Je registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) is 5 jaar geldig.
Ja, dat kan. De registratie als jeugd- en gezinsprofessional kan echter alleen in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Wanneer je medisch professional bent in de jeugdhulp of jeugdbescherming, ben je waarschijnlijk al geregistreerd in het BIG-register. Het Kwaliteitsregister Jeugd en het BIG-register zijn beiden door de Jeugdwet erkend. Ben je al BIG-geregistreerd dan hoef je je daarom niet ook nog bij SKJ te registreren.
Voor sommige beroepsgroepen bestaat er ook de mogelijkheid van registratie bij Registerplein. Als je werkzaamheden doet die volgens het Kwaliteitskader Jeugd vragen om de inzet van een geregistreerd professional, dan is een registratie bij Registerplein niet voldoende. Of je je (ook) bij Registerplein registreert is een persoonlijke keuze. Registerplein is door de Jeugdwet geen wettelijk erkend register, maar heeft voor jou wellicht om andere redenen toch toevoegde waarde.
Sommige beroepsgroepen hebben ook een beroepsregister bij Registerplein, bijvoorbeeld gezinshuisouders en sociaal werkers. Beroepsregistratie bij Registerplein heeft tot doel om te zorgen dat professionals over voldoende actuele deskundigheid beschikken voor het uitoefenen van hun vak. En ervoor te zorgen dat professionals continu bijleren, zodat zij over actuele deskundigheid blijven beschikken. Deze doelstelling is vergelijkbaar met die van SKJ.
In de Jeugdwet zijn alleen het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) en het BIG-register erkend als beroepsregisters. Dit betekent dat, wanneer je bijvoorbeeld als gezinshuisouder of sociaal werker werkzaamheden doet die door een geregistreerde professional moeten worden gedaan, je je (ook) moet registreren als jeugd- en gezinsprofessional bij SKJ. Uw registratie in het beroepsregister bij Registerplein is voor de Jeugdwet dan niet voldoende.
Als je geregistreerd bent, kan je inloggen in Mijn SKJ. Daar vind je jouw persoonlijke portfolio. In jouw portfolio kan je bijhouden wat je hebt gedaan op het gebied van deskundigheidsbevordering, reflectie en werkervaring.
Als je diploma ouder is dan 5 jaar op de datum waarop je een registratie aanvraagt, dan moet je eerst aanvullende scholing volgen. Heb je al een baan of zicht op een baan waarvoor een geregistreerd professional moet worden ingezet, kijk dan eerst of je onder de situatie 1 of 2 valt (registreren met aanvullende voorwaarden).
Lees meer over aanvullende scholingIn het Kwaliteitskader Jeugd staat uitgelegd welke werkzaamheden alleen door een geregistreerde professional kunnen worden uitgevoerd. Je kunt, eventueel samen met je werkgever, bepalen of je zulke werkzaamheden doet. Als je als zelfstandige werkt, beoordeel je dit zelf.
Zie hier wie zich moet registreren en lees hier meer over het inzetten van een (niet-)geregistreerd professional.
In het kader van de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg) is een klachtenregeling verplicht voor alle aanbieders in de zorg, inclusief zzp-ers. Echter, op professionals die uitsluitend hulp verlenen die onder de reikwijdte van de Jeugdwet valt, is deze wet niet van toepassing. Zoals op de website van de Rijksoverheid te lezen is, geldt de wet niet voor ondersteuning uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet (JW).
Er kan tegen iedere bij SKJ geregistreerde jeugdprofessional, dus ook tegen een zzp-er, een klacht ingediend worden. Een klacht ingediend bij SKJ is echter wel anders dan een ‘gewone klacht’. Bij SKJ kan alleen een klacht worden ingediend die gaat over het handelen van de jeugdprofessional. Bij de behandeling van de klacht wordt gekeken of het handelen strookt met de professionele standaard. Je kunt dus geen klacht indienen bij SKJ die niet gaat over het vakinhoudelijk handelen van de zzp-er, bijvoorbeeld over het ontbreken van een parkeerplek of dat er een bel bij de deur ontbreekt. Een zorgaanbiedende zzp-er mag zelf beslissen of hij voor dit soort klachten gebruik wil maken van een geschillencommissie.
Lees meer:
- Val ik onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg?
- De Wkkgz bij de Rijksoverheid
- Professioneel Toezicht
De richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming zijn in die gevallen waar ze over hetzelfde onderwerp gaan, aanvullend gemaakt aan andere bestaande richtlijnen of zorgstandaarden. De focus van de richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming is daarbij meer pedagogisch en contextueel. Waar nodig wordt in de richtlijnen verwezen naar andere richtlijnen of wordt de samenwerking met de andere velden van gezondheidszorg benoemd.
Meer informatie over de richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming in relatie tot tuchtrecht
Voor scholingen is het mogelijk om via ‘Mijn SKJ’ punten toe te kennen aan professionals die geregistreerd staan in de kamer Jeugdzorgwerkers of Jeugd- en gezinsprofessionals. Deze punten komen direct als goedgekeurde scholing in het dossier van de deelnemers. Je kan dit alleen doen als je op het aanvraagformulier ‘digitaal punten toekennen’ hebt aangevinkt.
Ja, dat mag. Je kan scholing die door NIP/NVO geaccrediteerd is, opvoeren in jouw Mijn SKJ na het kiezen van: Opleidingstraject – overige scholing.
Als je jouw accreditatieperiode wilt verlengen, dien je een nieuwe accreditatieaanvraag in. Het is hierbij van belang alle bijbehorende recente informatie en documenten toe te voegen aan deze nieuwe aanvraag.
Wil je dat de accreditatieperiode van deze nieuwe aanvraag aansluit op de vorige periode? Dan verzoeken wij je de aanvraag tijdig in te dienen. De datum waarop je de accreditatieaanvraag indient, moet vóór de vervaldatum van de vorige accreditatieperiode liggen. Je dient dus te zorgen voor een aaneengesloten periode.
Nee, van SKJ kan je geen lid worden. Bij SKJ regel je de beroepsregistratie. Dat is heel belangrijk, want in de Jeugdwet is opgenomen dat werkgevers in principe moeten werken met professionals die geregistreerd staan in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) of het BIG-register.
Registratie bij SKJ is iets anders dan lidmaatschap van een beroepsvereniging
SKJ – Stichting Kwaliteitsregister Jeugd – is een door de ministers van VWS en V&J erkende privaatrechtelijke stichting die de uitvoering en toetsing doet van beroepsregistratie en tuchtrecht in het jeugddomein.
NIP, NVO en BPSW zijn beroepsverenigingen waarvan professionals lid zijn. Vrijwillig. Deze beroepsverenigingen zijn heel actief. Zij borgen de beroepsidentiteit en geven het beroep een stem. De beroepsvereniging stelt bijvoorbeeld de beroepscode vast en actualiseert die. Een beroepsvereniging draagt het beroep. Ze biedt een plek waar vakgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Ze vertegenwoordigt de beroepsgroep in overleggen met de overheden en andere veldpartijen. Ze zorgt dat de opleiding aansluit bij de praktijk. Ze stelt vakinhoudelijke richtlijnen vast en zorgt dat er voldoende bij- en nascholing is.
Meer weten over de beroepsverenigingen? Bekijk de websites van NIP, NVO en BPSW.
Verlenging herregistratieperiode
Voor zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en/of ziekteverlof kan je verlenging van je herregistratieperiode aanvragen. Ook als je andere (zwaarwegende) redenen hebt waarom je je herregistratie niet tijdig af kunt ronden, kan je een verlengingsaanvraag doen. Dit kan in Mijn SKJ via de onderstaande stappen;
- Menu aan linkerzijde in Mijn SKJ.
- Overige
- Uitstel aanvragen (3 stappenplan).
- Nieuwe aanvraag indienen.
Meer over het evc-traject bij: Hoe ziet de evc-procedure eruit?
Met een VOG (Verklaring omtrent het gedrag) laat je zien dat jouw gedrag uit het verleden geen belemmering vormt voor het uitvoeren van je functie in de jeugdhulp of jeugdbescherming. Iedereen die zich in het Kwaliteitsregister Jeugd wil registreren, moet daarom een VOG overleggen.
Activiteiten die zijn goedgekeurd, zijn handmatig door ons beoordeeld. ‘Akkoord’ betekent dat deze scholing automatisch is goedgekeurd. Dit zien wij als een voorlopige goedkeuring. Bij de beoordeling van je herregistratie wordt jouw dossier in zijn geheel gecontroleerd op de wijze en inhoud van indienen. Daarnaast wordt er ook gecontroleerd op dubbel ingevoerde activiteiten. Zo kan het incidenteel voorkomen dat de punten gecorrigeerd worden.
Ben je geregistreerd als master-psycholoog SKJ of -orthopedagoog SKJ en geef je je op voor het opleidingstraject tot postmaster (kinder- en jeugdpsycholoog SKJ of postmaster-orthopedagoog SKJ), dan is lidmaatschap van de beroepsvereniging niet noodzakelijk.
Dat hangt ervan af. Een vaktherapeut die werkzaam is als (vrijgevestigde) vaktherapeut hoeft en kan zich niet registreren bij het Kwaliteitsregister Jeugd. Deze vaktherapeut kan wel worden ingezet op basis van de ‘tenzij-bepaling’ uit de Jeugdwet: als men aannemelijk kan maken dat de kwaliteit van hulp niet nadelig wordt beïnvloed of dat deze juist gediend is met de inzet van een andere professional. Een manier om dit aannemelijk te maken, en de specifieke vakbekwaamheid van een vaktherapeut te onderbouwen, is registratie in het Register Vaktherapie. Kan aannemelijk gemaakt worden, dat de kwaliteit van hulp niet nadelig wordt beïnvloed of juist gediend is bij het inzetten van een vaktherapeut, dan kan deze vaktherapeut ook ingezet worden bij complexe problematiek. Lees meer op de website van de FVB (Federatie Vaktherapeutische Beroepen).
Een als vaktherapeut opgeleide professional die werkzaam is als jeugd- en gezinsprofessional (dus níet als vaktherapeut) moet wél SKJ-geregistreerd zijn.
Nee, dat hoeft niet. Jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals mogen door NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J)/NVO geaccrediteerde scholing opvoeren voor hun herregistratie. De scholing moet dan geaccrediteerd zijn voor herregistratie, én voor een van de registraties die te zien zijn in onderstaande afbeelding:
Wil je je registreren als master-psycholoog of -(ortho)pedagoog en voldoe je niet precies aan de registratie-eisen? Vul dan onderstaand formulier in.
Aanvraagformulier voor registratie master-psycholoog of -orthopedagoog via de hardheidsclausuleIk heb een diploma Social Work profiel Zorg of een diploma Social Work Welzijn & Samenleving. Ik doe werkzaamheden (of ga die doen) waarvoor een registratie verplicht is. Welke registratie-eisen gelden voor mij?
Voor registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd vormt het diploma hss SW profiel Jeugd ‘de lat’. Afhankelijk van het curriculum dat je hebt doorlopen, waaronder jouw scriptie en stage(s), dien je maximaal 45 EC aanvullend onderwijs volgen om je te kunnen registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd. Dit heeft te maken met de aard van de werkzaamheden die alleen door een geregistreerde jeugd- en gezinsprofessional uitgevoerd mogen worden. Je kan bij jouw opleiding nagaan welke aanvullende scholing je precies moet volgen.
Heb je al een baan of zicht op een baan waarvoor een geregistreerd professional moet worden ingezet, dan kun je je direct registreren. Kijk voor meer informatie op Registratie-eisen tot en met 31 december 2023
Master psychologie of orthopedagogiek
Met een WO-master ben je wetenschappelijk opgeleid en mis je de beroepsgerichte oriëntatie op het vak van jeugd- en gezinsprofessional. Heb je een master psychologie of orthopedagogiek en wil je je registreren als jeugd- en gezinsprofessional, dan dien je eerst een geaccrediteerd praktijkprogramma te doorlopen. Jouw werkgever stelt dit programma samen en laat deze accrediteren door SKJ. Het inwerkprogramma moet bepaalde onderdelen bevatten; wanneer je kunt aantonen dat dit inwerkprogramma volgens jou en je werkgever met een positief resultaat is afgerond, dan kan je je registreren als jeugd- en gezinsprofessional.
WO-bachelordiploma
Een diploma van een WO-bacheloropleiding is geen diploma waarmee je direct (met/zonder aanvullende voorwaarden) kunt registreren. Het scholingsadvies is ontwikkeld voor professionals die zich willen registreren als jeugd- en gezinsprofessional maar die dat op basis van de geldende registratievoorwaarden nog niet direct kunnen doen. Vaak is registreren wel mogelijk nadat je eerst bijscholing hebt gevolgd.
Ja, dat kan. Als gedragswetenschapper (wo-psycholoog of -orthopedagoog) kan je je registreren in de kamer psychologen of pedagogen in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) op het voor jou toepasselijke vakbekwaamheidsniveau. Voor meer informatie kijk op deze website bij Registratie psychologen of Registratie pedagogen, of de brochure Beroepsregistratie voor gedragswetenschappers.
Om voor registratie in aanmerking te komen, moet het EP-Nuffic concluderen dat je gevolgde opleiding gelijkwaardig is aan een relevante Nederlandse opleiding op hbo-niveau.
Als het Nuffic concludeert dat jouw diploma gelijkwaardig is aan een hbo-bachelor diploma, kun je je registreren na het afronden van één van de volgende opties, afhankelijk van de in het buitenland gevolgde opleiding.
Optie 1:
Indien je buitenlandse diploma gelijk wordt gesteld aan een hsao-diploma, kun je je registreren met de aanvullende voorwaarde dat je in je eerste registratiejaar een geaccrediteerd praktijkprogramma dient af te ronden.
Wat heb je nodig voor je registratieaanvraag
- je diploma en eventueel supplement
- het document van Nuffic
- een verklaring praktijkprogramma
- een recent cv
- een VOG niet ouder dan 3 maanden
Optie 2:
Indien je niet over een hsao-diploma beschikt, kun je je eventueel alsnog registreren nadat je eerst bijscholing hebt gevold. Het scholingsadvies is ontwikkeld voor professionals die zich willen registreren als jeugd- en gezinsprofessional maar die dat op basis van de geldende registratievoorwaarden nog niet direct kunnen doen.
Het certificaat dient de volgende gegevens te bevatten:
- Naam van de deelnemer
- Naam van de scholing
- Datum van afronding
- Het accreditatienummer
- Aantal toegekende accreditatiepunten
- Logo opleidende organisatie
- Handtekening van de opleider