Als ik mij via SKJ opgeef voor het opleidingstraject tot postmaster, moet ik dan lid zijn van het NIP of de NVO?

Ben je geregistreerd als master-psycholoog SKJ of -orthopedagoog SKJ en geef je je op voor het opleidingstraject tot postmaster (kinder- en jeugdpsycholoog SKJ of postmaster-orthopedagoog SKJ), dan is lidmaatschap van de beroepsvereniging niet noodzakelijk.

Kan ik me registeren als ik niet aan de registratie-eisen voldoe?

Wil je je registreren als master-psycholoog of -(ortho)pedagoog en voldoe je niet precies aan de registratie-eisen? Vul dan onderstaand formulier in.

Aanvraagformulier voor registratie master-psycholoog of -orthopedagoog via de hardheidsclausule
Ik heb een wo-opleiding afgerond en ik wil gaan werken op hbo-niveau. Kan ik mij registreren als jeugd- en gezinsprofessional?
Master psychologie of orthopedagogiek

Met een WO-master ben je wetenschappelijk opgeleid en mis je de beroepsgerichte oriëntatie op het vak van jeugd- en gezinsprofessional. Heb je een master psychologie of orthopedagogiek en wil je je registreren als jeugd- en gezinsprofessional, dan dien je eerst een geaccrediteerd praktijkprogramma te doorlopen. Jouw werkgever stelt dit programma samen en laat deze accrediteren door SKJ. Het inwerkprogramma moet bepaalde onderdelen bevatten; wanneer je kunt aantonen dat dit inwerkprogramma volgens jou en je werkgever met een positief resultaat is afgerond, dan kan je je registreren als jeugd- en gezinsprofessional.

WO-bachelordiploma

Een diploma van een WO-bacheloropleiding is geen diploma waarmee je direct (met/zonder aanvullende voorwaarden) kunt registreren. Het scholingsadvies is ontwikkeld voor professionals die zich willen registreren als jeugd- en gezinsprofessional maar die dat op basis van de geldende registratievoorwaarden nog niet direct kunnen doen. Vaak is registreren wel mogelijk nadat je eerst bijscholing hebt gevolgd.

Ik ben gedragswetenschapper en werkzaam op een wo-functie in de jeugdhulp of jeugdbescherming. Kan ik mij registreren?

Ja, dat kan. Als gedragswetenschapper (wo-psycholoog of -orthopedagoog) kan je je registreren in de kamer psychologen of pedagogen in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) op het voor jou toepasselijke vakbekwaamheidsniveau. Voor meer informatie kijk op deze website bij Registratie psychologen of Registratie pedagogen, of de brochure Beroepsregistratie voor gedragswetenschappers.

Wie moet de factuur betalen?

Wanneer je de factuur op persoonlijke titel hebt ontvangen, hebben wij geen betaalafspraken met jouw werkgever, of je bent niet op de juiste manier gekoppeld aan jouw werkgever. Dit kan je nakijken in Mijn SKJ: Mijn profiel. Wij adviseren je de factuur aan SKJ te betalen en vervolgens deze te declareren bij jouw werkgever.

Mijn collega heeft een factuur ontvangen en ik niet. Klopt dat?

Hebben jouw collega’s facturen ontvangen van SKJ en jij niet? Jouw factuur kan in een spambox of bij de ongewenste e-mails terechtgekomen zijn. Ook kunnen jouw collega’s een andere registratiedatum hebben, waardoor ze de factuur op een ander tijdstip ontvangen.

Moet ik casusverslagen maken?

Het voldoen aan de eis van casus- en/of reflectieverslagen is een algemene eis die geldt voor iedereen, ook als dit niet staat vermeld in het studieadvies.

Psychologen
Aan het einde van het twr-opleidingstraject moet je 1 diagnostiekcasusverslag en 1 behandel/begeleidingsverslag (of een gecombineerde casus) indienen, vergezeld van een ingevuld beoordelingsformulier. Het staat de registratiecommissies vrij meer verslagen op te vragen wanneer daar aanleiding toe is. Voor nu van belang: de commissie toetst de casus aan het niveau waaraan een psycholoog op postmasterniveau moet kunnen voldoen. Wanneer je weinig ervaring hebt met het schrijven van dit soort verslagen kan het dus raadzaam zijn om gedurende het traject al enkele casusverslagen op te stellen en te bespreken met je supervisor alvorens 1 casus in te dienen bij de commissie.

Documenten:

Orthopedagogen
Aan het einde van het twr-traject moet je 1 geïntegreerde gevalsbeschrijving (GGB) en 1 integraal reflectieverslag (IRV) indienen samen met een ingevulde supervisieverklaring waarop de supervisor akkoord gaat met beide verslagen. Beide verslagen worden door de registratiecommissie beoordeeld. Het staat de commissie vrij om vragen te stellen naar aanleiding van jouw verslagen en/of om een aanvulling te vragen. Tevens heeft de registratiecommissie de mogelijkheid om een of beide verslagen af te keuren als deze niet voldoen aan de eisen en niet van voldoende niveau zijn. Pas als beide verslagen zijn goedgekeurd kan je geregistreerd worden op postmasterniveau bij SKJ.

Documenten:

Moeten professionals die werken in een wijkteam waar hulp verleend wordt aan mensen van alle leeftijden zich ook registreren?

Professionals die toeleiden naar jeugdhulp en jeugdbescherming of de toegang hiertoe vormen, moeten in beginsel geregistreerde professionals zijn. Wie werkt in een wijkteam, maar niet met kinderen of jongeren, hoeft zich niet te registreren. Als de professional werkt met alle doelgroepen, dan is beroepsregistratie wel nodig.

Zijn de registratiekosten eenmalig?

Nee, registratie is voor de duur van 5 jaar, maar er zijn jaarlijks registratiekosten. De jaarlijkse registratiekosten, lees je hier.

Ik heb een probleem met zorgverzekeraar over contractering. Wat nu?

De Jeugdwet stelt beroepsregistratie als eis voor het leveren van verantwoorde zorg aan kinderen en jongeren tot 18 jaar, en verwijst daarbij naar 2 registers: het BIG-register en het Kwaliteitsregister Jeugd. Het Kwaliteitsregister Jeugd wordt beheerd door SKJ, is opgericht door de beroepsverenigingen NIP, NVO en BPSW (voorheen NVMW), en erkend door de ministers van VWS en V&J.

Het Kwaliteitsregister Jeugd is een relatief nieuw register en is daarom nog niet altijd bekend bij aanbieders en financiers van zorg. Veel kinder- en jeugdpsychologen en orthopedagogen werken met jongeren op de grens van 18 jaar of volwassenen met een verstandelijke beperking. Deze hulp valt onder de Zorgverzekeringswet; daarom hebben ook kinder- en jeugdpsychologen en orthopedagogen te maken met zorgverzekeraars.

Deze hebben in hun contractvoorwaarden – naast de BIG-registratie – vaak wel de NIP/NVO-registraties Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of Orthopedagoog-Generalist NVO opgenomen, maar zijn (nog) niet voldoende bekend met de SKJ-registratie.

Het is van belang dat zorgverzekeraars geïnformeerd zijn over het bestaan van de SKJ-registratie en het feit dat deze (op postmasterniveau) gelijkwaardig is aan de verenigingsregistraties; de registratie-eisen komen overeen. NIP en NVO hebben de zorgverzekeraars hierover onlangs aangeschreven. Mocht je toch aanlopen tegen problemen in de contractering op basis van jouw SKJ-registratie, meld dit dan bij NIP of NVO.

Mag ik mentorschap invoeren bij vrije ruimte?

Dat mag, maar alleen het mentoren van een collega. Mentoren van een jeugdige kan niet worden ingevoerd bij vrije ruimte.

Mijn herregistratie is nog niet goedgekeurd; mag de scholing die ik nu volg meetellen?

Als je hebt gekozen voor eerder herregistreren dan jouw herregistratiedatum, dan kan scholing die is afgerond ná het indienen van jouw herregistratieverzoek maar vóórdat jouw verzoek is ingewilligd, meetellen voor de nieuwe herregistratieperiode.

Moet ik mij registreren als ik jeugdhulp verleen als psycholoog of (ortho)pedagoog?

Ja, aanbieders van jeugdhulp en jeugdbescherming moeten in beginsel werk toedelen aan geregistreerde professionals. Uiteraard moet het werk toebedeeld worden aan een professional met het vakbekwaamheidsniveau dat bij de taken past. Gemeenten die jeugdhulp inkopen zullen aan instellingen en vrijgevestigde aanbieders vragen om een registratie op het vakbekwaamheidsniveau dat past bij de taken die toebedeeld worden.
Voor psychologen en (ortho)pedagogen die jeugdhulp of jeugdbescherming bieden is het met ingang van 1 januari 2015 ongeacht het werkveld binnen het jeugddomein mogelijk om zich op master- of postmasterniveau te registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd als voldaan wordt aan de geldende registratie-eisen.
Omdat in de toelichting op het besluit Jeugdwet de eis staat dat de werkgever/aanbieder moet werken met geregistreerden in het BIG-register of in het Kwaliteitsregister Jeugd moeten ook de Kinder- & Jeugdpsycholoog NIP en de NVO Orthopedagoog-Generalist zich registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd.

Wanneer worden mijn herregistratieactiviteiten beoordeeld?

We begrijpen dat je na het indienen van de activiteit wilt weten of deze wordt goedgekeurd. We doen dan ook ons uiterste best om deze zo snel mogelijk te beoordelen. Vanwege drukte kan dit enkele maanden duren, maar wij beoordelen activiteiten in jouw dossier in ieder geval binnen drie maanden nadat je je herregistratieaanvraag hebt ingediend. Het kan voorkomen dat de activiteiten eerder beoordeeld worden.

In Mijn SKJ onder ‘Herregistratie’ kan je zien of een aanvullende eis van toepassing is op jouw herregistratie en hoe het staat met je ingediende punten.

Als je je herregistratie-aanvraag op tijd hebt ingediend (dat wil zeggen: minimaal één dag voordat je registratie verloopt), blijf je geregistreerd tot wij je dossier hebben beoordeeld.

Wie betaalt de registratiekosten?

Over de kosten die samenhangen met (her)registratie maken werkgevers afspraken met (de vertegenwoordigers van) hun werknemers. In de jeugdzorgsector en waar sprake is van BIG-registratie bestaan dergelijke afspraken al. Deze afspraken verschillen per sector en kunnen ook per werkgever verschillen.

Indien je geen afspraken hebt gemaakt met je werkgever over de betaling van de registratiekosten, dan dien je deze kosten zelf te betalen. De jaarlijkse registratiekosten, lees je hier.

Wat betekent EC?

De studiebelasting wordt sinds 2002 uitgedrukt in het internationale European Credits (EC), waardoor de waardetoekenning van internationaal verworven vakken vergelijkbaar wordt. Een studiejaar (1680 studie-uren) komt overeen met 60 European Credits.

Mag ik van kamer wisselen?

Het is mogelijk om over te stappen van de ene kamer naar de andere. In Mijn SKJ vind je de button ‘wisselen van kamer’. Ben je bijvoorbeeld als jeugd- en gezinsprofessional of jeugdzorgwerker geregistreerd maar wil je een registratie master-orthopedagoog, omdat je inmiddels aan de registratie-eisen voor deze kamer voldoet, dan kan je via deze button verzoeken om een kamerwissel.

Voordat je op deze knop drukt, dien je wel eerst goed te kijken of je aan de registratie-eisen voor de gewenste kamer voldoet. Als jouw verzoek tot kamer wisselen is goedgekeurd, dan kun je een nieuwe aanvraag doen. Jouw diploma’s en de VOG blijven bewaard: die hoef je niet opnieuw in te voeren.

Heb je een nieuwe registratie-aanvraag gedaan en deze is goedgekeurd, dan wordt de vorige registratie niet meer getoond. Ook worden herregistratie-activiteiten automatisch overgezet naar je nieuwe herregistratiedossier. Voor jeugd- en gezinsprofessionals die overstappen naar de kamer Psychologen of Pedagogen geldt dat de nieuwe registratieperiode ingaat op de dag dat deze wordt goedgekeurd. Voor psychologen, (ortho)pedagogen en jeugdzorgwerkers die overstappen naar de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals blijft de oorspronkelijke registratiedatum gelden.

Let op:

  • Heb je een registratieaanvraag lopen die nog niet is goedgekeurd? Als je dan een verzoek tot kamer wisselen doet, wordt jouw oorspronkelijke aanvraag verwijderd.
  • Ben je geregistreerd in de kamer Pedagogen of Psychologen en wil je naar de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals, dan kun je pas van kamer wisselen na afronding van het geaccrediteerde praktijkprogramma bij jouw werkgever.
Wat zijn de voordelen van lidmaatschap van een beroepsvereniging?

Een beroepsvereniging verbindt professionals en met elkaar ontwikkelen zij de professionele standaarden, zoals de beroepscode en vakinhoudelijke richtlijnen en kwaliteitsstandaarden, die het fundament vormen voor hun beroep. Zij staan met elkaar voor hun professionele opdracht, volgen ontwikkelingen, signaleren en bieden antwoorden op deze ontwikkelingen. Ook ontwikkelen de beroepsvereniging(en) de eisen (vanzelfsprekend met draagvlak van belanghebbende partijen) waar professionals die zich willen registreren aan moeten voldoen. Verder organiseren beroepsverenigingen o.a. bij- en nascholingsactiviteiten, en organiseren zij congressen en symposia. Binnen de beroepsvereniging kunnen professionals bovendien actief bijdragen aan het (door)ontwikkelen van professionele standaarden en beroepsgenoten ontmoeten. Lidmaatschap van een beroepsvereniging is geen voorwaarde om je te kunnen registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd.

Meer weten over lidmaatschap van een beroepsvereniging?

Ik ben psycholoog-NIP en verleen jeugdhulp. Moet ik mij registreren?

PSYCHOLOOG-NIP is een keurmerk voor leden van het NIP. Het is geen registratie. Je moet je dus registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd om jeugdhulp te kunnen verlenen waarvan in het Kwaliteitskader Jeugd bepaald is dat daarvoor een geregistreerd professional moet worden ingezet.

Ik ben K&J-psycholoog NIP of NVO OG. Moet ik mij registreren?

Ja, dat moet inderdaad wanneer je jeugdhulp of jeugdbescherming verleent en niet BIG-geregistreerd bent. Het Besluit Jeugdwet schrijft voor dat aanbieders van jeugdhulp en jeugdbescherming moeten werken met professionals die zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Jeugd of in het BIG-register artikel 3.

Mag ik meerdere scholingen over hetzelfde onderwerp volgen?

Het doel voor deze registraties is een brede oriëntatie, dat geldt ook voor het volgen van scholingen. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je alle 480 uur besteedt aan scholingen op het gebied van EMDR of ADHD. De registratiecommissie raadt je aan om scholingen te volgens over diverse onderwerpen/domeinen. Je mag maximaal 150 punten besteden aan scholing over hetzelfde onderwerp. Hiervoor is voldoende keuze.

Hoe kan ik gevolgde scholing aantonen?

Belangrijk is om de certificaten te bewaren, zodat je de scholing kunt uploaden in Mijn SKJ. Het is voor de opleider mogelijk om digitaal punten aan jouw dossier toe te voegen. Wanneer de opleider hiervoor kiest, zullen zij je hiervan op de hoogte brengen. Wanneer je een certificaat hebt ontvangen, kun je deze zelf toevoegen aan jouw dossier. Bij het invoeren van scholingen in Mijn SKJ worden de accreditatiepunten uit de scholingsagenda overgenomen.

Let er op dat je naam, een afronddatum en eventueel accreditatienummer op het certificaat correct staat vermeldt zodat wij de scholing goed kunnen beoordelen.

Moet ik geaccrediteerde scholing volgen voor mijn registratie als pedagoog/psycholoog?

Ja, de scholing die je volgt dient geaccrediteerde scholing te zijn. SKJ verwijst hierbij naar de door NIP en NVO geaccrediteerde scholing, zoals vermeld in de scholingsagenda. In totaal moet het aantal scholingspunten uitkomen op 480, waarvan tenminste 160 punten diagnostiek en 160 behandeling/begeleiding. In jouw studieadvies staat hoeveel punten je daarvan nog moet behalen. Gevolgde scholingen kan je uploaden in jouw Mijn SKJ. Bewaar certificaten van gevolgde scholingen dus altijd goed!

Word ik ook automatisch geregistreerd bij NIP of NVO na afronding van het opleidingstraject?

Nee, je wordt niet automatisch bij NIP of NVO geregistreerd als Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist. Wanneer je naast jouw SKJ-registratie ook je verenigingsregistratie wilt aanvragen, kan je je melden bij NIP of NVO zodra je op postmasterniveau geregistreerd staat bij SKJ.
Werk je uitsluitend in de jeugdhulp, vallend onder de Jeugdwet, dan is dubbele registratie niet nodig – het mag uiteraard wel. Dit is een persoonlijke keuze.
Naast je verenigingsregistratie kan je ook lid worden van jouw beroepsvereniging. Voor meer informatie over de voordelen van lidmaatschap zie de websites van NVO en NIP, of de betreffende pagina’s voor pedagogen en psychologen op deze website.

Kan ik tussentijds aantonen dat ik (pedagoog/psycholoog) aan onderdelen van het opleidingstraject heb voldaan?

Dit is mogelijk en ook aan te raden. Je kan gevolgde activiteiten uploaden in jouw dossier bij SKJ. In bepaalde gevallen zal een activiteit tussentijds beoordeeld worden. Bijvoorbeeld een casusverslag of een nieuwe werkplek.