Herregistratie
Welke geaccrediteerde masteropleidingen pedagogiek zijn er?

De volgende opleidingen zijn geaccrediteerd voor registratie als master-pedagoog.

De universiteit geeft je bij je afstuderen een verklaring dat je hebt voldaan aan de eisen voor de registratie NVO basis-pedagoog. Deze verklaring heb je nodig om je registratie als master-pedagoog SKJ te kunnen aanvragen.

Wanneer kan ik uitstel van mijn herregistratieperiode aanvragen?

Voor zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en/of ziekteverlof kun je verlenging van je herregistratieperiode aanvragen. Ook als je andere (zwaarwegende) redenen hebt waarom je je herregistratie niet tijdig af kunt ronden, kun je een verlengingsaanvraag doen. Dit kan in Mijn SKJ via de onderstaande stappen;

  1. Menu aan linkerzijde in Mijn SKJ.
  2. Overige
  3. Uitstel aanvragen (3 stappen).
  4. Nieuwe aanvraag indienen.
Aan welke herregistratie-eisen moet ik voldoen voor m’n tweede en volgende herregistratie master-orthopedagogen?

Herregistratie-eisen 

  • 2500 uur werkervaring als orthopedagoog met jeugdigen op wo-masterniveau waaruit blijkt dat de werkervaring binnen het brede spectrum van het hulpverleningsproces valt volgens de leidraad taakgebieden.
  • 120 uur/punten deskundigheidsbevordering
    • 40 uur/punten (door NIP/NVO) geaccrediteerde scholing. Geaccrediteerde scholingen staan vermeld in de digitale scholingsagenda op deze website en in Mijn SKJ, te herkennen aan de notitie ‘herregistratie’ onder het kopje Registerpunten
    • 40 uur/punten reflectie (intervisie of supervisie)
    • 40 uur/punten overige activiteiten op het gebied van deskundigheidsbevordering (vrije ruimte). Je mag deze vrije ruimte ook vullen met extra uren scholing, supervisie en/of intervisie.
Wanneer wordt mijn herregistratie beoordeeld?

Officieel hebben wij 3 maanden om je herregistratieaanvraag te beoordelen. Als je je herregistratieaanvraag op tijd hebt ingediend (dat wil zeggen: minimaal 1 dag voordat je registratie verloopt), blijf je geregistreerd tot wij jouw dossier hebben beoordeeld. Ook als we om een aanvulling vragen, blijf je geregistreerd.

Je registratie verloopt dus niet zolang wij jouw dossier nog in behandeling hebben, op voorwaarde dat je je herregistratieaanvraag op tijd hebt ingediend.

Je hoeft niet te wachten met indienen tot al je activiteiten beoordeeld zijn. Zodra je genoeg punten hebt ingevoerd, kun je je herregistratieaanvraag indienen. Je kunt dit zien aan de button Herregistratie indienen die dan in Mijn SKJ verschijnt. Na de beoordeling gaat een nieuwe periode in. De indiendatum van je herregistratieaanvraag wordt vervolgens de startdatum van jouw nieuwe registratieperiode.

 

Wat zijn de herregistratie-eisen voor master-pedagogen?

Herregistratie-eisen

  • Minimaal 2500 uur pedagogische werkervaring op academisch niveau in het jeugddomein met een maximale onderbreking van 2 jaar aaneengesloten. Het gaat om niet-cliëntgebonden werkzaamheden zoals preventie, voorlichting, advisering en consultancy, onderwijs, beleid, organisatie en management en onderzoek.
  • Minimaal 12 uur per week werkzaam (gemiddeld).
  • Deskundigheidsbevordering minimaal 120 punten waarvan:
    • minimaal 40 punten bij- en nascholingsactiviteiten, waarvan tenminste de helft geaccrediteerd voor de herregistratie als master-pedagoog SKJ. Niet-geaccrediteerde scholing kan meetellen als deze op (post)master-niveau is en inhoudelijk aansluit bij de werkzaamheden van pedagogen.
    • overige activiteiten op het gebied van deskundigheidsbevordering (vrije ruimte). Je mag deze ruimte ook vullen met scholing of reflectie.

Meer informatie over herregistratie master-pedagogen

Links & downloads

Wat wordt bedoeld met supervisie voor master-orthopedagogen?

Met supervisie wordt het persoonlijke leerproces van een supervisant onder begeleiding van een supervisor bedoeld. Supervisie is gericht op het leren reflecteren op het eigen professioneel handelen. Daarbij komen de volgende aspecten aan de orde:

  • de beleving van het eigen functioneren en handelen
  • beroepsethische aspecten
  • de eigen waarde-opvattingen en bedoelingen die richting geven aan het handelen
  • het emotionele proces tussen professional en cliënt
  • het vermogen om de relatie met de cliënt te hanteren in dienst van de behandeling

Je mag met je supervisor geen directe werkrelatie hebben, je supervisor mag niet je leidinggevende zijn en jij en je supervisor mogen geen familie zijn. Supervisie voor master-orthopedagogen wordt gegeven door een supervisor op postmasterniveau. Dat is een erkend NIP/NVO-supervisor, een postmaster geregistreerde professional bij SKJ, een professional met een registratie NVO-OG of K&J NIP, of een GZ-psycholoog, met minimaal 5 jaar werkervaring als zodanig. Denk je erover het opleidingstraject tot postmaster-orthopedagoog te gaan volgen, kies dan alvast voor een supervisor uit het supervisorenregister van NIP of NVO, zodat je supervisie kan meetellen voor het opleidingstraject.

Download: Algemene definities werkbegeleiding, supervisie en intervisie
Download: Registratiecriteria orthopedagogen