Waar kan ik het registratiereglement vinden?

Meer informatie over de herregistratievoorwaarden vind je in het Registratiereglement jeugd- en gezinsprofessionals, hoofdstuk 4, artikel 4.1 tot en met 4.5.

Wat staat er in het registratiereglement beschreven?

In het registratiereglement vind je de te volgen procedure om geregistreerd of geherregistreerd te worden in een van de afdelingen van het Kwaliteitsregister Jeugd. In de bijlagen van het reglement zijn de specifieke eisen tot registratie en herregistratie per kamer beschreven.

Door inschrijving in het kwaliteitsregister val je onder het professioneel toezicht van SKJ. Het doel hiervan is dat je, als geregistreerde jeugdprofessional, kunt worden beoordeeld op je professionele handelen en hiervan kunt leren. Op die manier kan de hele beroepsgroep leren en zichzelf verbeteren, waardoor ook de kwaliteit van de dienstverlening verbetert.

Je kunt het algemene registratiereglement hier bekijken.

De specifieke eisen voor registratie per kamer staan in de volgende bijlagen bij het registratiereglement:

Hoe ziet de evc-procedure eruit?

In de evc-procedure voor jeugd- en gezinsprofessionals wordt getoetst in hoeverre je over de competenties beschikt die nodig zijn om werk te doen dat de inzet van een geregistreerd professional vraagt. Deze evc-standaard is ontwikkeld op basis van het beroepscompetentieprofiel jeugd- en gezinsprofessionals. Na afloop van je evc-traject ontvang je een ervaringscertificaat waarin beschreven staat hoe jij je als professional verhoudt tot de evc-standaard. Als je aan de competentie-eisen hebt voldaan, wordt je ervaringscertificaat omgezet naar een officieel document: het vakbekwaamheidsbewijs ‘vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional’. Met dit bewijs kun je je (her)registreren in de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals. Ben je al geregistreerd als jeugd- en gezinsprofessional, en moet je een evc-procedure volgen in je herregistratieperiode? Dan heb je tot je eerste herregistratiedatum de tijd om je evc-traject met succes af te ronden.
Kijk voor meer informatie bij het evc-loket

Wat is een ethische commissie/casuïstiekcommissie?

Dit is een multidisciplinaire bijeenkomst waarin de verschillende perspectieven worden belicht, om tot afwegingen te komen die de grondslag vormen voor de verdere beleidsvoering in de casuïstiek.

Wat is deskundigheidsbevordering?

Deskundigheidsbevordering is gericht op de professionele ontwikkeling van de jeugd- en gezinsprofessional. Het heeft als doel de vakkennis actueel te houden op minimaal het niveau van de beroepsopleiding. Zo draagt deskundigheidsbevordering bij aan het kunnen hanteren van de professionele opgaven die de jeugd- en gezinsprofessional in de beroepspraktijk tegenkomt.

In 5 jaar tijd dien je 60 punten/60 uur in de categorie Deskundigheidsbevordering te behalen. Dat is gemiddeld 12 uur per jaar. Het is de bedoeling dat je deze 60 uur zoveel mogelijk over 5 jaar verdeelt. Je punten mogen verdeeld zijn over twee categorieën maar moeten in ieder geval aan de onderstaande criteria voldoen:

Ga direct naar de scholingsagenda.

Waarom kan ik niet twee keer dezelfde training invoeren in Mijn SKJ?

We willen voorkomen dat jeugd– en gezinsprofessionals per ongeluk dubbele trainingen indienen. Er zijn echter trainingen die periodiek gevolgd worden. Wanneer dit het geval is neem dan contact op met onze helpdesk.

Waar kan ik zien of ik een aanvullende eis heb om te kunnen herregistreren?

Dit kun je bovenaan je dossier in Mijn SKJ (herregistratiepagina) terugvinden, onder de herregistratieperiode. Bijvoorbeeld: ‘Jeugd- en gezinsprofessionals + praktijkprogramma’.

Wanneer er onder de herregistratieperiode alleen ‘Jeugd- en gezinsprofessional’ staat beschreven, dan heb je geen aanvullende eis. Voor jou gelden dan alleen de reguliere herregistratie-eisen.

LET OP! Je kunt geen herregistratieaanvraag indienen als je niet aan de aanvullende eis(en) hebt voldaan. Als je dit niet binnen jouw herregistratieperiode kunt voltooien, vraag dan uitstel van je herregistratie aan via Mijn SKJ.

Hoe kan ik mijn herregistratie aanvragen?

Wanneer je in Mijn SKJ voldoende activiteiten/punten hebt ingediend (zie herregistratie-eisen) en beschikt over een geldige VOG (minder dan 5 jaar en 3 maanden oud), klik je op de groene button ‘Herregistratie indienen’. Daarna is je herregistratie ingediend.

LET OP! Voor een herregistratie-aanvraag hoef je niet te wachten op de beoordeling van je ingediende activiteiten.

Wat is een dialoog in autonomie?

In een dialoog waar bij het niet gaat om expliciet stellingnames (discussie) maar vooral het zoeken naar verbinding in de meningen en opties en waarbij de lijnverantwoordelijke(n) een duidelijke coachende en ontvangende/ondersteunende rol heeft. Een kenmerk van dit overleg is juist de betrokkenheid van de lijnverantwoordelijke(n), maar wel met een andere rol!

Waar kan ik mijn registratiedatum vinden?

Jouw registratiedatum kan je vinden in de mail die je ontvangen hebt op de dag dat jouw registratie werd goedgekeurd. De begin- en einddatum van jouw registratieperiode vind je in Mijn SKJ en op jouw registerpasje.

Wanneer kan ik starten met mijn evc-traject?

Meer over het evc-traject bij: Hoe ziet de evc-procedure eruit?

Aan welke eisen moet ik voldoen bij mijn herregistratie als jeugd- en gezinsprofessional?

Als je 5 jaar geregistreerd staat als jeugd- en gezinsprofessional moet je aantonen dat je actief bezig bent geweest met je professionele ontwikkeling. Hier vind je de eisen die gelden voor de herregistratie. Je hoeft niet te wachten met indienen van je herregistratie tot al je activiteiten beoordeeld zijn. Zodra je genoeg punten hebt ingevoerd, kun je je herregistratieaanvraag indienen. Let op! Alleen binnen je herregistratieperiode afgeronde activiteiten kunnen meetellen.

In Mijn SKJ zie je bij ‘herregistratie’ of er bij jou een aanvullende/bijkomende eis van toepassing is. Zorg er daarnaast voor dat je altijd een geldige VOG hebt, van niet ouder dan 5 jaar en 3 maanden.

Wat is een evc op opleidingsstandaard?

Met een evc op opleidingsstandaard wil je jouw kennis en ervaring vastleggen in een (hbo-)diploma. Er wordt gekeken of je op basis van kennis en ervaring de competenties hebt die nodig zijn om het diploma te halen van een specifieke opleiding, in dit geval de hbo-opleiding Social Work met profiel Jeugd. Een ervaringscertificaat dat aangeeft dat alle competenties van dit opleidingsprofiel aangetoond zijn, geeft mogelijk recht op een diploma, mits de examencommissie van de hogeschool het ervaringscertificaat erkent. Alleen met een erkend hbo-bachelor diploma kan je je (her)registreren als jeugd- en gezinsprofessional.

Ik heb een EVC-vakbekwaamheidsbewijs behaald; telt andere scholing dan ook mee voor mijn herregistratie?

Je kunt naast het EVC-vakbekwaamheidsbewijs (hbo jeugd- en gezinsprofessional) ook andere (aanvullende) scholing voor je herregistratie indienen. Maar dit is niet verplicht.

Bekijk de SKJ-scholingsoverzicht.

Wat moet ik doen als er een kopje ‘training beroepstandaarden’ in Mijn SKJ staat, maar ik deze training al heb gevolgd?

Helaas kun je dit kopje tegenkomen in Mijn SKJ, ook al heb je de training al gevolgd. Dit komt door een foutje in Mijn SKJ. Neem in dit geval contact op met onze helpdesk.

Waar en hoe kan ik zien of mijn activiteit(en) al zijn beoordeeld?

Wanneer je in Mijn SKJ gaat naar ‘Herregistratie’, zie je een overzicht van de categorieën. Wanneer je in de categorie klikt op de pijl naar beneden (naast de %-balk), dan zie je de activiteiten die je hebt ingediend. Vervolgens zie je aan de rechterkant de status per activiteit staan.

Activiteiten die de status ‘Ingediend’ hebben, wachten nog op een beoordeling. Activiteiten die de status ‘Goedgekeurd’ of ‘Afgekeurd’ hebben, zijn beoordeeld. Activiteiten die de status ‘Concept’ hebben, moeten nog worden ingediend om beoordeeld te worden.

LET OP! Voor een herregistratie-aanvraag hoef je niet te wachten op de beoordeling van je ingediende activiteiten. 

Waar kan ik de eigen verklaring werkervaring voor zzp’ers voor herregistratie vinden?

De eigen verklaring werkervaring voor zzp’ers in de kamer ‘jeugd- en gezinsprofessionals’ vind je in Mijn SKJ. Ga naar ‘Mijn werkervaring’ op de herregistratiepagina en kies voor ‘+ Activiteit toevoegen’. Bij het indienen van de werkervaring selecteer je ‘Zelfstandige zonder personeel (ZZP)’. Je vindt dan automatisch de juiste documenten voor het indienen van de werkervaring.

LET OP! Bij het opgeven van jouw werkuren kun je ook het gemiddelde van administratie en communicatie met betrekking tot de hulpverlening aan je cliënten meerekenen.

Hoe kan ik zien of ik mijn activiteit(en) correct heb ingediend in mijn SKJ?

In Mijn SKJ (herregistratiepagina) zie je onderaan de pagina een overzicht van de categorieën: deskundigheidsbevordering, reflectie en werkervaring. Klik bij een categorie, naast de percentagebalk, op de pijl naar beneden om de activiteiten te zien die je hebt ingediend.

Vervolgens zie je aan de rechterkant de status van elke activiteit. Als de status ‘Ingediend’ is, hebben we jouw activiteit goed ontvangen, maar wacht deze nog op beoordeling.

Waar en hoe kan ik een ‘concept’ activiteit aanpassen?

In Mijn SKJ (herregistratiepagina) zie je onderaan de pagina een overzicht van de categorieën: deskundigheidsbevordering, reflectie en werkervaring. Klik bij een categorie op de pijl naar beneden naast de percentagebalk, dan zie je de ingediende activiteiten.

Vervolgens zie je aan de rechterkant de status per activiteit staan. Wanneer er bij een activiteit ‘concept’ wordt weergegeven, kun je erop klikken om de activiteit aan te passen.