  • Kinder- en jeugdpsycholoog SKJ
  • Postmaster-orthopedagoog SKJ
Zijn de registratiekosten eenmalig?

Nee, registratie is voor de duur van 5 jaar, maar er zijn jaarlijks registratiekosten. De jaarlijkse registratiekosten, lees je hier.

Hoe dien ik mijn documenten in voor een registratieaanvraag?

Alle documenten dien je online zelfstandig toe te voegen aan jouw registratieaanvraag. Vervolgens dien je alle gevraagde informatie in te vullen en de aanvraag in te zenden door te klikken op: Verstuur dit formulier. Documenten die per post of per e-mail naar SKJ worden opgestuurd, worden door ons niet geaccepteerd. Je toegestuurde post of e-mail zal dan ook verwijderd worden.

Ik ben K&J-psycholoog NIP of NVO OG. Moet ik mij registreren?

Ja, dat moet inderdaad wanneer je jeugdhulp of jeugdbescherming verleent en niet BIG-geregistreerd bent. Het Besluit Jeugdwet schrijft voor dat aanbieders van jeugdhulp en jeugdbescherming moeten werken met professionals die zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Jeugd of in het BIG-register artikel 3.

Mag ik het logo van SKJ gebruiken?

Als opleider of geregistreerde professional kun je het SKJ-logo gebruiken. Zie hier meer informatie over het logo.

Is er verschil tussen (her)registratie-eisen op postmasterniveau van NIP, NVO en SKJ?

Op dit moment zijn de (her)registratie-eisen op postmasterniveau gelijk.

Moet ik mij als BIG-geregistreerde ook registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd?

Nee, dat hoeft niet. Registratie in het BIG-register artikel 3 (als arts, verpleegkundige, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut of NVO orthopedagoog generalist) is gelijkwaardig aan registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd. Specialisten met een artikel 14 BIG-registratie hebben ook een artikel 3 BIG-registratie en kunnen op grond daarvan ingezet worden voor het verlenen van jeugdhulp en jeugdbescherming.
Ook professionals die geregistreerd zijn in het BIG-register artikel 34 hoeven zich niet te registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd. Dit is expliciet opgenomen in het Kwaliteitskader Jeugd. De in artikel 34 geregistreerde professionals kunnen jeugdhulp verlenen op basis van de ’tenzij-regeling’. De tenzij-regeling houdt in dat de inzet van deze professionals niet afdoet aan de kwaliteit of zelfs noodzakelijk is voor de kwaliteit van de hulp. Registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd is voor een professional die al BIG-geregistreerd een vrijwillige keuze, waarmee hij laat zien dat hij ervaring heeft en over expertise beschikt omtrent het begeleiden van kinderen en jeugdigen.

Word ik ook automatisch geregistreerd bij NIP of NVO na afronding van het opleidingstraject?

Nee, je wordt niet automatisch bij NIP of NVO geregistreerd als Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist. Wanneer je naast jouw SKJ-registratie ook je verenigingsregistratie wilt aanvragen, kan je je melden bij NIP of NVO zodra je op postmasterniveau geregistreerd staat bij SKJ.
Werk je uitsluitend in de jeugdhulp, vallend onder de Jeugdwet, dan is dubbele registratie niet nodig – het mag uiteraard wel. Dit is een persoonlijke keuze.
Naast je verenigingsregistratie kan je ook lid worden van jouw beroepsvereniging. Voor meer informatie over de voordelen van lidmaatschap zie de websites van NVO en NIP, of de betreffende pagina’s voor pedagogen en psychologen op deze website.

Als ik mij via SKJ opgeef voor het opleidingstraject tot postmaster, moet ik dan lid zijn van het NIP of de NVO?

Ben je geregistreerd als master-psycholoog SKJ of -orthopedagoog SKJ en geef je je op voor het opleidingstraject tot postmaster (kinder- en jeugdpsycholoog SKJ of postmaster-orthopedagoog SKJ), dan is lidmaatschap van de beroepsvereniging niet noodzakelijk.

Wat staat er in het registratiereglement beschreven?

In het registratiereglement vind je de te volgen procedure om geregistreerd of geherregistreerd te worden in een van de afdelingen van het Kwaliteitsregister Jeugd. In de bijlagen van het reglement zijn de specifieke eisen tot registratie en herregistratie per kamer beschreven.

Door inschrijving in het kwaliteitsregister val je onder het professioneel toezicht van SKJ. Het doel hiervan is dat je, als geregistreerde jeugdprofessional, kunt worden beoordeeld op je professionele handelen en hiervan kunt leren. Op die manier kan de hele beroepsgroep leren en zichzelf verbeteren, waardoor ook de kwaliteit van de dienstverlening verbetert.

Je kunt het algemene registratiereglement hier bekijken.

De specifieke eisen voor registratie per kamer staan in de volgende bijlagen bij het registratiereglement:

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen

Vraag hier je Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan.

Waarom moet ik mij registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd?

De beroepsregistratie voor professionals die werken in de jeugdhulp of jeugdbescherming vloeit voort uit het Besluit Jeugdwet. In dit besluit staat onder meer dat sommige werkzaamheden alleen door geregistreerde professionals mogen worden gedaan. Met behulp van het Kwaliteitskader Jeugd kan je (samen met je werkgever) nagaan of het werk dat je doet om registratie vraagt. Met beroepsregistratie laat je aan jeugdigen, ouders en opdrachtgevers zien dat je ervaring, kennis en vaardigheden hebt om goede hulp te bieden in complexe situaties. Ook laat je hiermee zien dat je continu werkt aan je vakbekwaamheid en investeert in de kwaliteit van je vak.

Hoe oud mag mijn VOG zijn?
  • Wil je je voor het eerst registreren? Dan mag je VOG op het moment dat je je registratieaanvraag indient niet ouder zijn dan 3 maanden.
  • Ben je al geregistreerd? Dan mag je VOG niet ouder zijn dan 5 jaar en 3 maanden, gerekend vanaf de eerste indiendatum van je herregistratieverzoek.