De volgende cliëntgerelateerde indicatoren geven aan dat er een geregistreerde professional ingezet moet worden:
- Risicovolle taken
- Crisis
- Onveilige omgeving
- Levensbedreigende situatie
- Meerdere problemen tegelijkertijd (bijvoorbeeld somatische, ontwikkelings-, psychische, sociale, gedrags- en/of opvoedingsproblematiek) en daarbij is het niet duidelijk welke hulp op gang gebracht moet worden
- Complexe problematiek waarvan achterliggende oorzaak onbekend is
- Sterk wisselend verloop
De geregistreerde professional heeft een cruciale rol bij:
- Beoordeling:
-analyseren complexe hulpvraag
-diagnose stellen of diagnostisch beeld vaststellen
-probleem analyse maken) - Besluitvorming over:
-in gang zetten van niet vrij toegankelijke jeugdhulp
-jeugdbescherming en jeugdreclassering
-af- en opschalen van ingezette hulp
-beëindigen van de formele hulpverlening - Vaststelling van:
-hulpverleningsplan
-behandelplan
-plan van aanpak voor jeugdbescherming en jeugdreclassering
-adviseren over behandeling
-hulpverlening
Meer informatie over wanneer een geregistreerde professional ingezet moet worden en wanneer niet, kun je vinden in het Kwaliteitskader Jeugd.
Alle documenten dien je online zelfstandig toe te voegen aan jouw registratieaanvraag. Vervolgens dien je alle gevraagde informatie in te vullen en de aanvraag in te zenden door te klikken op: Verstuur dit formulier. Documenten die per post of per e-mail naar SKJ worden opgestuurd, worden door ons niet geaccepteerd. Je toegestuurde post of e-mail zal dan ook verwijderd worden.
Het is mogelijk om over te stappen van de ene kamer naar de andere. In Mijn SKJ vind je de button ‘wisselen van kamer’. Ben je bijvoorbeeld als jeugd- en gezinsprofessional of jeugdzorgwerker geregistreerd maar wil je een registratie master-orthopedagoog, omdat je inmiddels aan de registratie-eisen voor deze kamer voldoet, dan kan je via deze button verzoeken om een kamerwissel.
Voordat je op deze knop drukt, dien je wel eerst goed te kijken of je aan de registratie-eisen voor de gewenste kamer voldoet. Als jouw verzoek tot kamer wisselen is goedgekeurd, dan kun je een nieuwe aanvraag doen. Jouw diploma’s en de VOG blijven bewaard: die hoef je niet opnieuw in te voeren.
Heb je een nieuwe registratie-aanvraag gedaan en deze is goedgekeurd, dan wordt de vorige registratie niet meer getoond. Ook worden herregistratie-activiteiten automatisch overgezet naar je nieuwe herregistratiedossier. Voor jeugd- en gezinsprofessionals die overstappen naar de kamer Psychologen of Pedagogen geldt dat de nieuwe registratieperiode ingaat op de dag dat deze wordt goedgekeurd. Voor psychologen, (ortho)pedagogen en jeugdzorgwerkers die overstappen naar de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals blijft de oorspronkelijke registratiedatum gelden.
Let op:
- Heb je een registratieaanvraag lopen die nog niet is goedgekeurd? Als je dan een verzoek tot kamer wisselen doet, wordt jouw oorspronkelijke aanvraag verwijderd.
- Ben je geregistreerd in de kamer Pedagogen of Psychologen en wil je naar de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals, dan kun je pas van kamer wisselen na afronding van het geaccrediteerde praktijkprogramma bij jouw werkgever.
Let op: SKJ houdt momenteel het registratieproces op basis van een EVC-certificaat grondig tegen het licht en beraadt zich op het doorvoeren van wijzigingen. Graag verwijzen wij je voor meer informatie naar het persberich
Je kunt naast het EVC-vakbekwaamheidsbewijs (hbo jeugd- en gezinsprofessional) ook andere (aanvullende) scholing voor je herregistratie indienen. Maar dit is niet verplicht.
Bekijk de SKJ-scholingsoverzicht.
- Wil je je voor het eerst registreren? Dan mag je VOG op het moment dat je je registratieaanvraag indient niet ouder zijn dan 3 maanden.
- Ben je al geregistreerd? Dan mag je VOG niet ouder zijn dan 5 jaar en 3 maanden, gerekend vanaf de eerste indiendatum van je herregistratieverzoek.
De minimale duur van een reflectiebijeenkomst is 1 uur. Voor ieder uur gevolgde reflectie wordt 1 punt geteld voor je herregistratie.
In je herregistratieperiode van 5 jaar moet je minimaal 60 uur reflectie volgen. Dat is gemiddeld 12 uur per jaar. Het is de bedoeling dat je regelmatig reflecteert om zo je vakbekwaamheid op peil te houden.
Afwegingskader norm verantwoorde werktoedeling
Handreiking beroepsregistratie en herregistratie Wat vraagt het van jou?
Competentieprofiel hbo-professionals in jeugdhulp en jeugdbescherming
Beroepscode voor professionals in sociaal werk
Registratiecriteria jeugd- en gezinsprofessionals
Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Algemene voorwaarden
Registratiereglement (algemeen)
Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW)
Als de reflectie wordt begeleid door een supervisor die als geregistreerde supervisor in het register van LVSC, VGCT, NIP, NVO of NVRG staat, dan kan je een ondertekende reflectieverklaring uploaden omdat de supervisor garant staat dat tijdens de reflectie de belangrijkste professionele dimensies aan bod zijn gekomen.
De reflectieverklaring kan je bij het indienen van een reflectie-activiteit downloaden in Mijn SKJ.
Geregistreerde professionals zijn opgenomen in een beroepsregister. Een professional wordt alleen in een beroepsregister opgenomen als hij of zij voldoet aan eisen van vakbekwaamheid. Geregistreerde professionals werken continu aan hun professionele ontwikkeling door het regelmatig volgen van na- en bijscholing en door reflectie op het eigen handelen. Zij verbinden zich aan de normen en standaarden die de beroepsgroep zelf aan goede professionals stelt, zoals een beroepscode en vakinhoudelijke richtlijnen. Beroepsregistratie draagt hiermee bij aan de kwaliteit van de hulpverlening.
In Mijn SKJ (herregistratiepagina) zie je onderaan de pagina een overzicht van de categorieën: deskundigheidsbevordering, reflectie en werkervaring. Klik bij een categorie, naast de percentagebalk, op de pijl naar beneden om de activiteiten te zien die je hebt ingediend.
Vervolgens zie je aan de rechterkant de status van elke activiteit. Als de status ‘Ingediend’ is, hebben we jouw activiteit goed ontvangen, maar wacht deze nog op beoordeling.
Let op: SKJ houdt momenteel het registratieproces op basis van een EVC-certificaat grondig tegen het licht en beraadt zich op het doorvoeren van wijzigingen. Graag verwijzen wij je voor meer informatie naar het persbericht.
Als je in Mijn SKJ bij ‘Herregistratie’ het volgende ziet staan, dien je een evc-traject of een hbo-opleiding te volgen in je huidige herregistratieperiode: “Herregistratie voor jeugd- en gezinsprofessionals (+ EVC of SW Jeugd)”.
Bij je registratieaanvraag had je een mbo-diploma of geen diploma en had je minder dan 1 jaar (relevante) werkervaring. Ook heb je je geregistreerd via de overgangsregeling. In dat geval is het nodig om een evc-traject te volgen of een hbo-bachelordiploma Social Work met profiel Jeugd of Pedagogiek met profiel Jeugd behalen. Bij je registratiebevestiging ben je hiervan op de hoogte gebracht.
Met het behaalde certificaat (vakbekwaamheidsbewijs of hbo-bachelordiploma) kun je voldoen aan de benodigde 60 punten voor Deskundigheidsbevordering. Dit certificaat dien je dan nog wel in Mijn SKJ in het herregistratiedossier te uploaden.
Evc op beroepscompetentieprofiel jeugd- en gezinsprofessionals
‘Evc’ staat voor ‘erkenning eerder verworven competenties’. In een evc-traject wordt eerst getoetst in hoeverre je over de competenties beschikt die nodig zijn om werkzaamheden uit te voeren, die om de inzet van een geregistreerde jeugd- en gezinsprofessional vragen. Tijdens je evc-traject ga je aan de slag met het vullen van een portfolio om je competenties aan te tonen en volg je eventueel aanvullende scholing. Dit evc-traject is gebaseerd op het beroepscompetentieprofiel jeugd- en gezinsprofessionals.
Als je het evc-traject met succes doorloopt, ontvang je een evc-rapportage of ervaringscertificaat. Deze kun je laten omzetten naar een officieel document: het vakbekwaamheidsbewijs vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional. Als je het evc-traject niet met succes afrondt, krijg je van de evc-uitvoerder een advies over verdere deskundigheidsbevordering, of activiteiten die je kunt ondernemen in je werk. Meer informatie vind je bij het evc-loket.
Evc op opleidingsstandaard
Met een evc op opleidingsstandaard wil je jouw kennis en ervaring vastleggen in een (hbo-bachelor)diploma. Er wordt gekeken of je op basis van kennis en ervaring de competenties hebt die nodig zijn om het diploma te halen van een specifieke opleiding, in dit geval de hss-opleiding Social Work met profiel Jeugd. Een ervaringscertificaat dat aangeeft dat alle competenties van dit opleidingsprofiel aangetoond zijn, geeft mogelijk recht op een diploma, mits de examencommissie van de hogeschool het ervaringscertificaat erkent. Alleen met een erkend hbo-bachelor diploma kun je je herregistreren als jeugd- en gezinsprofessional.
Hbo-opleiding
Ook kun je natuurlijk een erkende hbo-bacheloropleiding Social Work met profiel Jeugd of Pedagogiek met profiel Jeugd volgen. Vraag bij een hogeschool bij jou in de buurt naar de mogelijkheden.
Officieel hebben wij 3 maanden om je herregistratieaanvraag te beoordelen. Als je je herregistratieaanvraag op tijd hebt ingediend (dat wil zeggen: minimaal 1 dag voordat je registratie verloopt), blijf je geregistreerd tot wij jouw dossier hebben beoordeeld. Ook als we om een aanvulling vragen, blijf je geregistreerd.
Je registratie verloopt dus niet zolang wij jouw dossier nog in behandeling hebben, op voorwaarde dat je je herregistratieaanvraag op tijd hebt ingediend.
Je hoeft niet te wachten met indienen tot al je activiteiten beoordeeld zijn. Zodra je genoeg punten hebt ingevoerd, kun je je herregistratieaanvraag indienen. Je kunt dit zien aan de button Herregistratie indienen die dan in Mijn SKJ verschijnt. Na de beoordeling gaat een nieuwe periode in. De indiendatum van je herregistratieaanvraag wordt vervolgens de startdatum van jouw nieuwe registratieperiode.
Er hoeft bij een intercollegiale intervisie bijeenkomst geen supervisor of begeleider aanwezig te zijn.
Bekijk ook:
Consultatie is een begeleidingsvorm waarbij er een gerichte vraag of werkprobleem aan de orde wordt gesteld door een medewerker. Meedenken met en vragen stellen over een probleem/dilemma waarbij de medewerker naar zichzelf kijkt en daarbij het eigen handelen overdenkt.
Je dient uiterlijk één dag voor de herregistratiedatum te herregistreren, maar je kunt ook eerder je herregistratie aanvragen zodra je voldoende punten hebt ingediend. Wanneer je jouw herregistratieaanvraag vervroegd indient, worden de uren werkervaring die je opdoet en de activiteiten die je volgt na het indienen, meegeteld voor je volgende herregistratieperiode. De indiendatum van je herregistratie wordt dan als startdatum gezien van je volgende herregistratie periode van 5 jaar.
Vervroegd herregistreren heeft geen invloed op de facturatie van je SKJ-registratie. De factuurdatum blijft staan en zal met het vervroegd herregistreren niet ook naar voren gehaald worden.
Je kunt je herregistratie aanvraag al indienen zonder dat alle activiteiten zijn beoordeeld, het belangrijkste is dat de ingediende punten voldoende zijn. Jouw herregistratieaanvraag wordt, afhankelijk van de drukte en aantal aanvragen in die periode, binnen c.a. drie maanden beoordeeld.
De juiste reflectieverklaringen vind je in Mijn SKJ. Om bij de reflectieverklaringen te komen dien je 4 stappen te doorlopen. Dit kun je vinden door het volgende te doen;
- Ga naar de herregistratiepagina in Mijn SKJ.
- Om bij ‘Mijn Reflectie’ een nieuwe reflectieactiviteit toe te voegen, dien je 4 stappen te doorlopen.
- Download de reflectieverklaring of het reflectieformat, vul het in, onderteken het en dien het in.
In Mijn SKJ (herregistratiepagina) zie je onderaan de pagina een overzicht van de categorieën: deskundigheidsbevordering, reflectie en werkervaring. Klik bij een categorie op de pijl naar beneden naast de percentagebalk, dan zie je de ingediende activiteiten.
Vervolgens zie je aan de rechterkant de status per activiteit staan. Wanneer er bij een activiteit ‘concept’ wordt weergegeven, kun je erop klikken om de activiteit aan te passen.
Dit zijn begeleide bijeenkomsten door inhoudelijke experts over een (recent) gevolgde methodiektraining. In de bijeenkomst legt de inbrenger de eigen casus naast de meetlat van de methodiek. De deelnemers bevragen elkaar en de inbrenger over de methodiek. Wat heb je gedaan? Wat zou je kunnen doen en waarom?
Deskundigheidsbevordering is gericht op de professionele ontwikkeling van de jeugd- en gezinsprofessional. Deskundigheidsbevordering is gericht op het minimaal op het niveau van de beroepsopleiding actueel houden van de vakkennis, en draagt daarmee bij aan het kunnen hanteren van de professionele opgaven die de jeugd- en gezinsprofessional in de beroepspraktijk tegenkomt.
Formeel leren
Bij formeel leren gaat het om leervormen zoals een cursus, training, en practicum. Hierbij worden combinaties van verschillende leerstrategieën doelgericht en planmatig ingezet: met een combinatie van theorie (leesstof, uitleg), instructie (praktische richtlijnen), voorbeelden (video of anderszins) en oefening (in de vorm van oefening/rollenspel of uitproberen in de praktijk) worden bepaalde kennis en vaardigheden overgedragen. De stof wordt dus via verschillende leerstrategieën aangeboden.
Informeel leren
Informeel leren is een leerproces waarbij de professional nieuwe kennis, vaardigheden en ervaringen verwerft buiten formele educatieve settingen om. De professional leert door zelf te doen in interactie met anderen. Klik hier voor een overzicht van activiteiten voor informeel leren en de bijbehorende registerpunten.
Als je in Mijn SKJ bij ‘Herregistratie’ het volgende ziet staan, dien je een geaccrediteerd praktijkprogramma te volgen in je eerste registratiejaar: “Herregistratie voor jeugd- en gezinsprofessionals (+ praktijkprogramma)”.
Bij je registratieaanvraag heb je via de hardheidsclausule een beslissing ontvangen dat je in het eerste registratiejaar een geaccrediteerd praktijkprogramma bij je werkgever moet doorlopen. Of je viel bij je registratieaanvraag onder situatie 1 of 2 van de registratie-eisen met aanvullende voorwaarden.
Sommige professionals hebben via de hardheidsclausule een beslissing ontvangen dat zij in het eerste herregistratiejaar een geaccrediteerd praktijkprogramma moeten doorlopen.
Hier lees je meer over het praktijkprogramma. Wanneer je een geaccrediteerd praktijkprogramma succesvol hebt doorlopen, dien je een leerverslag te schrijven. Bij de Links & Downloads (onder “Praktijkprogramma (inwerkprogramma)”) vind je het format dat je hiervoor kan gebruiken. Deze dien je (volledig ingevuld en ondertekend) in samen met de behaalde certificaten in je herregistratiedossier in Mijn SKJ. Indien de afrondingsdata van de certificaten binnen je herregistratieperiode vallen, kan je hiermee ook herregistratiepunten behalen.
Let op: Je dient naast deze eis ook te voldoen aan deze uren/punten. Hier heb je 5 jaar de tijd voor.
Niet alle deelnemers aan een intervisie hoeven over een SKJ-registratie te beschikken. De enige voorwaarde is dat de deelnemers ook werkzaam zijn in het jeugddomein.
Bekijk ook: Hoeveel reflectie moet ik voor mijn herregistratie volgen?
Het moreel beraad is een gestructureerde vorm van met elkaar verkennen van ethische kwesties of vraagstellingen uit het dagelijks werk waarvoor geen eenduidige oplossing is en sprake is van botsende waarden of belangen. Centraal staat de aandacht voor achterliggende (beroeps)waarden en normen en de vraag hoe het beroepsmatig handelen daarmee kan worden verantwoord.
Als je geregistreerd bent, kan je inloggen in Mijn SKJ. Daar vind je jouw persoonlijke portfolio. In jouw portfolio kan je bijhouden wat je hebt gedaan op het gebied van deskundigheidsbevordering, reflectie en werkervaring.