Iedere geregistreerde professional krijgt vanaf een halfjaar voor het verlopen van de herregistratieperiode regelmatig berichten waar in wij aangeven dat de registratietermijn bijna verloopt. Heb je al voldoende punten ingediend, dan verschijnt er in Mijn SKJ een button in beeld waarmee je jouw herregistratie kunt indienen. Als wij bij het beoordelen zien dat er activiteiten ontbreken in je dossier, zullen wij je hierover een bericht sturen.
Wanneer je onverhoopt niet aan de herregistratie-eisen kunt voldoen, dan verzoeken wij je om ons dit tijdig te laten weten. Meer informatie over de herregistratievoorwaarden kun je lezen in het registratiereglement, hoofdstuk III artikel 11 t/m 15.
Heb je, ondanks alle herinneringen, op je herregistratiedatum nog steeds geen herregistratieaanvraag ingediend, dan ben je na de herregistratiedatum niet meer geregistreerd. In je dossier, en ook in dat van de werkgever, is dit zichtbaar als verlopen registratie.
Op het moment dat een registratie verlopen is, is een professional niet langer geregistreerd, niet langer zichtbaar in het openbaar register en valt niet langer onder het tuchtrecht. Daarom adviseren wij je om in deze situatie altijd contact op te nemen met de werkgever. Immers volgens het Kwaliteitskader Jeugd mag een werkgever sommige taken alleen laten uitvoeren door een geregistreerd professional.
Intervisie is gericht op de professionele ontwikkeling. Bij deze vorm staat systematische reflectie op eigen en andermans functioneren centraal. Het doel is meer inzicht te krijgen in je eigen professioneel functioneren. Intervisie voor kinder- en jeugdpsychologen is een collegiale werkvorm. Er is meestal geen begeleiding.
Reflectie betekent niet het zoeken van pasklare antwoorden of oplossingen, adviezen en tips, maar juist op het problematiseren van het professioneel functioneren, waardoor waar nodig het herzien van de eigen visie mogelijk wordt. De vaardigheid tot reflecteren is daarbij een voorwaarde. Reflectie betekent niet het zoeken van antwoorden, maar juist het stellen van vragen. Met die vragen kunnen verbindingen gelegd worden tussen het feitelijke beroepsmatig handelen, het persoonlijk ervaren van dat handelen en het achterliggende systeem van opvattingen, kennis, inzichten en werkwijzen.
De intervisiegroep moet uit 3 tot 8 personen bestaan die allemaal werkzaam zijn op het gebied van de kinder- en jeugdpsychologie ofwel direct aanverwante gebieden met een primaire oriëntatie op het terrein van kinderen en jeugdigen. Aandachtspunten zijn:
- er moet een duidelijke agenda zijn
- er is een vaste frequentie van de bijeenkomsten; minimaal 3 per jaar
- onderdeel van de agenda kan de uitwisseling van actuele informatie over kinder- en jeugdpsychologie zijn
- er wordt geanonimiseerde casuïstiek ingebracht
- van elke bijeenkomst wordt in samenvatting verslag gedaan van wat is besproken. Bij het verslag zit een ondertekende presentielijst.
Download: Algemene definities werkbegeleiding, supervisie en intervisie
Download: Voorwaarden intervisie postmasters
Bij reflectie staat jouw professionele handelen centraal. Reflectie is gericht op jouw individuele vakinhoudelijke ontwikkeling. Het gaat dus bij reflectie niet om het proces van de cliënt maar om het proces van de hulpverlener. En daarnaast om kennis en kunde – de theoretische bagage en inzichten die het handelen van de hulpverlener expliciet maken.
Je dient uiterlijk één dag voor de herregistratiedatum te herregistreren, maar je kunt ook eerder je herregistratie aanvragen zodra je voldoende punten hebt ingediend. Wanneer je jouw herregistratieaanvraag vervroegd indient, worden de uren werkervaring die je opdoet en de activiteiten die je volgt na het indienen, meegeteld voor je volgende herregistratieperiode. De indiendatum van je herregistratie wordt dan als startdatum gezien van je volgende herregistratie periode van 5 jaar.
Vervroegd herregistreren heeft geen invloed op de facturatie van je SKJ-registratie. De factuurdatum blijft staan en zal met het vervroegd herregistreren niet ook naar voren gehaald worden.
Je kunt je herregistratie aanvraag al indienen zonder dat alle activiteiten zijn beoordeeld, het belangrijkste is dat de ingediende punten voldoende zijn. Jouw herregistratieaanvraag wordt, afhankelijk van de drukte en aantal aanvragen in die periode, binnen c.a. drie maanden beoordeeld.
De Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD) is een keurmerk van het NIP voor een minimaal kennis- en vaardigheidsniveau op het gebied van de algemene psychodiagnostiek op universitair masterniveau. De BAPD is bij vrijwel alle universiteiten en studierichtingen te halen via de universitaire opleiding.
Heb je tijdens je studie geen BAPD gehaald? Dan kun je je wel bij SKJ registreren op masterniveau. Voor je herregistratie heb je dan 3 casusverslagen nodig, die je door je supervisor laat beoordelen. Je supervisor doet dat volgens de richtlijnen casusverslagen BAPD van het NIP. Een verklaring van je supervisor dat je deze drie verslagen hebt geschreven dient dan als compensatie voor het ontbreken van je Basisaantekening Psychodiagnostiek.
De registratiecommissie kan de casusverslagen steekproefsgewijs opvragen bij de supervisor. De casusverslagen moeten gebaseerd zijn op eigen diagnostisch onderzoek, dat wil zeggen dat het casussen zijn waarbij jij direct cliëntcontact had.
Het is niet zo dat je met deze verklaring alsnog een basisaantekening krijgt. Heb je de BAPD ergens anders voor nodig? Overweeg dan de reguliere NIP-route te volgen om de basisaantekening alsnog te halen. Zie daarvoor de website van het NIP.
Kijk voor het formulier verklaring compensatie BAPD bij Links en downloads
Gedragswetenschappers kunnen enkel NIP/NVO geaccrediteerde scholing gebruiken voor hun herregistratie bij SKJ. Master-orthopedagogen en -psychologen kunnen in hun tweede herregistratieperiode niet-geaccrediteerde scholing uploaden in Mijn SKJ onder Overige deskundigheidsbevordering (vrije ruimte). Deze scholing dient wel op minimaal WO-masterniveau en inhoudelijk relevant te zijn.
Veranderingen in jouw werksituatie dien je altijd door te geven. Dit kan namelijk invloed hebben op jouw opleidingstraject. Werk je nog op dezelfde werkplek als waar je ten tijde van jouw aanvraag werkte (en dus de werkplek die bij ons bekend is), dan kan je de nog vereiste uren werkervaring gewoon verder opbouwen op basis van jouw studieadvies. Ben je van werkplek veranderd, of heb je naast jouw huidige werkplek een aanvullende werkplek, dan moet je deze werkplek tussentijds laten beoordelen. Dit kan je doen door in Mijn SKJ jouw nieuwe werkplek in te voeren.
Hier staat geen specifieke termijn voor. Op het moment dat je werkloos raakt, dien je dit aan te geven in ‘Mijn SKJ’. Op het moment dat je weer een baan hebt, kan je je opleidingstraject vervolgen. Je wordt niet bij voorbaat uitgesloten van verdere afronding van jouw opleidingstraject. Jouw nieuwe werkplek dien je ter beoordeling wel voor te leggen aan de commissie. Ook dit kan in Mijn SKJ. Werkonderbrekingen moeten dus worden doorgegeven, maar zolang je binnen de termijn aan de werkervaringseis kan voldoen, maakt het niet uit dat je een periode niet als orthopedagoog of psycholoog aan het werk bent geweest.
Voor je herregistratie moet je een bepaald aantal punten halen voor deskundigheidsbevordering. Een deel daarvan moet je halen door opleiding te volgen en een deel door reflectie. De rest van je punten kan je invullen op een manier die je zelf kiest. Dit is de vrije ruimte. De grootte van de vrije ruimte verschilt per beroepsgroep. Voor (ortho)pedagogen en psychologen heet het Overige deskundigheidsbevordering. Psychologen en (ortho)pedagogen kunnen hun vrije ruimte ook vullen met geaccrediteerde scholing en/of supervisie.
Meer informatie en het precieze aantal punten in de vrije ruimte vind je bij de herregistratie-eisen per beroepsgroep:
De volgende downloads geven informatie over welke activiteiten je in de vrije ruimte kunt opvoeren:
De supervisie moet worden gevolgd bij een door NIP of NVO erkende supervisor.
Bij het NIP gaat het om supervisoren die zijn opgenomen in het bestand van supervisoren Kinder- en Jeugdpsycholoog. Raadpleeg hiervoor het supervisorenbestand op de website van het NIP. Het kan zijn dat je jouw supervisor niet vindt in de lijst, maar dat hij of zij toch opgenomen is in het bestand. Je kan dit verifiëren door een mail te sturen aan info@psynip.nl met de naam en het registratienummer van je supervisor.
Bij de NVO gaat het om supervisoren die zijn opgenomen in het bestand supervisor orthopedagoog generalist. Dit bestand kan je vinden op de website van de NVO.
Is je supervisor niet opgenomen in het bestand van supervisoren K&J NIP of NVO OG? Hij of zij kan het supervisorschap aanvragen bij NIP of NVO.
Op dit moment zijn de (her)registratie-eisen op postmasterniveau gelijk.
Verlenging herregistratieperiode
Voor zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en/of ziekteverlof kan je verlenging van je herregistratieperiode aanvragen. Ook als je andere (zwaarwegende) redenen hebt waarom je je herregistratie niet tijdig af kunt ronden, kan je een verlengingsaanvraag doen. Dit kan in Mijn SKJ via de onderstaande stappen;
- Menu aan linkerzijde in Mijn SKJ.
- Overige
- Uitstel aanvragen (3 stappenplan).
- Nieuwe aanvraag indienen.
Op het moment dat je werkloos raakt, dien je deze wijziging door te geven in Mijn SKJ. Elke verandering in jouw werksituatie kan namelijk gevolgen hebben voor je opleidingstraject. Je hoeft op dat moment echter niet direct te stoppen met jouw opleidingstraject. Ook wordt je registratietermijn niet automatisch verlengd. Je hebt immers in totaal 5 jaar om aan alle eisen uit jouw studieadvies te voldoen. Je specifieke registratietermijn staat benoemd in jouw studieadvies. Op het moment dat je wel weer een baan hebt op academisch niveau, kan je jouw traject vervolgen. In de tussentijd kan je bijvoorbeeld wel alvast scholingen volgen.
Mocht je uiteindelijk zien aankomen dat je je registratietermijn benoemd in jouw studieadvies niet gaat halen, dan kan je een gemotiveerd verzoek indienen bij de beoordelingscommissie tot verlenging van de registratietermijn. Hierbij dien je ook een plan in te dienen waarin je beschrijft hoe je wel z.s.m. aan de eisen kunt gaan voldoen. Dit wordt dan beoordeeld door de commissie. Dit verzoek moet je minimaal een half jaar voor de einddatum van jouw registratietermijn (te vinden in je studieadvies en Mijn SKJ) indienen.
Als je geregistreerd NVO Orthopedagoog-Generalist of K&J-psycholoog NIP bent en je hebt jouw dossier gevuld bij NIP of NVO, dan kan je je met het bewijs van NIP/NVO dat jouw herregistratie is goedgekeurd ook herregistreren bij SKJ.
Heb je de basisaantekening (psycho)diagnostiek niet behaald tijdens je studie, dan kan je je toch registreren bij SKJ op masterniveau. Je dient dan voor het ontbreken van de basisaantekening te compenseren tijdens de herregistratieperiode. Dat doe je door je supervisor te laten verklaren dat je 3 casusverslagen hebt geschreven, en dat deze als voldoende zijn beoordeeld. De supervisor houdt daarbij als leidraad aan de Richtlijn Casuïstiek Basisaantekening Diagnostiek van de NVO of de richtlijnen casusverslagen BAPD van het NIP (hoofdstuk 3). Je kunt eventueel ook casusverslagen gebruiken die je al eerder hebt geschreven; dit is ter beoordeling aan de supervisor. De casusverslagen kunnen (bij steekproef) door de registratiecommissie worden opgevraagd bij de supervisant.
Nota bene: deze verklaring van de supervisor dient ter compensatie voor het ontbreken van de basisaantekening; het is niet zo dat je met deze verklaring alsnog de aantekening krijgt. Heb je de basisaantekening (psycho)diagnostiek nodig voor een ander doel, overweeg dan de reguliere NIP- of NVO-route te volgen om deze alsnog te behalen.
Een functie op hbo-niveau voldoet niet aan de herregistratie-eisen voor de master-psycholoog of -orthopedagoog. Alle elementen van jouw herregistratie dienen minimaal op universitair masterniveau te zijn. Vanuit een hbo-functie kan je ook niet op voldoende niveau supervisie volgen, aangezien dit een afgeleide is van jouw werkzaamheden en het niveau daarvan.
Ja, de scholing die je volgt dient geaccrediteerde scholing te zijn. SKJ verwijst hierbij naar de door NIP en NVO geaccrediteerde scholing, zoals vermeld in de scholingsagenda. In totaal moet het aantal scholingspunten uitkomen op 480, waarvan tenminste 160 punten diagnostiek en 160 behandeling/begeleiding. In jouw studieadvies staat hoeveel punten je daarvan nog moet behalen. Gevolgde scholingen kan je uploaden in jouw Mijn SKJ. Bewaar certificaten van gevolgde scholingen dus altijd goed!
Je moet minimaal 60 punten halen door opleidingen en scholing van geaccrediteerde opleidingsaanbieders te volgen. Bekijk in de scholingsagenda de geaccrediteerde opleidingen, met het aantal punten. Je mag ook door NIP/NVO geaccrediteerde scholing opvoeren.
Het doel voor deze registraties is een brede oriëntatie, dat geldt ook voor het volgen van scholingen. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je alle 480 uur besteedt aan scholingen op het gebied van EMDR of ADHD. De registratiecommissie raadt je aan om scholingen te volgens over diverse onderwerpen/domeinen. Je mag maximaal 150 punten besteden aan scholing over hetzelfde onderwerp. Hiervoor is voldoende keuze.
Dat is afhankelijk van in welke kamer je geregistreerd bent.
Jeugdzorgwerkers:
Voor het lidmaatschap van één van de volgende relevante beroepsverenigingen kun je per jaar 5 punten toegekend krijgen (en maximaal 10 punten) in de categorie Vrije ruimte: NIP, NVO, BPSW,BOKA, IBvA, LVPW of NVRG.
Jeugd- en gezinsprofessionals:
Voor het lidmaatschap van een relevante beroepsvereniging kan je per jaar 1 punt toegekend krijgen (en totaal maximaal 5 punten) in de categorie Informeel leren. Hier vind je een overzicht van relevante beroepsverenigingen voor jeugdprofessionals.
Pedagogen/psychologen:
Voor het lidmaatschap van een beroepsvereniging ontvang je als pedagoog of psycholoog géén punten voor je herregistratie.
Nee, alleen activiteiten die zijn afgerond ná jouw registratiedatum kunnen meetellen voor jouw herregistratie. De beroepsethiek is hierbij een uitzondering. Deze mag je vóór je registratiedatum gevolgd hebben, als de beroepsstandaarden voor jou een registratie-eis is.
Je kan alleen door NVO en NIP geaccrediteerde scholing, zoals vermeld in de (na)scholingsagenda, opvoeren in jouw dossier. Wanneer de scholing wel geaccrediteerd is door NVO en NIP, maar niet in het dropdown menu staat, neem je contact op met NVO of NIP.
Als je een activiteit hebt ondernomen waar je accreditatiepunten voor kunt krijgen, voer die dan direct in je online dossier in. Het Kwaliteitsregister Jeugd kent hieraan het juiste aantal punten toe. Log in op Mijn SKJ voor het invoeren van nieuwe activiteiten. Je kunt daar ook zien hoeveel punten je al hebt ingediend en welke activiteiten zijn goedgekeurd of afgekeurd.
Je eerste herregistratiedatum ligt 5 jaar na je registratiedatum. Deze datum staat in Mijn SKJ en op de registerpas. Je dient uiterlijk één dag voor de herregistratiedatum te herregistreren, maar je kunt ook eerder je herregistratie aanvragen. Let op: je herregistreert dan vóór de eigenlijke herregistratiedatum, de nieuwe herregistratieperiode van 5 jaar gaat dan ook eerder in.
Dat is afhankelijk van je situatie. Meer informatie lees je bij ‘verlopen registratie‘.