Wat is geaccrediteerde deskundigheidsbevordering voor jeugd- en gezinsprofessionals?

Voor jouw herregistratie als jeugd- en gezinsprofessional is het van belang dat je aan deskundigheidsbevordering doet die bijdraagt aan het actueel houden van jouw vakkennis. De kwaliteit van scholingen, trainingen en andere vormen van deskundigheidsbevordering wordt daarom vooraf getoetst. Alle geaccrediteerde deskundigheidsbevordering is te vinden op de scholingsagenda.

Als de deskundigheidsbevorderingsactiviteit voldoet aan de kwaliteitseisen die worden gesteld, wordt deze geaccrediteerd. De aanbieder van de deskundigheidsbevordering vraagt vooraf accreditatie aan. Dat kan ook de werkgever zijn als het een interne scholing betreft.

Om voor accreditatie in aanmerking te komen, wordt gekeken of de deskundigheidsbevordering voldoet aan de definitie:

Deskundigheidsbevordering is gericht op de professionele ontwikkeling van de jeugd- en gezinsprofessional. Deskundigheidsbevordering is gericht op het minimaal op het niveau van de beroepsopleiding actueel houden van de vakkennis, en draagt daarmee bij aan het kunnen hanteren van de professionele opgaven die de jeugd- en gezinsprofessional in de beroepspraktijk tegenkomt.

Daarnaast dient de deskundigheidsbevorderende activiteit te voldoen aan in ieder geval de volgende inhoudelijke criteria:

  • de activiteit is op (post) hbo-niveau;
  • De inhoud van de activiteit sluit aan op de kennis en werkzaamheden van de jeugdhulpverlener;
  • De inhoud van de activiteit is gebaseerd op actuele, valide en betrouwbare vakkennis.
Wat is deskundigheidsbevordering?

Deskundigheidsbevordering is gericht op de professionele ontwikkeling van de jeugd- en gezinsprofessional. Het heeft als doel de vakkennis actueel te houden op minimaal het niveau van de beroepsopleiding. Zo draagt deskundigheidsbevordering bij aan het kunnen hanteren van de professionele opgaven die de jeugd- en gezinsprofessional in de beroepspraktijk tegenkomt.

In 5 jaar tijd dien je 60 punten/60 uur in de categorie Deskundigheidsbevordering te behalen. Dat is gemiddeld 12 uur per jaar. Het is de bedoeling dat je deze 60 uur zoveel mogelijk over 5 jaar verdeelt. Je punten mogen verdeeld zijn over twee categorieën maar moeten in ieder geval aan de onderstaande criteria voldoen:

Ga direct naar de scholingsagenda.

Hoe komt het dat mijn punten voor deskundigheidsbevordering nog niet in Mijn SKJ staan?

Het kan helaas voorkomen dat jouw scholingspunten nog niet zijn toegevoegd aan Mijn SKJ. Dit kan worden veroorzaakt door een vertraging in het systeem nadat de punten zijn ingevoerd door een opleider. Normaal gesproken zouden deze punten echter de volgende dag wel in Mijn SKJ moeten verschijnen.

Wat is formeel en informeel leren?

Deskundigheidsbevordering is gericht op de professionele ontwikkeling van de jeugd- en gezinsprofessional. Deskundigheidsbevordering is gericht op het minimaal op het niveau van de beroepsopleiding actueel houden van de vakkennis, en draagt daarmee bij aan het kunnen hanteren van de professionele opgaven die de jeugd- en gezinsprofessional in de beroepspraktijk tegenkomt.

Formeel leren
Bij formeel leren gaat het om leervormen zoals een cursus, training, en practicum. Hierbij worden combinaties van verschillende leerstrategieën doelgericht en planmatig ingezet: met een combinatie van theorie (leesstof, uitleg), instructie (praktische richtlijnen), voorbeelden (video of anderszins) en oefening (in de vorm van oefening/rollenspel of uitproberen in de praktijk) worden bepaalde kennis en vaardigheden overgedragen. De stof wordt dus via verschillende leerstrategieën aangeboden.

Informeel leren
Informeel leren is een leerproces waarbij de professional nieuwe kennis, vaardigheden en ervaringen verwerft buiten formele educatieve settingen om. De professional leert door zelf te doen in interactie met anderen. Klik hier voor een overzicht van activiteiten voor informeel leren en de bijbehorende registerpunten.

Hoe gaat een evc-traject in z’n werk?

Als je in Mijn SKJ bij ‘Herregistratie’ het volgende ziet staan, dien je een evc-traject of een hbo-opleiding te volgen in je huidige herregistratieperiode: “Herregistratie voor jeugd- en gezinsprofessionals (+ EVC of SW Jeugd)”.

Bij je registratieaanvraag had je een mbo-diploma of geen diploma en had je minder dan 1 jaar (relevante) werkervaring. Ook heb je je geregistreerd via de overgangsregeling. In dat geval is het nodig om een evc-traject te volgen of een hbo-bachelordiploma Social Work met profiel Jeugd of Pedagogiek met profiel Jeugd behalen. Bij je registratiebevestiging ben je hiervan op de hoogte gebracht.

Met het behaalde certificaat (vakbekwaamheidsbewijs of hbo-bachelordiploma) kun je voldoen aan de benodigde 60 punten voor Deskundigheidsbevordering. Dit certificaat dien je dan nog wel in Mijn SKJ in het herregistratiedossier te uploaden.

Evc op beroepscompetentieprofiel jeugd- en gezinsprofessionals
‘Evc’ staat voor ‘erkenning eerder verworven competenties’. In een evc-traject wordt eerst getoetst in hoeverre je over de competenties beschikt die nodig zijn om werkzaamheden uit te voeren, die om de inzet van een geregistreerde jeugd- en gezinsprofessional vragen. Tijdens je evc-traject ga je aan de slag met het vullen van een portfolio om je competenties aan te tonen en volg je eventueel aanvullende scholing. Dit evc-traject is gebaseerd op het beroepscompetentieprofiel jeugd- en gezinsprofessionals.

Als je het evc-traject met succes doorloopt, ontvang je een evc-rapportage of ervaringscertificaat. Deze kun je laten omzetten naar een officieel document: het vakbekwaamheidsbewijs vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional. Als je het evc-traject niet met succes afrondt, krijg je van de evc-uitvoerder een advies over verdere deskundigheidsbevordering, of activiteiten die je kunt ondernemen in je werk. Meer informatie vind je bij het evc-loket.

Evc op opleidingsstandaard
Met een evc op opleidingsstandaard wil je jouw kennis en ervaring vastleggen in een (hbo-bachelor)diploma. Er wordt gekeken of je op basis van kennis en ervaring de competenties hebt die nodig zijn om het diploma te halen van een specifieke opleiding, in dit geval de hss-opleiding Social Work met profiel Jeugd. Een ervaringscertificaat dat aangeeft dat alle competenties van dit opleidingsprofiel aangetoond zijn, geeft mogelijk recht op een diploma, mits de examencommissie van de hogeschool het ervaringscertificaat erkent. Alleen met een erkend hbo-bachelor diploma kun je je herregistreren als jeugd- en gezinsprofessional.

Hbo-opleiding
Ook kun je natuurlijk een erkende hbo-bacheloropleiding Social Work met profiel Jeugd of Pedagogiek met profiel Jeugd volgen. Vraag bij een hogeschool bij jou in de buurt naar de mogelijkheden.

Wat moet ik doen als er een kopje ‘training beroepstandaarden’ in Mijn SKJ staat, maar ik deze training al heb gevolgd?

Helaas kun je dit kopje tegenkomen in Mijn SKJ, ook al heb je de training al gevolgd. Dit komt door een foutje in Mijn SKJ. Neem in dit geval contact op met onze helpdesk.

Moet ik aanvullende scholing volgen?

Als je in Mijn SKJ bij ‘Herregistratie’ het volgende ziet staan, dien je aanvullende scholing te volgen in je huidige herregistratieperiode: “Herregistratie voor jeugd- en gezinsprofessionals (+ aanvullende scholing)”.

Bij je registratieaanvraag was je niet (meer) werkzaam in de jeugdhulp of jeugdbescherming, had je een hsao- of hss-SW-diploma (of een diploma van een van de voorgangers van deze opleiding), was je diploma ouder dan 5 jaar, en/of had je geen uitstroomprofiel jeugdzorgwerker/profiel jeugd. Afhankelijk van jouw vooropleiding is het in dat geval nodig om aanvullende scholing te volgen om jouw kennis up-to-date te brengen of om specifieke kennis over jeugdhulp en jeugdbescherming te verwerven. Bij je registratiebevestiging ben je hiervan op de hoogte gebracht.

Hier lees je meer over aanvullende scholing en waar je dit kan volgen:  https://skjeugd.nl/registratie-en-herregistratie/aanvullende-scholing/.

Met het behaalde certificaat kun je voldoen aan de benodigde 60 punten voor Deskundigheidsbevordering. Dit certificaat dien je dan nog wel in Mijn SKJ in het herregistratiedossier te uploaden.

Aan welke eisen moet ik voldoen bij mijn herregistratie als jeugd- en gezinsprofessional?

Als je 5 jaar geregistreerd staat als jeugd- en gezinsprofessional moet je aantonen dat je actief bezig bent geweest met je professionele ontwikkeling. Hier vind je de eisen die gelden voor de herregistratie. Je hoeft niet te wachten met indienen van je herregistratie tot al je activiteiten beoordeeld zijn. Zodra je genoeg punten hebt ingevoerd, kun je je herregistratieaanvraag indienen. Let op! Alleen binnen je herregistratieperiode afgeronde activiteiten kunnen meetellen.

In Mijn SKJ zie je bij ‘herregistratie’ of er bij jou een aanvullende/bijkomende eis van toepassing is. Zorg er daarnaast voor dat je altijd een geldige VOG hebt, van niet ouder dan 5 jaar en 3 maanden.

Waarvoor gebruik ik mijn portfolio in Mijn SKJ?

Als je geregistreerd bent, kan je inloggen in Mijn SKJ. Daar vind je jouw persoonlijke portfolio. In jouw portfolio kan je bijhouden wat je hebt gedaan op het gebied van deskundigheidsbevordering, reflectie en werkervaring.

Waar en hoe kan ik een ‘concept’ activiteit aanpassen?

In Mijn SKJ (herregistratiepagina) zie je onderaan de pagina een overzicht van de categorieën: deskundigheidsbevordering, reflectie en werkervaring. Klik bij een categorie op de pijl naar beneden naast de percentagebalk, dan zie je de ingediende activiteiten.

Vervolgens zie je aan de rechterkant de status per activiteit staan. Wanneer er bij een activiteit ‘concept’ wordt weergegeven, kun je erop klikken om de activiteit aan te passen.

Hoe kan ik zien of ik mijn activiteit(en) correct heb ingediend in mijn SKJ?

In Mijn SKJ (herregistratiepagina) zie je onderaan de pagina een overzicht van de categorieën: deskundigheidsbevordering, reflectie en werkervaring. Klik bij een categorie, naast de percentagebalk, op de pijl naar beneden om de activiteiten te zien die je hebt ingediend.

Vervolgens zie je aan de rechterkant de status van elke activiteit. Als de status ‘Ingediend’ is, hebben we jouw activiteit goed ontvangen, maar wacht deze nog op beoordeling.

Ik voldoe niet volledig aan de registratie-eisen. Hoe kan ik mij alsnog registreren?

Weet je niet zeker of je voldoet aan de registratievoorwaarden? Doe dan eerst de test!

Voldoe je niet aan de huidige registratievoorwaarden en wil je of moet je je toch registreren?
Registreren is vaak wel mogelijk nadat je eerst bijscholing hebt gevolgd. Wil je weten welke bijscholing er nodig is om je te kunnen registreren? Vraag dan een scholingsadvies aan. Door het aanvragen van een scholingsadvies krijg je meer zicht op en zekerheid over wat er nog nodig is om je als jeugd- en gezinsprofessional te registreren.

Kan ik ook niet-geaccrediteerde scholing uploaden voor mijn herregistratie?

Niet-geaccrediteerde scholing kan je in Mijn SKJ indienen onder ‘Informeel leren’ – ‘Overige activiteiten’: ‘Eigen inbreng’. Via Mijn SKJ dien je een certificaat of een ander document van deelname in te voeren om aan te kunnen tonen dat je hebt deelgenomen aan de desbetreffende niet-geaccrediteerde scholing. Meer uitleg vind je in de handleiding ‘Invoeren deskundigheidsvordering formeel en informeel leren’. Houd er rekening mee dat je bij ‘informeel leren’ in totaal maximaal 20 punten kunt behalen.

Waarom kan ik niet twee keer dezelfde training invoeren in Mijn SKJ?

We willen voorkomen dat jeugd– en gezinsprofessionals per ongeluk dubbele trainingen indienen. Er zijn echter trainingen die periodiek gevolgd worden. Wanneer dit het geval is neem dan contact op met onze helpdesk.