Wanneer kan ik uitstel van mijn herregistratieperiode aanvragen?

Voor zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en/of ziekteverlof kun je verlenging van je herregistratieperiode aanvragen. Ook als je andere (zwaarwegende) redenen hebt waarom je je herregistratie niet tijdig af kunt ronden, kun je een verlengingsaanvraag doen. Dit kan in Mijn SKJ via de onderstaande stappen;

  1. Menu aan linkerzijde in Mijn SKJ.
  2. Overige
  3. Uitstel aanvragen (3 stappen).
  4. Nieuwe aanvraag indienen.
Hoe houd ik mijn dossier (Mijn SKJ) bij?

Als je een activiteit hebt ondernomen waar je accreditatiepunten voor kunt krijgen, voer die dan direct in in je online dossier. Het Kwaliteitsregister Jeugd kent hieraan het juiste aantal punten toe. Log in op Mijn SKJ voor het invoeren van nieuwe activiteiten. Ook kun je hier zien hoeveel punten je al hebt ingediend, en welke activiteiten zijn goedgekeurd of afgekeurd.

Hoeveel punten voor reflectie moet ik als jeugdzorgwerker halen?

Je moet minimaal 50 punten halen door supervisie van een LVSC-geregistreerde supervisor (géén coach) of intervisie te volgen.

Jeugdzorgwerkers die op of ná 1 december 2015 bij SKJ geregistreerd zijn, kunnen alleen gebruik maken van de nieuwe reflectievoorwaarden. Hierbij zijn leerverslagen een verplicht onderdeel. Hierbij moet je minimaal 50 punten halen door supervisie van een NVRG- of LVSC-geregistreerde supervisor (géén coach), begeleide en/of intercollegiale intervisie te volgen. Bij supervisie voer je tenminste 1x per traject een leerverslag in en bij intervisie is dit eens per jaar dat je intervisie volgt. Aan de leerverslagen worden geen punten toegekend. Een leerverslag is een rapportage/samenvatting van je eigen leertraject. Het is niet nodig om daarin zeer persoonlijke informatie te delen. Ook hoeft er geen handtekening van je leidinggevende op het leerverslag te staan.

Alle jeugdzorgwerkers die vóór 1 december 2015 bij SKJ geregistreerd zijn, kunnen kiezen voor of de oude reflectievoorwaarden of voor de nieuwe reflectievoorwaarden. Onder de oude reflectievoorwaarden hoef je geen leerverslagen in te dienen.

Overgangsregeling reflectie

  • De oude regeling is van toepassing op iedereen die op 1 december 2015 al geregistreerd was en onder de oude regeling wil blijven vallen.
  • De nieuwe regeling is van toepassing op iedereen die op 1 december 2015 al geregistreerd was, maar liever onder de nieuwe regeling wil vallen. De reflectie moet dan wel gestart zijn na 1 december 2015.
  • De nieuwe regeling is van toepassing op professionals die zich hebben geregistreerd na 1 december 2015 en nog niet zijn overgestapt naar de kamer jeugd- en gezinsprofessionals.

Het advies is om de nieuwe reflectievoorwaarden te hanteren. Ligt je registratiedatum vóór 1 december 2015 dan kun je dus ook nog de oude reflectievoorwaarden gebruiken. Kies je hiervoor, dan moet de reflectie ook exact aan deze oude voorwaarden voldoen.

Ondersteuning bij reflectie
BPSW heeft een groot aanbod op het gebied van intervisie en supervisie. Lees meer op de website van BPSW.

Meer informatie over reflectie bij links en downloads
Wanneer moet een activiteit gevolgd of gedaan zijn?

Alle activiteiten moeten gevolgd of gedaan zijn binnen je herregistratietermijn. Voor scholing geldt dat alleen scholing die is afgerond na je registratiedatum kan meetellen.

Kan ik als jeugdzorgwerker overstappen naar de kamer Jeugd- en gezinsprofessional?

Sta je al geregistreerd als jeugdzorgwerker? Dan heb je de mogelijkheid om over te stappen naar de nieuwe kamer Jeugd- en gezinsprofessionals. Je bepaalt zelf het moment waarop je overstapt. Daarbij kun je kiezen uit 2 mogelijkheden:

  • Je rondt je herregistratie af volgens de eisen van de kamer Jeugdzorgwerkers. Daarna ben je automatisch geregistreerd in de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals.
  • Je stapt eerder over. We nemen alle goedgekeurde activiteiten mee naar je nieuwe dossier. Na je overstap gelden voor jou de eisen voor de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals.

Gebruik de button ‘Wisselen van kamer’ in Mijn SKJ om over te stappen naar de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals.

Meer informatie:

Overgangsregeling herregistratie jeugdzorgwerkers
Sinds wanneer is de kamer Jeugdzorgwerkers gesloten?

Op 1 januari 2018 is de kamer Jeugdzorgwerkers gesloten voor nieuwe registraties. Sinds 1 januari 2018 kun je je registreren als jeugd- en gezinsprofessional. Meer informatie vind je op de pagina over registratie voor Jeugd- en gezinsprofessionals.

Hoe kan ik een klacht indienen namens een instelling?

Een instelling kan een klacht indienen tegen een geregistreerde jeugdprofessional via ons digitale klachtformulier . De instelling  moet dan wel belanghebbende zijn in deze situatie. Het bestuur (of een in de statuten aangewezen persoon) kan de instelling vertegenwoordigen óf via een volmacht een andere vertegenwoordiger aanwijzen. Deze kan het klachtformulier invullen. Bij de vraag ‘Ik ben…’ vink je aan ‘Een organisatie’. In de velden die voor een instelling niet van toepassing zijn (bijvoorbeeld voorletters, achternaam en geboortedatum) mag bijvoorbeeld ‘xxx’ of een ander fictief antwoord worden ingevuld.

Wanneer moet ik een activiteit invoeren?

Als je een activiteit hebt ondernomen waar je accreditatiepunten voor kunt krijgen, voer die dan direct in je online dossier in. Het Kwaliteitsregister Jeugd kent hieraan het juiste aantal punten toe. Log in op Mijn SKJ voor het invoeren van nieuwe activiteiten. Je kunt daar ook zien hoeveel punten je al hebt ingediend en welke activiteiten zijn goedgekeurd of afgekeurd.

Wat houdt ‘vrije ruimte’ in?

Je moet minimaal 50 punten halen met verschillende activiteiten om je vakmanschap verder te verdiepen. Bijvoorbeeld het publiceren van een artikel, het geven van een presentatie over je vak, het deelnemen aan een bestuur of lesgeven. Sinds 1 april 2016 gelden er nieuwe voorwaarden voor de vrije ruimte.

Meer informatie over vrije ruimte bij links en downloads

Op welke voorwaarden moet ik letten als ik training beroepsethiek ga volgen?

Let goed op de voorwaarden voordat je een training beroepsethiek gaat volgen. Deze training bestaat uit twee delen waar minimaal één week tussen moet zitten. Ook dien je hierbij fysiek aanwezig zijn. Een E-learning kan dus als voorbereiding dienen, maar is niet genoeg om aan de herregistratie-eis te voldoen.

In het scholingsoverzicht kun je vinden waar je geaccrediteerde trainingen over beroepsethiek kunt volgen.

Waar bestaan de reflectievoorwaarden voor jeugdzorgwerkers uit?

Jeugdzorgwerkers die op of ná 1 december 2015 bij SKJ geregistreerd zijn, kunnen alleen gebruik maken van de nieuwe reflectievoorwaarden. Hierbij zijn leerverslagen een verplicht onderdeel.
Je moet minimaal 50 punten halen door

  • supervisie van een NVRG- of LVSC-geregistreerde supervisor (géén coach)
  • en/of het volgen van begeleide en/of intercollegiale intervisie.

Bij supervisie voer je tenminste één keer per traject een leerverslag in en bij intervisie is dit eens per jaar dat je intervisie volgt.
Een leerverslag is een rapportage/samenvatting van je eigen leertraject. Het is niet nodig om daarin zeer persoonlijke informatie te delen. Ook hoeft er geen handtekening van je leidinggevende op het leerverslag te staan. Aan de leerverslagen worden geen punten toegekend.

Alle jeugdzorgwerkers die vóór 1 december 2015 bij SKJ geregistreerd zijn, kunnen kiezen voor de oude reflectievoorwaarden of de nieuwe reflectievoorwaarden. Onder de oude reflectievoorwaarden hoef je geen leerverslagen in te dienen.

Moet ik scholing volgen?

Je moet minimaal 60 punten halen door opleidingen en scholing van geaccrediteerde opleidingsaanbieders te volgen. Bekijk in de scholingsagenda de geaccrediteerde opleidingen, met het aantal punten. Je mag ook door NIP/NVO geaccrediteerde scholing opvoeren.

Moeten activiteiten voor jeugdzorgwerkers binnen de herregistratietermijn gevolgd of gedaan zijn?

Alle activiteiten moeten binnen je herregistratietermijn gevolgd of gedaan zijn. Voor scholing geldt dat alleen scholing kan meetellen die na je registratiedatum is afgerond.

Wat zijn de herregistratie-eisen voor jeugdzorgwerkers?

Heb je…

  • een hsao-diploma met uitstroomprofiel jeugdzorgwerker, óf
  • een branchecertificaat jeugdzorgwerker, minimaal ‘gevorderd professional’?

Dan gelden voor jouw eerste herregistratie de volgende eisen:

  • 60 punten scholing/opleiding/training;
  • 50 punten reflectie;
  • 50 punten vrije ruimte.
  • Op het moment van herregistratie werk je minimaal 16 uur per week in een hbo-functie in de jeugdhulp of jeugdbescherming. Dit betreft een uitvoerende functie waarin sprake is van directe zorgverlening aan jeugdigen.
  • In de looptijd van de herregistratie heb je minimaal 2 jaar werkervaring in een hbo-functie in de jeugdhulp of jeugdbescherming van gemiddeld 16 uur per week. Dit toon je aan met een werkgeversverklaring of een eigen verklaring werkervaring.
  • Werk je zelfstandig? Dan vragen we daarnaast een uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel, niet ouder dan 6 maanden.

Heb je…

  • een hsao-diploma zonder uitstroomprofiel jeugdzorgwerker (behaald voor 1 januari 2018), óf
  • een wo-masterdiploma psychologie of (ortho)pedagogiek, óf
  • een hbo-diploma (anders dan hsao) of een wo-diploma én ben je geregistreerd via BAMw/Registerplein in de periode 1 januari tot 1 april 2014?

Dan gelden voor jouw eerste herregistratie de volgende eisen:

  • 60 punten scholing/opleiding/training;
  • een geaccrediteerde introductie- en verdiepingstraining Beroepsethiek;
  • 50 punten reflectie;
  • 50 punten vrije ruimte.
  • Op het moment van herregistratie werk je minimaal 16 uur per week in een hbo-functie in de jeugdhulp of jeugdbescherming. Dit betreft een uitvoerende functie waarin sprake is van directe zorgverlening aan jeugdigen.
  • In de looptijd van de herregistratie heb je minimaal 2 jaar werkervaring in een hbo-functie in de jeugdhulp of jeugdbescherming van gemiddeld 16 uur per week. Dit toon je aan met een werkgeversverklaring of een eigen verklaring werkervaring.
  • Werk je zelfstandig? Dan vragen we daarnaast een uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel, niet ouder dan 6 maanden.

Heb je…

  • een mbo-diploma of lager, óf
  • een hbo-diploma (anders dan hsao) (via hardheidsclausule na 1-1-2015), óf
  • een wo-diploma (anders dan psychologie of (ortho)pedagogiek) (via hardheidsclausule na 1-1-2015)?

Dan gelden voor jouw herregistratie de volgende eisen:

  • Hsao-diploma met uitstroomprofiel jeugdzorgwerker, óf
  • Hsao-diploma zonder uitstroomprofiel jeugdzorgwerker, behaald voor 1 januari 2018, plus een geaccrediteerde introductie- en verdiepingstraining Beroepsethiek, óf
  • branchecertificaat jeugdzorgwerker minimaal Gevorderd professional (bewezen door middel van evc) , óf
  • vakbekwaamheidsbewijs ‘vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional’ (bewezen door middel van evc).

En:

  • 50 punten reflectie.
  • Op het moment van herregistratie werk je minimaal 16 uur per week in een hbo-functie in de jeugdhulp of jeugdbescherming. Dit betreft een uitvoerende functie waarin sprake is van directe zorgverlening aan jeugdigen.
  • In de looptijd van de herregistratie heb je minimaal 2 jaar werkervaring in een hbo-functie in de jeugdhulp of jeugdbescherming van gemiddeld 16 uur per week. Dit toon je aan met een werkgeversverklaring of een eigen verklaring werkervaring.
  • Werk je zelfstandig? Dan vragen we daarnaast een uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel, niet ouder dan 6 maanden.

Kijk voor hulp bij het invoeren in Mijn SKJ bij Handleidingen.

Wat is een hsao-diploma?

Een hsao-diploma is een diploma van een van de volgende hbo-bachelor opleidingen in het sociaal-agogisch onderwijs:

  • mwd
  • sph
  • cmv
  • pedagogiek
  • social work ‘oude stijl’
  • toegepaste psychologie
  • creatieve therapie
  • godsdienst pastoraal werk

Hoewel veel hogescholen nog hsao-opleidingen aanbieden, zijn de meeste ook al begonnen met het nieuwe opleidingsprofiel hogere sociale studies (hss). Met een hss-opleiding Social work profiel Jeugd of Pedagogiek profiel Jeugd  kan je je ook registreren bij SKJ. Evenals met:

  • een master Jeugdzorg of
  • een afgerond evc-traject op beroepscompetentieprofiel jeugd- en gezinsprofessional dat verzilverd is met het vakbekwaamheidsbewijs vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional of
  • een afgerond evc-traject op beroepscompetentieprofiel jeugdzorgwerker, dat is verzilverd met een branchecertificaat jeugdzorgwerker
Als ik (voorwaardelijk) geschorst ben, loopt mijn registratie dan nog door?

Ben je (voorwaardelijk) geschorst? Dan loopt je registratie gewoon door. Je verplichtingen blijven tijdens de schorsing onverkort in stand. Ook als je een berisping of een waarschuwing hebt gekregen, loopt je registratie door.

Wat betekent een doorhaling?

Bij een doorhaling wordt de registratie beëindigd. Dit gebeurt wanner het College van Toezicht of Beroep de tuchtrechtmaatregel ‘Doorhaling’ oplegt.

Hoe kan ik mijn registratie beëindigen?

Je kunt je registratie uitsluitend schriftelijk opzeggen, per post of per e-mail naar de administratie.
Je krijgt per e-mail een bevestiging van je opzegging. Als je binnen 3 weken geen bevestiging hebt ontvangen, hebben we je opzegging misschien niet ontvangen. Neem in dat geval contact op, bij voorkeur per e-mail naar de administratie.

Bij te late opzegging geldt een betalingsplicht tot en met het nieuwe registratiejaar.

Welke indicatoren zijn er voor de inzet van een geregistreerde professional?

De volgende cliëntgerelateerde indicatoren geven aan dat er een geregistreerde professional ingezet moet worden:

  • Risicovolle taken
  • Crisis
  • Onveilige omgeving
  • Levensbedreigende situatie
  • Meerdere problemen tegelijkertijd (bijvoorbeeld somatische, ontwikkelings-, psychische, sociale, gedrags- en/of opvoedingsproblematiek) en daarbij is het niet duidelijk welke hulp op gang gebracht moet worden
  • Complexe problematiek waarvan achterliggende oorzaak onbekend is
  • Sterk wisselend verloop

De geregistreerde professional heeft een cruciale rol bij:

  • Beoordeling:
    -analyseren complexe hulpvraag
    -diagnose stellen of diagnostisch beeld vaststellen
    -probleem analyse maken)
  • Besluitvorming over:
    -in gang zetten van niet vrij toegankelijke jeugdhulp
    -jeugdbescherming en jeugdreclassering
    -af- en opschalen van ingezette hulp
    -beëindigen van de formele hulpverlening
  • Vaststelling van:
    -hulpverleningsplan
    -behandelplan
    -plan van aanpak voor jeugdbescherming en jeugdreclassering
    -adviseren over behandeling
    -hulpverlening

Meer informatie over wanneer een geregistreerde professional ingezet moet worden en wanneer niet, kun je vinden in het Kwaliteitskader Jeugd.

Wat zijn de kosten van registratie bij SKJ?

Aan je registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd zijn kosten verbonden. Met jouw bijdrage bekostigen we de uitvoering van de registratie en de herregistratie en het tuchtrecht.

Tarief
Vanaf 1 januari 2023 is het tarief voor registratie in Kwaliteitsregister Jeugd €80,00 (vrij van btw) per jaar. Je moet dit bedrag voorafgaand aan de behandeling van je eerste registratieaanvraag betalen, het liefst via iDEAL. Ben je geregistreerd, dan krijg je jaarlijks een factuur.

Herintreden
Als je gaat herintreden betaal je naast het geldende tarief ook € 50,00 administratiekosten.

Vrije ruimte, wat betekent dat?

Voor je herregistratie moet je een bepaald aantal punten halen voor deskundigheidsbevordering. Een deel daarvan moet je halen door opleiding te volgen en een deel door reflectie. De rest van je punten kan je invullen op een manier die je zelf kiest. Dit is de vrije ruimte. De grootte van de vrije ruimte verschilt per beroepsgroep. Voor jeugd- en gezinsprofessionals heet de vrije ruimte informeel leren. Voor (ortho)pedagogen en psychologen heet het Overige deskundigheidsbevordering. Psychologen en (ortho)pedagogen kunnen hun vrije ruimte ook vullen met geaccrediteerde scholing en/of supervisie.

Meer informatie en het precieze aantal punten in de vrije ruimte vind je bij de herregistratie-eisen per beroepsgroep:

Jeugdzorgwerkers
Pedagogen
Psychologen

De volgende downloads geven informatie over welke activiteiten je in de vrije ruimte kunt opvoeren:

Jeugdzorgwerkers
Jeugd- en gezinsprofessionals
Master-orthopedagogen
Master-psychologen
Master-pedagogen
Postmaster-orthopedagogen
Kinder- en jeugdpsychologen

Jeugdzorgwerkers geven een activiteit in de vrije ruimte bij ons op met dit formulier. Jeugd- en gezinsprofessionals kunnen het formulier voor een Informeel leren activiteit downloaden in Mijn SKJ. De digitaal ingevulde informatie staat dan al op het formulier.

Wat gebeurt er als er een klacht wordt ingediend bij SKJ?

Als een klacht wordt ingediend bij SKJ, wordt deze voorgelegd aan het voorportaalcollege. Meer lezen over het voorportaalcollege.

Als de klacht in orde is, beslist het voorportaalcollege hoe de klacht wordt behandeld. Er zijn drie manieren van klachtbehandeling: door een mediator, door de commissie van consultatie en door het college van toezicht.

 

Ik heb een overschot aan punten in het opleidingstraject. Kan ik deze verplaatsen naar de vrije ruimte?

Wanneer je als jeugdzorgwerker een overschot aan punten hebt in het opleidingstraject en je in de vrije ruimte punten tekort komt, dan kun je deze punten zelf overhevelen. Dat doe je door de training die is goedgekeurd in het opleidingstraject nogmaals te uploaden, maar dan in de vrije ruimte. Bij het controleren van het herregistratiedossier zullen wij de dubbeling verwijderen.

Let op: het is niet mogelijk om een introductie- of verdiepingstraining (of complete training) van de beroepsethiek te verplaatsen. Daarnaast kun je alleen complete trainingen verplaatsen. Daarnaast worden de trainingen in de vrije ruimte anders beoordeeld dan in het opleidingstraject; je krijgt in de vrije ruimte 5/6 van de punten die je in eerste instantie in het opleidingstraject had gekregen. Mocht je bijvoorbeeld een training waar je 18 punten voor hebt gekregen in het opleidingstraject willen verplaatsen, dan krijg je daar 15 punten voor in de vrije ruimte.

Krijg je punten als je lid bent van een beroepsvereniging?

Dat is afhankelijk van in welke kamer je geregistreerd bent.

Jeugdzorgwerkers:
Voor het lidmaatschap van één van de volgende relevante beroepsverenigingen kun je per jaar 5 punten toegekend krijgen (en maximaal 10 punten) in de categorie Vrije ruimte: NIP, NVO, BPSW,BOKA, IBvA, LVPW of NVRG.

Jeugd- en gezinsprofessionals:
Voor het lidmaatschap van een relevante beroepsvereniging kan je per jaar 1 punt toegekend krijgen (en totaal maximaal 5 punten) in de categorie Informeel leren. Hier vind je een overzicht van relevante beroepsverenigingen voor jeugdprofessionals.

Pedagogen/psychologen:
Voor het lidmaatschap van een beroepsvereniging ontvang je als pedagoog of psycholoog géén punten voor je herregistratie.

Wat is de titel van mijn registratie?

Het Kwaliteitsregister Jeugd bestaat uit 3 kamers, waarin in totaal 7 verschillende registraties mogelijk zijn. De titels van deze registraties zijn als merk geregistreerd. De titels zijn:

  • Jeugd- en gezinsprofessional SKJ
  • Jeugdzorgwerker SKJ
  • Master-psycholoog SKJ
  • Master-orthopedagoog SKJ
  • Master-pedagoog SKJ
  • Kinder- en jeugdpsycholoog SKJ
  • Postmaster-orthopedagoog SKJ